string(0) ""

Σάιμον, η γάτα-ήρωας πολέμου: η ιστορία του

Δημήτρης Φαλλιέρος

03/07/2024

Photo: Youtube screenshot

Ο Simon είναι ο μόνος γάτος στην ιστορία που έχει λάβει το περίφημο μετάλλιο τιμής Dickin.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ανθρώπινης Ιστορίας, υπάρχει ένα πολύ συγκινητικό κεφάλαιο που αφορά μια… γάτα. Ο Σάιμον στην πραγματικότητα δεν είναι μια οποιαδήποτε γάτα, είναι μια γάτα που λόγω «ανδρείας» κατάφερε να τιμηθεί με το Μετάλλιο Τιμής της Μαρίας Ντίκιν, το μοναδικό βραβείο που απονέμεται σε ζώα που έχουν επιδείξει ηρωική συμπεριφορά.

Ο Σάιμον βρέθηκε για πρώτη φορά το 1948, κατά τη διάρκεια του Κινεζικού Εμφυλίου Πολέμου, σε έναν ναυτικό σταθμό στο Χονγκ Κονγκ από τον 17χρονο ναυτικό George Hickinbottom. Ήταν ένας αδύναμος και καχεκτικός γάτος που δεν «γέμιζε κανενός το μάτι», αλλά ο νεαρός ναύτης τον πήρε υπό την προστασία του και του έδωσε το όνομα Σάιμον. Ο Σάιμον σύντομα έγινε μέλος του πληρώματος του HMS Amethyst, ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου.

Photo: Youtube screenshot

Η πιο διάσημη στιγμή του Σάιμον ήταν κατά τη διάρκεια της μάχης στον ποταμό Γιανγκτσέ το 1949. Το HMS Amethyst δέχθηκε επίθεση από τις κινεζικές δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και βρέθηκε σε αποκλεισμό για πολλές εβδομάδες. Το πλήρωμα υπέφερε από έλλειψη φαγητού και νερού, καθώς και από συνεχείς επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Σάιμον, παρότι ήταν κι ο ίδιος τραυματισμένος από έκρηξη οβίδας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του πληρώματος: καταπολέμησε τα ποντίκια και τα υπόλοιπα παράσιτα που απειλούσαν τις λιγοστές προμήθειες τροφίμων του πλοίου. Επιπλέον, η παρουσία και οι πράξεις του Σάιμον ανέβασαν το ηθικό του πληρώματος, λειτουργώντας πολύ ευεργετικά στη αντοχή τους απέναντι στις κακουχίες.

Μετά την απελευθέρωση του πλοίου, ο Σάιμον έγινε διεθνής ήρωας. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Μαρίας Ντίκιν για το θάρρος και την αφοσίωσή του. Δυστυχώς, παρά την ηρωική του φήμη, ο Σάιμον πέθανε λίγο αργότερα από επιπλοκές που προκλήθηκαν από τους τραυματισμούς του.

Photo: Youtube screenshot

Ο Σάιμον σήμερα είναι θαμμένος στο νεκροταφείο ζώων του Ilford στο Ανατολικό Λονδίνο, και η μνήμη του παραμένει ζωντανή μέσω των ιστοριών που διηγούνται για αυτόν. Στο σημείο ταφής του υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει: «Εις μνήμην του Simon, που υπηρέτησε στο H.M.S. Amethyst. Γεννήθηκε τον Μάιο του 1948 και πέθανε τον Νοέμβριο του 1949. Του απονεμήθηκε το *PDSA’s Dickin Medal τον Αύγουστο του 1949. Καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού στον ποταμό Γιανγκτσέ, η συμπεριφορά του ήταν υψίστης τιμής».

left arrow
right arrow

Ο Σάιμον δεν ήταν απλώς μια γάτα· ήταν ένας αληθινός ήρωας, που έδειξε ότι ακόμη και τα πιο μικρά και φαινομενικά αδύναμα πλάσματα μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων γύρω τους.

*Η PDSA είναι φιλοζωική οργάνωση κτηνιάτρων για κατοικίδια που βρίσκονται σε ανάγκη. Έχει δημιουργήσει τον θεσμό των μεταλλίων τιμής σε ζώα, και από το 1943, έχει απονείμει το μετάλλιο σε 38 σκύλους, 32 περιστέρια, 4 άλογα και μόνο μία γάτα.

Σχετικά άρθρα

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας