string(0) ""

Σε πόσα τετραγωνικά πρέπει να μένετε για να υιοθετήσετε μια γάτα

Μυρτώ Τζώρτζου

06/12/2023

Photo: Shutterstock

Μια από τις πρώτες σκέψεις που κάνουμε όταν είναι να υιοθετήσουμε μια γάτα έχει να κάνει με το σπίτι μας. Αν δηλαδή είναι αρκετά μεγάλο για τις ανάγκες της. Όταν μάλιστα έχουμε μικρό σπίτι, ο προβληματισμός μας είναι μεγαλύτερος.

Σε αυτό δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες απαντήσεις. Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι σχεδόν κάθε γάτα, είτε ράτσας είτε ημίαιμη, μπορεί να είναι πολύ ευτυχισμένη και άνετη σε ένα μικρό διαμέρισμα. Μπορεί επίσης να είναι δυστυχισμένη και στρεσαρισμένη σε ένα σπίτι 1.000 τετραγωνικών μέτρων, αν αυτός που την έχει της φέρεται σαν να είναι διακοσμητική.

Οι γάτες δεν χρειάζονται πολύ ανοιχτό χώρο για να τρέχουν. Τα δε κουτιά για την άμμο και τα πιατάκια φαγητού και νερού καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο.

Ο χώρος πρέπει επίσης να παρέχει στη γάτα την ελευθερία να εκδηλώνει φυσικές συμπεριφορές, όπως ξύσιμο, αναρρίχηση, άλματα και κρύψιμο. Και ένας μικρός χώρος μπορεί να το κάνει αυτό.

Πόσο λοιπόν χώρο χρειάζεται μια γάτα;

Οι γάτες, ειδικά οι μικρής ηλικίας, όπως γνωρίζουμε, είναι δραστήρια κατοικίδια. Μπορούν όμως να ελιχθούν γύρω από έπιπλα και άλλα αντικείμενα, οπότε δεν χρειάζονται τεράστιους ανοιχτούς χώρους. Στην πραγματικότητα, οι πολύ μεγάλοι χώροι ενδέχεται να προκαλούν περισσότερο άγχος παρά άνεση. Μια γάτα σε ένα αρκετά μεγάλο σπίτι μπορεί να αισθάνεται ότι έχει μεγαλύτερη “επικράτεια” να προστατεύσει.

Έτσι για κάθε γάτα που σκοπεύετε να υιοθετήσετε, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 18 με 20 τετραγωνικά μέτρα χώρου. Αν έχετε δύο γάτες, θα χρειαστείτε 36 τετραγωνικά. Τρεις γάτες θα χρειαστούν 54 τετραγωνικά και πάει λέγοντας.

Λάβετε υπόψη σας ότι αυτή η κατευθυντήρια γραμμή αφορά μια μέση κατοικίδια γάτα, το σωματικό βάρος της οποίας κυμαίνεται από 5-8 κιλά. Οι μεγάλες φυλές, όπως οι Maine Coon, ή οι εξωτικές φυλές, όπως η Σαβάνα, μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο χώρο.

Από την άλλη όταν έχετε στο σπίτι παραπάνω από μία γάτες γάτες μαζί, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η σωστή κοινωνικοποίηση. Ακόμη και το μεγαλύτερο δωμάτιο να τους έχετε, αυτό δεν επαρκεί για δύο γάτες που μαλώνουν για κυριαρχία.

Η ενασχόληση με διάφορα πράγματα μετράει πιο πολύ από τον χώρο

Οι ελάχιστες απαιτήσεις μιας γάτας σε ένα χώρο ανταποκρίνονται στις βασικές της ανάγκες για προσωπικό χώρο. Όπως είπαμε πιο πριν, οι γάτες χρειάζονται χώρο και έπιπλα για να σκαρφαλώνουν, να κάθονται, να κρύβονται και να πηδούν. Όλα αυτά σημαίνουν ένα ονυχοδρόμιο, παιχνίδια, διαμορφωμένες γωνιές για να κάθονται, ράφια για να ανεβαίνουν, μέρη για να κρύβονται και να παρατηρούν τι γίνεται στο σπίτι και άλλα.

Όλα αυτά κάνουν τις γάτες πιο άνετες και ικανοποιούν τα άγρια ένστικτά τους για κυνήγι και καταδίωξη.

Εάν έχετε πολύ χώρο για μια γάτα, είτε σε ολόκληρο το σπίτι είτε σε ένα ειδικό δωμάτιο, είναι σημαντικό να γεμίσετε το χώρο για να νιώθει η γάτα πιο άνετα.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τις γάτες τους να περιφέρονται ελεύθερα στο σπίτι, εσείς μπορείτε να διαμορφώσετε, αν έχετε, ειδικό δωμάτιο για αυτή – το δικό της “βασίλειο”. Μπορείτε να ορίσετε αυτόν τον χώρο ως χώρο της γάτας και να βάλετε έπιπλα, κρεβάτια, παιχνίδια, κουτί απορριμμάτων και μπολ με τροφή και νερό. Ιδανικά, βάλτε τα έπιπλα έτσι ώστε να επιτρέπουν στη γάτα σας να τρέχει, να κρύβεται και να σκαρφαλώνει.

Εάν στο σπίτι έχετε πολλές γάτες, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει αρκετός χώρος για όλες, όπως αναφέραμε, ώστε να μην είναι στριμωγμένες και να νιώθουν άνετα. Επίσης οι πολλές γάτες χρειάζονται τα δικά τους μπολάκια για φαγητό, τις δικές τους αμμολεκάνες και τα παιχνίδια που η καθεμία αγαπάει. Διαφορετικά θα υπάρξουν συγκρούσεις για το φαγητό και την αμμολεκάνη.

Πώς να καταλάβετε αν μια γάτα δεν έχει αρκετό χώρο

Αν και δεν μπορούν να μιλήσουν, οι γάτες είναι πολύ καλές στο να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Εάν η γάτα σας είναι αγχωμένη, είτε λόγω έλλειψης χώρου είτε λόγω έλλειψης πραγμάτων για να απασχολείται, μπορεί να:

-Κρύβεται υπερβολικά

-Ουρεί ή αφοδεύει έξω από την αμμολεκάνη της

-Ασχολείται υπερβολικά με την περιποίησή της

-Καταστρέφει έπιπλα ή μοκέτες ξύνοντας ή δαγκώνοντάς τα

Εάν παρατηρήσετε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές και δεν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν χώρο πιο φιλικό προς τη γάτα σας με δομές παιχνιδιού, παιχνίδια και κρυψώνες.

Μπορείτε ακόμη και να γίνετε δημιουργικοί και να φτιάξετε τα δικά σας παιχνίδια!

Συμπέρασμα

Η κατανόηση των μοναδικών απαιτήσεων της γάτας σας στο χώρο μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την ευτυχία και την ευημερία της. Δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις γάτες περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, θα είστε σε καλό δρόμο για να κερδίσετε τον τίτλο του “καλύτερου γατογονέα στον κόσμο”. Ακόμα και αν το σπίτι σας είναι μικρό. Άλλωστε η αγάπη, η τρυφερότητα και η προσοχή που δίνουμε στο ζωάκι μας είναι πολύ πιο σημαντικά από τα τετραγωνικά του σπιτιού μας.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους