string(0) ""

Τα 4 είδη μουσικής που προτιμούν να ακούνε οι γάτες

Μυρτώ Τζώρτζου

07/04/2024

Photo: Shutterstock

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν στις γάτες αρέσει η μουσική; Και αν ναι, τι είδους μουσική προτιμούν;

Η απάντηση είναι απλή και έχει έρθει μετά από έρευνες χρόνων. Ναι, στις γάτες «αρέσει» η μουσική, αλλά όχι με την έννοια που αρέσει σε εμάς. Οι γάτες σύντροφοί μας έχουν ακοή που είναι πολύ πιο προηγμένη από αυτή των ανθρώπων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ακούσουν ήχους πολύ υψηλότερων και χαμηλότερων συχνοτήτων.

Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι πολλά αγαπημένα είδη μουσικής, όπως η ροκ και η ποπ, μπορεί να είναι αρκετά σκληρά για τα αυτιά τους. Ως αποτέλεσμα, οι γάτες προτιμούν μουσικές, οι οποίες τους προκαλούν συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης.

Τι λένε οι έρευνες

Οι έρευνες για τη σχέση γάτας και μουσικής διεξάγονται εδώ και δεκαετίες και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με αυτές οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν ορισμένα μουσικά στυλ και να αντιδράσουν θετικά σε αυτά.

Άλλες πάλι μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες ανταποκρίνονται θετικά στη μουσική που έχει πιο αργό ρυθμό και απαλούς τόνους. Επίσης προτιμούν τη μουσική που έχει ένα πιο μελωδικό και επαναλαμβανόμενο στοιχείο, καθώς και τη μουσική που έχει υψηλότερο τόνο.

Τα 4 είδη μουσικής που προτιμούν οι γάτες

Τώρα που γνωρίζουμε ότι στις γάτες αρέσει η μουσική, ας ρίξουμε μια ματιά στα 4 βασικά είδη μουσικής που προτιμούν να ακούνε.

Κλασική μουσική – Η κλασική μουσική είναι ένα δημοφιλές είδος μουσικής για τις γάτες και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Ο αργός ρυθμός και οι απαλοί τόνοι της την καθιστούν την τέλεια επιλογή για τις τετράποδες κυρίες.

Τζαζ – Η τζαζ είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή για γάτες. Οι πολύπλοκοι ρυθμοί της και το ευρύ φάσμα οργάνων την καθιστούν επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Reggae – Πρόκειται για άλλη μια εξαιρετική επιλογή. Ο αργός ρυθμός και οι μελωδικοί ρυθμοί της την κάνουν την τέλεια επιλογή για γάτες που πρέπει να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Μουσικές του Κόσμου – Οι μουσικές του κόσμου είναι μια εξαιρετική επιλογή για γάτες που αναζητούν κάτι λίγο πιο εξωτικό. Οι πολύπλοκοι ρυθμοί και οι επιρροές από όλον τον κόσμο τις καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για γάτες που θέλουν να εξερευνήσουν… διαφορετικούς πολιτισμούς.

Οι ήχοι που ηρεμούν τις γάτες

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες ανταποκρίνονται θετικά σε ορισμένους ήχους, όπως ο ήχος της ανθρώπινης φωνής, ο ήχος του τρεχούμενου νερού και ο ήχος της βροχής.

Οι γάτες ανταποκρίνονται επίσης θετικά σε γνωστούς ήχους, όπως ο ήχος ενός παιχνιδιού, ο ήχος από το ανοιχτήρι κονσερβών και ο ήχος ενός οικείου τραγουδιού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γάτες μπορεί να είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά σε ήχους που τους είναι οικείοι.

Αρέσει στις γάτες ο λευκός θόρυβος;

Σε πολλές γάτες αρέσει ο λευκός θόρυβος επειδή είναι ένας συνεχής ήχος. Τι είναι ο λευκός θόρυβος; Ο ήχος της βροχής, τα ραδιοκύματα, τα κύματα της θάλασσας ή ο ήχος από το τζάκι είναι μερικά μόνο παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν. Με απλά λόγια, ο λευκός θόρυβος είναι ένας συνεχής ήχος που περιλαμβάνει κάθε συχνότητα, την οποία μπορεί να εντοπίσει το αυτί, σε υψηλούς και χαμηλούς τόνους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ανεπιθύμητοι ήχοι παραμένουν έξω από το ακουστικό μας πεδίο.

Έχει βρεθεί ότι μερικές γάτες χαλαρώνουν από τον ήχο του λευκού θορύβου. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή ο λευκός θόρυβος μπορεί να έχει μια ηρεμιστική επίδραση στις γάτες, αλλά μπορεί επίσης να καλύψει μερικούς ήχους που ενδέχεται να είναι τρομακτικοί για αυτές. Μερικές φορές ο λευκός θόρυβος μπορεί να βοηθήσει τις γάτες να ξεπεράσουν το άγχος αποχωρισμού όταν οι κηδεμόνες τους λείπουν από το σπίτι.

left arrow
right arrow

Τα οφέλη της μουσικής στις γάτες

Η μουσική επίσης μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε με τη γάτα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες ανταποκρίνονται θετικά στη μουσική και η κατάλληλη -δείτε πιο πάνω- μπορεί να τους προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης. Σε συνδυασμό δε με την παρουσία σας τα πράγματα γίνονται τέλεια.

Η μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες τους και της έντασης που μπορεί να έχουν. Και να τους προκαλεί ψυχική διέγερση. Η μουσική επιπλέον μπορεί να βοηθήσει τις γάτες να αισθάνονται πιο άνετα σε νέα περιβάλλοντα, καθώς οι οικείοι ήχοι μπορούν να τις κάνουν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Πρέπει να αφήσω μουσική για τη γάτα μου;

Τις περισσότερες φορές, όταν λείπετε από το σπίτι, δεν χρειάζεται να αφήσετε μουσική για τη γάτα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες γάτες είναι εντάξει με το να είναι μόνες στη σιωπή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν έχουν δείξει σημάδια άγχους αποχωρισμού.

Από την άλλη, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει κάποιες γατούλες να αντιμετωπίσουν το άγχος αποχωρισμού που μπορεί να έχουν όταν οι κηδεμόνες τους λείπουν. Και αυτό γιατί, όπως είπαμε, τις χαλαρώνει και τις ηρεμεί.

Σχετικά άρθρα

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας