string(0) ""

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ με τα χέρια σας στη γάτα σας

Μυρτώ Τζώρτζου

02/03/2024

Photo: Shutterstock

Υπάρχουν πολλές συμβουλές από κτηνιάτρους και εκπαιδευτές σχετικά με πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε στη γάτα μας. Κάποια τα γνωρίζουμε, κάποια όχι. Κάποια, ενώ τα γνωρίζουμε, τα αγνοούμε. Ένα από τα πιο βασικά είναι το ότι η σωματική επαφή μαζί της είναι η πιο άμεση μορφή επικοινωνίας και αυτή που μένει πιο πολύ στη μνήμη της γάτας μας. Έτσι, αυτό που κάνετε (ή δεν κάνετε) θα επηρεάσει τη ”γνώμη” της για εσάς και τον τρόπο που θα σας αντιμετωπίζει.

Ο τρόπος που αγγίζετε τη γάτα και η πρόθεσή σας δημιουργούν και τον ανάλογο δεσμό ανάμεσά σας. Ο λάθος τρόπος θα μπορούσε να κάνει τη γάτα σας να σας αποφεύγει, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα θέλατε. Για να μην πούμε και το ότι θα μπορούσε ακόμη και να την τραυματίσει. Για αυτό το πώς την ακουμπάμε με τα χέρια μας έχει μεγάλη σημασία τόσο για εμάς όσο και για εκείνη.

Όλοι θέλουμε το καλύτερο για τη γατούλα μας και φυσικά επιζητούμε έναν στενό και υγιή δεσμό μαζί της. Για αυτό προσοχή τι κάνετε με τα χέρια σας. Αποφύγετε λοιπόν τα εξής:

1. Ποτέ μην την πιέζετε στο σώμα σας

Οι γάτες είναι πλάσματα που αγαπούν με τους δικούς τους όρους. Μπορεί να θέλετε να αγκαλιάσετε το χαριτωμένο γατάκι σας, να το ζουλήξετε πάνω σας, αλλά αυτό συχνά δεν το θέλει καθώς στρεσάρεται και αισθάνεται σαν να μην έχει κανέναν έλεγχο. Νιώθει σαν έρμαιο στα χέρια σας. Θα έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα στο να κερδίσετε την εμπιστοσύνη και την αγάπη της γάτας σας όταν την αφήσετε να καθορίσει εκείνη το ρυθμό στα χάδια και τις αγκαλιές. Όποτε και όπως τα θέλει αυτή.

Εσείς από την πλευρά σας απλά δείτε κάποιες ενδείξεις ότι θέλει περισσότερα όπως το headbutting που είναι από μέρους της επίθεση αγάπης. Και προχωρήστε με ήρεμο πάντα τρόπο. Και όταν λάβετε τα σημάδια ότι έχει βαρεθεί, αφήστε τη. Σε καμία περίπτωση μην την πιέζετε πάνω σας θέλοντας να κάνετε το δικό σας. Το λιγότερο είναι περισσότερο, και η γάτα σας θα το εκτιμήσει αυτό.

2. Ποτέ μην παίζετε μαζί της με τα χέρια σας

Αυτό είναι κάτι που το κάνουμε όλοι. Είναι όμως λάθος να παίζουμε με τα χέρια μας με τη γάτα μας. Αυτό το κάνουν περισσότερο οι άντρες- γιατί άραγε;- αλλά και οι γυναίκες δεν πάνε πίσω. Γενικά είναι το πρώτο που κάνουμε όταν θέλουμε να παίξουμε μαζί της. Ξεκινάμε χρησιμοποιώντας το χέρι μας.

Γιατί όμως αυτό είναι λάθος; Για τον απλούστατο λόγο επειδή η γάτα μας διδάσκεται- άθελά μας- ότι το χέρι μας είναι παιχνίδι και μπορεί να το δαγκώνει και να το γρατζουνάει όπως και όποτε εκείνη θέλει. Και αυτή είναι μια συνήθεια που άπαξ και αποκτηθεί, δύσκολα κόβεται. Οπότε απλά φροντίστε μην ξεκινήσετε. Γιατί όσο εκείνη είναι μικρή, αυτό μπορεί να σας αρέσει, όμως όταν μεγαλώσει όλο αυτό θα είναι επώδυνο. Και δεν θα το θέλετε με τίποτα. Και θα τη μαλώνετε, κάτι που θα την μπερδέψει. Αφού μέχρι τώρα δεν είχατε πρόβλημα, τώρα γιατί έχετε;

Και θα τη μαλώνετε άδικα φυσικά γιατί εσείς θα φταίτε για αυτή τη συμπεριφορά της. Αντί λοιπόν να αφήνετε τη γάτα σας να μασάει ή να ξύνει τα χέρια σας, δώστε της λούτρινα παιχνίδια για να τους επιτεθεί όταν θέλει και να παίξει με την άνεσή της και για όσο χρόνο θέλει.

3. Ποτέ μη τη ρίχνετε από τον πάγκο ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια

Να θυμάστε πάντα ότι είστε τουλάχιστον 10 φορές το μέγεθος της γάτας σας. Είστε ένας γίγαντας που θα μπορούσε να την πληγώσει σωματικά χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Και αυτό είναι κάτι που εκείνη δεν θα το ξεχάσει.

Έτσι, ακόμα κι αν η γάτα σας έχει πηδήξει πάνω σε αυτή την απαγορευμένη επιφάνεια για πολλοστή φορά, μην την πετάξετε κάτω θυμωμένα- όπως συνήθως- σαν ένα αντικείμενο. Θα σας δει σαν απειλή, τουλάχιστον. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσατε να τη βλάψετε σωματικά. Πάρτε το απόφαση να είστε ευγενικοί και να την κατεβάσετε με τρόπο. Αν χρειάζεστε στο κάτω κάτω πραγματικά αυτόν τον πάγκο, βρείτε άλλους τρόπους ώστε να μην ανεβαίνει πάνω. Στην ανάγκη κλείστε την πόρτα και απομονώστε τον. Σε καμία περίπτωση μην ασκήσετε πάνω της βία. Γιατί βία είναι να τη ρίξετε νευριασμένα και με δύναμη από τον πάγκο. Ελέγξτε τα νεύρα και τη δύναμή σας.

4. Ποτέ μην την κουβαλάτε με τα πίσω πόδια της να κρέμονται

Αυτό είναι εξαιρετικά άβολο για τη γάτα σας και θα απομακρύνεται κάθε φορά που την πλησιάζετε. Πάντα να τη μεταφέρετε με το πίσω μέρος της πλήρως υποστηριζόμενο ή τυλίγοντάς τη πάνω από ολόκληρο το αντιβράχιό σας και κρατώντας τη σφιχτά στο σώμα σας, σαν μπάλα.

5. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να την τιμωρήσετε

Δεν θα έπρεπε κανονικά να το πούμε καθόλου αυτό. Όπως είπαμε και πιο πριν, είστε τεράστιοι μπροστά της. Είναι τρομακτικό για αυτή ένα τόσο μεγάλο θυμωμένο πλάσμα να βάζει τα χέρια του πάνω της. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι απλά τη χτυπάτε ελαφρά στο πίσω μέρος ή στη μύτη, η γάτα σας δεν το βλέπει καθόλου έτσι. Βλέπει κάποιον που αποτελεί κίνδυνο για αυτή, κάποιον που δεν θέλει να είναι γύρω του. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τη μετατρέψει σε αντικοινωνικό και νευρωτικό πλάσμα.

Οι γάτες δεν καταλαβαίνουν το σωστό και το λάθος με τον ίδιο τρόπο που τα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι. Απλά καταλαβαίνουν ότι κάποια πράγματα που κάνουν, οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι εντάξει. Και άλλα πράγματα που κάνουν κάνουν τους ανθρώπους να μετατρέπονται σε τρομακτικά τέρατα. Είναι τόσο βασικό. Η τιμωρία είναι ο χειρότερος και πιο αναποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξετε τη συμπεριφορά ενός ζώου. Η ενθάρρυνση πάντα με θετικό τρόπο της καλής συμπεριφοράς έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα