string(0) ""

Τι αγχώνει όσους έχουν κατοικίδια – Πώς η πρόληψη μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο αγχολυτικό

Team Petmou

08/02/2024

Photo: Unsplash

Από το χαρωπό κούνημα μιας σκυλοουράς μέχρι το βαθιά χαλαρωτικό γουργουρητό της γάτας, είναι γεγονός ότι τα ζώα συντροφιάς φέρνουν τεράστια χαρά στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο από απλά ζώα -είναι μέλη της οικογένειάς μας.

Ωστόσο, το να είσαι γονιός ενός κατοικιδίου περιλαμβάνει πολλά παραπάνω από αγκαλιές και παιχνίδια. Οι στιγμές χαράς είναι πολύ περισσότερες από τις στιγμές άγχους παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις που αφορούν τους τριχωτούς συντρόφους τους. Παρακάτω θα αναλύσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, και θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.

1. Ανησυχία για την υγεία τους

Μία από τις σημαντικότερες πηγές άγχους για σκυλογονείς και γατοκηδεμόνες είναι η υγεία των αγαπημένων τους τετράποδων (ενίοτε και τρίποδων). Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά και η θεραπεία τους ιδιαίτερα κοστοβόρα. Οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο και η οικονομική επιβάρυνση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του κηδεμόνα.

Δεν χρειάζεται, όμως, να υποφέρει κανείς κάθε φορά που πρέπει να πάει το ζώο συντροφιάς του στον κτηνίατρο. Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων κάθε χρόνο, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γι’ αυτό, μην παραμελείτε την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

2. Διατροφικές ανησυχίες

Η διατροφή των ζώων συντροφιάς αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τους υπεύθυνους κηδεμόνες. Η σωστή δίαιτα των χνουδωτών φίλων μας, η επιλογή της σωστής μάρκας τροφής και η αντιμετώπιση τροφικών αλλεργιών ή δυσανεξιών δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ο φόβος μήπως κάνουν λάθος επιλογές και θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του κατοικιδίου τους, αυξάνει το άγχος. Ευτυχώς, δύσκολα μια λάθος διατροφική επιλογή θα περάσει εντελώς απαρατήρητη. Τα περιεχόμενα της άμμου της γάτας, η διάθεση και η όρεξή του σκύλου, είναι παράγοντες που μπορούν να μας πουν πολλά για την τροφή που διαλέξαμε να ταΐζουμε το αγαπημένο μας φιλαράκι.

Αν κι εσάς σας αγχώνει η επιλογή της κατάλληλης τροφής για το κατοικίδιό σας, προσπαθήστε να κάνετε την έρευνά σας με ψυχραιμία. Ο κτηνίατρός σας γνωρίζει καλά την κατάσταση της υγείας του μικρού σας φίλου και ενημερώνεται συστηματικά για τις ιδιότητες κάθε τροφής του εμπορίου. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά του ώστε να πάρετε μια σωστή και ενημερωμένη απόφαση.

3. Προβλήματα συμπεριφοράς

Οι κηδεμόνες συχνά έχουν να διαχειριστούν διάφορες προβληματικές συμπεριφορές των τετράποδων συντρόφων τους. Το ασταμάτητο γάβγισμα, το καταστροφικό μάσημα, η επιθετική συμπεριφορά προς άλλα ζώα ή ανθρώπους, είναι μερικές από αυτές. Πέρα από τη διατάραξη της ηρεμίας σε ένα σπίτι, οι συμπεριφορές αυτές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό άγχος στους κηδεμόνες οι οποίοι πασχίζουν να εξασφαλίσουν αρμονία και ισορροπία στο χώρο που ζουν.

Και για αυτά τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις: παρατηρήστε τις προβληματικές συμπεριφορές του κατοικιδίου σας, επιχειρώντας να ανακαλύψετε τις αιτίες τους. Τα περισσότερα ζώα συντροφιάς – και όχι μόνο οι σκύλοι – μπορούν και πρέπει να περνούν από μια βασική εκπαίδευση, κάτι που μπορεί να λύσει διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό στη συμπεριφορά των ζώων.

4. Άγχος αποχωρισμού

Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, ιδιαίτερα στα σκυλιά. Όταν οι σκυλογονείς φεύγουν για τη δουλειά ή για κάποια βόλτα, τα κατοικίδιά τους μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο άγχος. Αυτό το άγχος πολλές φορές εκδηλώνεται με ένα παρατεταμένο ουρλιαχτό ή με άλλες καταστροφικές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό να εξασκήσουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις ενοχές, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα ασφαλές και πλούσιο περιβάλλον για να απασχολείται το κατοικίδιό μας όσο λείπουμε απ’ το σπίτι.

left arrow
right arrow

5. Απρόβλεπτες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Όσοι έχουν ζώα συντροφιάς, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι απρόβλεπτα και μερικές φορές μπορεί να εμπλακούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Από το να φάνε κάτι που δεν θα έπρεπε μέχρι το να το σκάσουν κατά τη διάρκεια μιας βόλτας. Αυτά τα έκτακτα περιστατικά μπορεί να προκαλέσουν πανικό και άγχος στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Πολλοί κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη ενημέρωση και προγραμματισμό. Ακόμα, συνιστάται να γνωρίζουμε εκ των προτέρων σε ποιον κτηνίατρο ή σε ποια εφημερεύουσα κλινική μπορούμε να απευθυνθούμε ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τελευταίες σκέψεις: Η κηδεμονία ενός κατοικιδίου – όπως και όλα τα πράγματα που αξίζουν και κάνουν τη ζωή μας καλύτερη – έχει την καλή και τη δύσκολη πλευρά της. Αν συλλογιστούμε, όμως, τα οφέλη που έχει ένα κατοικίδιο στην σωματική και ψυχική υγείας μας, καθώς και στην συναισθηματική μας ολοκλήρωση, θα καταλάβουμε ότι το άγχος, οι ενοχές, και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα, δεν αποτελούν παρά μικρό μέρος μιας από τις σημαντικότερες σχέσεις που πρόκειται να αναπτύξουμε στη ζωή μας.

Ασφαλιστική κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία του κατοικίδιού σας

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, μπορείτε να έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία του αγαπημένου σας φίλου θα είναι προστατευμένη. Το πρόγραμμα ασφάλισης My Happy Pet απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και σας προσφέρει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού).

Το πρόγραμμα έχει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως. Tο My Happy Pet παρέχει άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο. Έτσι, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε εδώ το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, η υγεία του κατοικιδίου σας είναι προτεραιότητα. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων εδώ.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει