string(0) ""

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν μια γάτα περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό της

Μυρτώ Τζώρτζου

14/01/2024

Photo: Shutterstock

Το άγχος είναι κάτι πολύ σημαντικό για τα κατοικίδιά μας και συνήθως δεν είμαστε ενημερωμένοι για αυτό αρκετά ώστε να τα βοηθήσουμε. Οι γάτες μάλιστα υποφέρουν πολύ συχνά από άγχος, κάτι που κρύβουν καλά, όπως άλλωστε και τις περισσότερες παθήσεις. Και για αυτό δεν το παίρνουμε έγκαιρα χαμπάρι. Συχνά δυστυχώς είναι αργά καθώς αυτό μπορεί να είναι η αιτία κάποια ασθένειας. Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει ακριβώς ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Το άγχος μπορεί να ωθήσει τις γάτες ώστε να κάνουν διάφορα παράξενα πράγματα, όπως να κρύβονται, να ουρούν περισσότερο από ό,τι συνήθως, να ουρούν έξω από την αμμολεκάνη τους, να γίνονται επιθετικές ή ακόμη και να περιποιούνται υπερβολικά τον εαυτό τους.

Η υπερβολική περιποίηση ή αλλιώς “ψυχογενής αλωπεκία”, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, δεν είναι τόσο ασυνήθιστη στους αγαπημένους αιλουροειδείς φίλους μας. Και για αυτό θα πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα που μπορεί να αποδειχτούν σωτήρια.

Γιατί οι γάτες περιποιούνται υπερβολικά τον εαυτό τους

Ο όρος “ψυχογενής” σημαίνει ότι ένα πρόβλημα ξεκινά από ένα ψυχικό ή συναισθηματικό πρόβλημα, το οποίο φυσικά μπορεί να έχει βάση ακόμα και ένα παθολογικό πρόβλημα. “Αλωπεκία” σημαίνει τριχόπτωση. Η ψυχογενής αλωπεκία είναι η τριχόπτωση ως αποτέλεσμα υπερβολικής περιποίησης. Οι γάτες σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να γλείφουν ή να περιποιούνται τον εαυτό τους με εμμονή σε σημείο που να χάνουν τρίχες ή ακόμη και να κάνουν πληγές στο δέρμα τους. Αυτό είναι μια μορφή αυτοτραυματισμού. Απλά δεν μπορούν να σταματήσουν το καταναγκαστικό γλείψιμο λόγω του στρες.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για το άγχος στη ζωή των γατών, που έχουν ως αποτέλεσμα να καθαρίζονται με τις ώρες και να βγάζουν τις τρίχες τους. Μερικές από τις αιτίες αυτές είναι αρκετά προφανείς για εμάς, ενώ άλλες όχι.

Αυτές μπορεί να είναι:

-Μετακόμιση σε νέο σπίτι
-Απόκτηση νέου κατοικίδιου ζώου
-Πρόβλημα υγείας -είτε σοβαρό είτε λιγότερο
-Ένα νέο μέλος στο σπίτι, συνήθως μωρό
-Μετακίνηση της αμμολεκάνης τους ή αλλαγή του τύπου της λεκάνης ή της άμμου
-Μετακίνηση των μπολ της τροφής και του νερού ή αλλαγή του τύπου της δίαιτάς τους
-Πλήξη ή έλλειψη ενδιαφέροντος
-Οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα του σπιτιού

Συμπτώματα ψυχογενούς αλωπεκίας στις γάτες

Η ψυχογενής αλωπεκία εμφανίζεται όταν μια γάτα βγάζει τόσο πολύ τρίχωμα που αυτό γίνεται ανομοιόμορφο, λεπτό ή φεύγει τελείως. Η γάτα δεν μπορεί να σταματήσει να γλείφεται και να περιποιείται υπερβολικά το σώμα της, με αποτέλεσμα να βγαίνουν τρίχες που δεν είναι έτοιμες να φύγουν.

Αν και συνήθως το πρόβλημα εμφανίζεται στο πλάι, στην κοιλιά ή στο εσωτερικό των μηρών, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Πώς διαγιγνώσκεται η ψυχογενής αλωπεκία στις γάτες

Είναι σημαντικό να αποκλείσετε πρώτα τυχόν διάφορες μορφές δερματικών προβλημάτων, όπως λοίμωξη (βακτηριακή ή μυκητιασική). Επίσης μπορεί να υπάρχει κάποιο τραύμα ή παράσιτα. Έτσι θα γίνουν εξετάσεις αίματος, θυρεοειδή, ανάλυση ούρων, καλλιέργεια δέρματος, θεραπεία παρασίτων, απόξεση δέρματος για την αναζήτηση ακάρεων και άλλα. Σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος και η ψυχογενής αλωπεκία οφείλονται σε κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο θα ψάξει ο κτηνίατρός σας.

Πώς να αποτρέψετε την υπερβολική περιποίηση της γάτας σας

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την ψυχογενή αλωπεκία είναι να γνωρίσετε τη γάτα σας και να προσδιορίσετε τι την κάνει ευτυχισμένη και τι μπορεί να της προκαλεί άγχος. Γενικά, επειδή, όπως είπαμε, μπορεί να υπάρχει και παθολογικό πρόβλημα, καλό θα είναι, αν τη δείτε ξαφνικά να αρχίσει να περιποιείται πολύ τον εαυτό της και να βγάζει τις τρίχες της, να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Γιατί η γάτα σας κάνει εμετό το φαγητό της

7 σημαντικά μαθήματα για τα όρια που παίρνουμε από τις γάτες

Ποια είναι η ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια; Πώς να την υπολογίσετε