string(0) ""

Τι να κάνετε αν ανοίξουν τα ράμματα της γάτας σας μετά τη στείρωση

Στέλλα Πανοπούλου

17/03/2024

Photo: Shutterstock

Η στείρωση μιας θηλυκής γάτας είναι, τις περισσότερες φορές, μια εγχείρηση ρουτίνας που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ζώου.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε όταν πάρετε τη γατούλα σας σπίτι μετά τη στείρωσή της. Μία από τις συνηθέστερες επιπλοκές είναι το άνοιγμα των ραμμάτων. Συνήθως τα ράμματα μπορεί να ανοίξουν λίγο, κι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη γάτα σας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας, που θα μπορέσει να κρίνει αν η τομή χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα ή παρακολούθηση.

Πώς κλείνουν οι τομές της στείρωσης;

Η τομή μιας στείρωσης σε θηλυκή γάτα κλείνει με αποστειρωμένα ράμματα, τα οποία μπορεί να είναι ορατά ή κρυμμένα ανάμεσα σε στρώματα δέρματος.

Μια τομή που αναρρώνει υγιώς μπορεί να φαίνεται κόκκινη, ροζ, ή ελαφρώς μελανιασμένη τις πρώτες ημέρες μετά την εγχείρηση. Επιπλέον, είναι φυσιολογικό να ματώσει λίγο ή τομή τις πρώτες 24 ώρες.

Αν η γάτα σας πρηστεί αρκετά, αν εμφανίσει εξογκώματα, ερυθρότητα που επιμένει και μετά τις πρώτες μέρες, αιμορραγία, εκκρίσεις υγρού ή οσμές, πρέπει να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Πώς ανοίγουν τα ράμματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ράμματα ανοίγουν ελαφρώς λόγω υπερκινητικότητας της γάτας. Μια γάτα που τρέχει, πηδάει, και τεντώνεται, μπορεί να προκαλέσει κάποιο άνοιγμα στην τομή. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνιστάται μια γάτα να αναπαύεται, όσο είναι δυνατόν, για μία με δύο εβδομάδες, μέχρι να κλείσει η τομή. Τα ράμματα πρέπει να μείνουν στη θέση τους για 10-14 μέρες. Αν η γάτα σας έχει κρυφά ράμματα, αυτά θα απορροφηθούν από το σώμα της και δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν. Μετά την ολοκλήρωση της στείρωσης, ρωτήστε ό,τι απορίες έχετε, και παραμείνετε σε επικοινωνία με τον/την κτηνίατρο.

Ακόμα, η τομή μπορεί να ανοίξει αν η γάτα σας τη γλείφει ή την ξύνει. Αν επιμένει να αγγίζει την περιοχή, μπορείτε να την αποτρέψετε φορώντας της ειδικό κολάρο, ή κάποιο ρούχο ανάρρωσης μετά το χειρουργείο.

Μην κάνετε μπάνιο τη γάτα σας και μην βρέχετε την τομή κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά, αλοιφές, ή κρέμες στην περιοχή, εκτός αν ακολουθείτε οδηγίες κτηνιάτρου. Τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα ή οξυζενέ μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα, καθυστερώντας τη διαδικασία της ανάρρωσης.

Πρέπει να ανησυχώ αν ανοίξουν τα ράμματα της γάτας;

Ακόμα κι αν τα ράμματα ανοίξουν ελάχιστα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον/την κτηνίατρο που παρακολουθεί τη γάτα σας, ώστε να κρίνει αν χρειάζεται να παρέμβει κάπως. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Στις περιπτώσεις που παρατηρήσετε έντονο πρήξιμο και ερυθρότητα γύρω από την τομή, συνεχή αιμορραγία, οσμές ή εκκρίσεις, πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε κτηνίατρο.

Τελευταίες σκέψεις:

Μια γάτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μετά από οποιαδήποτε επέμβαση. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο ακόμα κι αν τα ράμματά της ανοίξουν ελαφρώς. Έτσι, θα αποφύγετε την περίπτωση μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία της ανάρρωσης. Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας μετά τη στείρωση, και σύντομα η γατούλα σας θα γιάνει και θα επιστρέψει πλήρως στον κανονικό της εαυτό!

Σχετικά άρθρα

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα

Με έλεγχο DNA βρέθηκε ποιος πέταξε τα κουτάβια στα Μέγαρα