string(0) ""

Τι οδηγεί τη γάτα να σας δαγκώνει στα πόδια -Πώς να τη σταματήσετε

Στέλλα Πανοπούλου

27/10/2023

Photo: Shutterstock

Οι γάτες είναι περίεργα και ιδιαίτερα πλάσματα.

Πολλά από αυτά που κάνουν δεν βγάζουν και πολύ νόημα αν τα σκεφτούμε με ανθρώπινους όρους. Γιατί – και κυρίως, πώς – η γάτα μας ανεβαίνει στην κορυφή της πόρτας και ατενίζει από εκεί το δωμάτιο; Γιατί της αρέσει τόσο να κάθεται πάνω στο λάπτοπ μας ή μέσα σε χαρτόκουτα; Και το αιώνια αναπάντητο ερώτημα: γιατί λατρεύει να μας δαγκώνει τα πόδια; Τι έφταιξαν οι πατούσες και οι αστράγαλοί μας στο χνουδωτό μέλος της οικογένειάς μας, και πώς θα σταματήσουμε αυτές τις άδικες – και συχνά αιματηρές – επιθέσεις;

Αυτή η παράξενη και αστεία συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους. Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει όταν η γάτα μας επιτίθεται στα πόδια μας:

Φταίει το κυνηγετικό της ένστικτο

Οι γάτες είναι εξαιρετικές κυνηγοί. Το ένστικτο αυτό παραμένει ακόμα και μετά από αιώνες εξημέρωσής τους. Αν παρατηρήσετε τη γάτα σας να παρακολουθεί το πόδι σας όσο ετοιμάζεται να του επιτεθεί, διαστέλλοντας τις κόρες των ματιών της και παίρνοντας θέση αιφνιδιασμού, τότε το πόδι σας μάλλον της μοιάζει με ποντίκι ή πουλί. Εκείνη την ώρα πρέπει να αποδεχτείτε ότι είστε το θύμα ενός ατρόμητου θηρευτή. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο συνηθισμένη στις μικρές σε ηλικία γάτες, καθώς και στις γάτες εσωτερικού χώρου, οι οποίες συχνά δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να κυνηγήσουν για να εκτονώσουν αυτή τους την ανάγκη.

Θέλει να παίξει

Τα πόδια σας είναι εύκολα προσβάσιμα στη γάτα σας. Βρίσκονται στο πάτωμα, κινούνται, και διεγείρουν όλα τα γατίσια ένστικτα. Εκτός των άλλων, αν η γάτα σας επιτεθεί στα πόδια σας πιθανότατα θα εισπράξει μια απάντηση από τη μεριά σας – και οι τσιρίδες μετράνε. Συνήθως, οι παιχνιδιάρικες δαγκωνιές στα πόδια δεν είναι τόσο δυνατές. Η γάτα σας περνάει καλά παίζοντας με τα πόδια σας. Το παιχνίδι είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μιας γάτας, καθώς την κρατά απασχολημένη σωματικά και νοητικά. Αντί για το πόδι σας, προσφέρετέ της αρκετά παιχνίδια, και αλλάζετέ τα συχνά μεταξύ τους ώστε να μην βαριέται.

Βαριέται

Αν η γάτα σας δεν είχε αρκετές ευκαιρίες να παίξει, κυρίως μαζί σας, είναι πολύ πιθανό να βαριέται και να μην ξέρει πώς να περάσει την ώρα της. Μια γάτα που βαριέται ψάχνει διάφορους τρόπους να εκτονώσει την ενέργεια που έχει συσσωρεύσει. Για άλλη μια φορά, τα πόδια σας είναι θελκτικά και διαθέσιμα. Οι δαγκωνιές της μπορεί να είναι ελαφριές όπως όταν παίζει, ή αν είναι πιο εκνευρισμένη λόγω της απραξίας, μπορεί να σας δαγκώσει δυνατότερα απ’ ότι συνήθως.

Ζητάει την προσοχή σας

Αν δεν έχετε δώσει σημασία στη γάτα σας εδώ και αρκετή ώρα, ενδέχεται να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας χρησιμοποιώντας πιο δραστικές μεθόδους. Μπορεί να θέλει φαγητό, παιχνίδι, ή να της ανοίξετε κάποια πόρτα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να της δώσετε φαγητό μετά από μια δαγκωνιά στο πόδι, διότι θα είναι σαν να την επιβραβεύετε για αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε χρόνο και προσοχή στη γάτα σας, ότι ανταλλάζετε χάδια και αγκαλιές, παίζετε μαζί, και της μιλάτε.

Μπορεί, φυσικά, η γάτα σας να έχει ταραχτεί και από το αντίθετο: την υπερβολική προσοχή που λαμβάνει. Μια γάτα που έχει δεχτεί περισσότερα ερεθίσματα απ’ όσα μπορεί να διαχειριστεί και βρίσκεται σε υπερδιέγερση, ενδέχεται να επιτεθεί για να εκτονώσει την ένταση που νιώθει.

Θέλει να σας δείξει τρυφερότητα

Είναι γνωστό πως οι γάτες πολλές φορές δαγκώνουν από αγάπη. Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν προσπαθούμε να σας κοροϊδέψουμε. Οι μικρές, απαλές δαγκωνιές που μας δίνει πολλές φορές οι γάτες μας μπορούν να παρομοιαστούν με φιλάκια. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που μαθαίνουν τα γατάκια από τη μαμά τους. Κάποιες φορές, η μαμά γάτα δαγκώνει απαλά τα γατάκια της όσο τα καθαρίζει. Ακόμα, τα μικρά αδερφάκια δαγκώνουν το ένα το άλλο την ώρα του παιχνιδιού ως έναν τρόπο να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους.

Έχει κάποιο πρόβλημα υγείας

Υπάρχει περίπτωση κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, να κάνει τη γάτα σας γενικότερα πιο επιθετική. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα εκτός από την επίθεση στα πόδια σας, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να ελέγξει την κατάσταση της υγείας της γάτας σας.

Πώς να σταματήσετε τις επιθέσεις στα πόδια:

– Αγνοήστε τις

Αγνοώντας την προσπάθεια της γάτας σας να σας τραβήξει την προσοχή ή να παίξει πιο άγρια και απότομα, της δείχνετε πως έτσι δεν θα πετύχει αυτό που επιθυμεί. Πιο απλά, θα μάθει ότι οι επιθέσεις στα πόδια δεν ισούνται με διασκέδαση. Σταματήστε να αντιδράτε και απομακρύνετε με ηρεμία τον εαυτό σας από τη γάτα σας. Αποφύγετε για λίγη ώρα να την κοιτάξετε, να της μιλήσετε, και κλείστε την πόρτα πίσω σας. Το να μείνει για λίγα λεπτά μόνη στο δωμάτιο θα την κάνει να συνειδητοποιήσει ότι αυτός δεν είναι ένας αποδεκτός τρόπος να παίζει.

– Ανακατευθύνετέ τις

Αφού απομακρυνθείτε από τη γάτα σας και της δώσετε λίγα λεπτά να ηρεμήσει, μπορείτε να ανακατευθύνετε την προσοχή και την ενέργειά της σε ένα παιχνίδι. Επίσης, μπορείτε να πετάξετε ένα παιχνίδι μακριά για να παρακινήσετε τη γάτα σας να τρέξει να το πιάσει αντί να σας δαγκώνει.

Να θυμάστε να επιβραβεύετε με επαίνους και λιχουδιές τις επιθυμητές συμπεριφορές της γάτας σας, και να αγνοείτε τις ανεπιθύμητες, ανακατευθύνοντας ταυτόχρονα την προσοχή της σε κάτι άλλο.

– Αποθαρρύνετέ τις

Αν αποφασίσετε να απομακρύνετε τον εαυτό σας από τη γάτα σας, υπάρχει το εξής πρόβλημα: θα χρειαστεί να κινηθείτε, και η γάτα σας μπορεί να συνεχίσει να κυνηγάει και να επιτίθεται στα πόδια σας. Κάτι που μπορείτε επίσης να κάνετε, είναι να τραβήξετε την προσοχή της κάνοντας κάποιον ασυνήθιστο ήχο ή χτυπώντας δυνατά παλαμάκια, ώστε να σας αφήσει ήσυχο/η. Τη στιγμή που θα καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή της, πείτε της κοφτά “όχι”. Επιμείνετε σε αυτή την αντιμετώπιση μέχρι να αρχίσει να αλλάζει η συμπεριφορά της.

– Παίξτε μαζί της

Αν η γάτα σας βαριέται, είναι σημαντικό να αυξήσετε τα νοητικά και σωματικά ερεθίσματα τα οποία λαμβάνει προσφέροντάς της περισσότερα καινούρια παιχνίδια, ονυχοδρόμια, ψηλά μέρη για να ανεβαίνει, και περνώντας μαζί της χρόνο για παιχνίδι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γάτες έχουν ανάγκη από μόλις 5-10 λεπτά έντονου παιχνιδιού την ημέρα.

Συμπεράσματα: Οι γάτες είναι εκπληκτικά πλάσματα, κι ας μην καταλαβαίνουμε πάντα τι θέλουν να μας πουν με κάποιες – ας το πούμε, αλλοπρόσαλλες – συμπεριφορές τους. Όταν επιτίθεται στα πόδια μας, η γάτα μας μπορεί να βαριέται, να θέλει να παίξει ή να τραβήξει την προσοχή μας, να μας δείξει την τρυφερότητά της ή να κυνηγήσει. Μπορεί, ακόμα, να παρουσιάζει επιθετικές συμπεριφορές λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον/την κτηνίατρό σας όποτε παρατηρείτε κάποιο περίεργο σύμπτωμα.

Για να σταματήσετε τις επιθέσεις στα πόδια σας, αγνοήστε τις, ανακατευθύνετέ τις, αποθαρρύνετέ τις, και παίξτε με τη γάτα σας, δίνοντάς της την ευκαιρία να εκτονώσει την περίσσεια ενέργειάς της.

Σχετικά άρθρα

Πώς να παραμείνει η γάτα σας ήρεμη και χωρίς άγχος με καλεσμένους στο σπίτι

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων