string(0) ""

Τι σκέφτεται η γάτα σας όταν τη φιλάτε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

22/05/2024

Photo: Shutterstock

Το φιλί είναι ένα μέσο για να εκφράσουμε την αγάπη μας – τουλάχιστον για εμάς τους ανθρώπους.

Όταν φιλάμε έναν άλλον άνθρωπο ή κάποιο ζωάκι είναι γιατί προσπαθούμε με κάποιον τρόπο να δείξουμε ό,τι δεν μπορούμε να πούμε με λέξεις. Και ενώ για εμάς το φιλί είναι αυτονόητο και μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία του, δεν ισχύει το ίδιο και για τις λατρεμένες μας μικρές κυρίες, τις γάτες.

Οι γάτες, ευτυχώς ή δυστυχώς αντιλαμβάνονται αυτές τις χειρονομίες/ενέργειες αρκετά διαφορετικά από ότι εμείς. Τι σκέφτεται, όμως, η γάτα μας την ώρα που τη φιλάμε;

Η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’ ότι μπορεί να νομίζαμε, καθώς κάθε γάτα είναι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μοναδική και μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά με βάση την προσωπικότητά της αλλά και παρελθοντικές της εμπειρίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μικροί αυτοί αίλουροι έχουν το δικό τους τρόπο να δείχνουν τη στοργή τους, από το να γουργουρίσουν από ικανοποίηση όταν τους χαϊδεύουμε, μέχρι να τρίβονται στα πόδια μας και να μας κοιτάνε με λάγνο βλέμμα ανοιγοκλείνοντας αργά τα μάτια τους.

Πριν εστιάσουμε στο τι σκέφτονται οι γάτες για τα φιλιά, θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία του δεσμού μεταξύ γάτας και κηδεμόνα.

Γιατί κάθε γάτα είναι σε θέση να αναπτύξει με τον αγαπημένο της άνθρωπο έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό – κι ας έχουν κατά καιρούς, αδίκως, χαρακτηριστεί ως απόμακρες και “ψυχρές”. Μια γάτα, λοιπόν, που θα δεθεί με τον κηδεμόνα της, θα έρθει πιο κοντά του και θα κατανοήσει καλύτερα τις ανθρώπινες συμπεριφορές αλλά και τα ανθρώπινα συναισθήματά του. Οπότε, μέσα από αυτή τη σχέση, θα είναι σε θέση να καταλάβει ότι το φιλί είναι έκφραση αγάπης και στοργής ακόμα και αν δεν μπορεί να το ερμηνεύσει και κατανοήσει πλήρως.

Πώς αντιδρούν οι γάτες στα φιλιά;

Δύο είναι οι πιθανές αντιδράσεις μιας γάτας στα φιλιά του κηδεμόνα της. Είτε θα αντιδράσει θετικά, θα τρίψει το κεφάλι της πάνω του, θα γουργουρίσει και θα δείξει σημάδια απόλαυσης – πράγμα που σημαίνει ότι αισθάνεται ασφάλεια και αγάπη – είτε να αντιδράσει αρνητικά δείχνοντας έντονα σημάδια δυσφορίας, τραβώντας το κεφάλι της μακριά και βγάζοντας ένα συριγμό. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάει τον κηδεμόνα της απλά μπορεί να μην έχει διάθεση εκείνη την στιγμή ή απλά να μην είναι fan των φιλιών.

Και τελικά τι σκέφτονται οι γάτες για τα φιλιά;

Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα τι σκέφτονται οι γάτες όταν τις φιλάμε, όμως μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα από τις αντιδράσεις τους. Όπως αναφέραμε, δύο είναι αυτές, είτε θετικές είτε αρνητικές. Αυτό που τελικά έχει σημασία, είναι να σεβόμαστε τα όριά τους. Αν δεν τους αρέσουν τα φιλιά θα πρέπει να μην τις φιλάμε όσο και να το θέλουμε γιατί θα τις κάνουμε να νιώθουν άβολα ή ακόμα και να εκνευριστούν. Αλλά ακόμα και τους αρέσουν τα φιλιά, αν καταλάβουμε ότι κάπου πιέζονται και δεν θέλουν άλλο, καλό είναι να σταματήσουμε.

Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσουμε την αγάπη μας στο μικρό μας γατόνι. Μπορούμε να του κάνουμε γατο-grooming, πράγμα που θα εκτιμήσει απεριόριστα, μπορούμε να το χαϊδέψουμε στα αγαπημένα του σημεία αλλά πάντα με μέτρο, να παίξουμε μαζί του και να του προσφέρουμε τις αγαπημένες του λιχουδιές. Δεν υπάρχει περίπτωση η γάτα μας να μην καταλάβει τις προθέσεις μας και να μην μας ανταποδώσει την αγάπη μας στο μέγιστο.

left arrow
right arrow

Συνοψίζοντας

Μπορεί να μην είμαστε ακόμα σε θέση να μπούμε στο μυαλό της γάτας και απλά προς το παρόν να κάνουμε εικασίες για το τι σκέφτεται παρατηρώντας τα σημάδια, μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε τα όριά της και θα πρέπει να τα σεβαστούμε. Αν η γάτα μας απολαμβάνει τα φιλιά μας, ας της τα χαρίσουμε απλόχερα. Αν πάλι δυσανασχετεί, ας βρούμε άλλους τρόπους να της εκφράσουμε την αγάπη μας.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα