string(0) ""

Τριχόμπαλες: Πώς να τις αντιμετωπίσετε και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Στέλλα Πανοπούλου

16/11/2023

Photo: Shutterstock

Είναι κοινή εμπειρία για τους περισσότερους γατογονείς να βρίσκουν μια αηδιαστική, μακρόστενη σαν σκουλήκι μάζα από τρίχες στο πάτωμα.

Την πρώτη φορά που βλέπει κανείς μια τριχόμπαλα, μάλιστα, μπορεί να απορήσει καθώς, επηρεασμένοι από τα διάφορα καρτούν, περιμένουμε οι τριχόμπαλες να έχουν σφαιρικό σχήμα.

Μην ανησυχείτε, όμως. Ευτυχώς, είναι σχετικά εύκολο να διαχειριστεί κάποιος τις τριχόμπαλες μιας γάτας. Ας δούμε, λοιπόν, πού οφείλονται, πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε, και πότε ενδέχεται οι τριχόμπαλες να σηματοδοτούν κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.

Πώς αναγνωρίζω τις τριχόμπαλες;

Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε μια τριχόμπαλα. Πρόκειται για μια μακρόστενη, γλιτσερή και συμπαγή μάζα από τρίχες, η οποία συχνά μπορεί να συνοδεύεται από υγρά του στομάχου.

Πού οφείλονται;

Οι τριχόμπαλες προκύπτουν ως αποτέλεσμα της καθημερινής ρουτίνας καθαρισμού της γάτας σας. Το οικόσιτο αιλουροειδές σας γλείφει τη γούνα του, με αποτέλεσμα ελεύθερες τρίχες να πιάνονται στα αγκαθάκια της γλώσσας του και να τα καταπίνει. Οι τρίχες αυτές περνούν στον πεπτικό σωλήνα. Κάποιες αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων της γάτας, ενώ άλλες συσσωρεύονται στο στομάχι και στη συνέχεια το ζώο τις βγάζει κάνοντας εμετό.

Οι τριχόμπαλες αποτελούν πιο συχνό φαινόμενο στις μακρύτριχες γάτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κοντότριχες γάτες δεν τις αντιμετωπίζουν. Επίσης, οι γάτες οι οποίες καθαρίζονται υπερβολικά, λόγω άγχους, πόνου, ή φαγούρας, βγάζουν τριχόμπαλες συχνότερα καθώς μαζεύουν περισσότερες τρίχες.

Είναι φυσιολογικές ή επικίνδυνες οι τριχόμπαλες;

Μια τριχόμπαλα εδώ εκεί αποτελεί ένα απόλυτα φυσιολογικό – παρότι αηδιαστικό – φαινόμενο. Αν η γάτα σας, όμως, βγάζει τριχόμπαλες πάνω από μία φορά την εβδομάδα, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας. Οι συχνές τριχόμπαλες μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού καλλωπισμού, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε άγχος, πόνο, φαγούρα, ή σε κάποια δερματικά προβλήματα.

Στην περίπτωση που η γάτα σας εμφανίζει άλλα συμπτώματα, όπως ανορεξία, υπνηλία, διάρροια, ή αλλαγή στη συμπεριφορά της, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον/την κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας σοβαρότερης πάθησης, όπως έμφραξης του εντέρου, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Είναι τριχόμπαλα ή βήχας;

Όταν περιγράφετε το πρόβλημα σε κάποιον/α ειδικό, σιγουρευτείτε ότι δεν μπερδεύετε την προσπάθεια να βγάλει η γάτα σας τριχόμπαλα με τον βήχα, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε άσθμα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, πνευμονία, ή καρδιακή νόσο. Παρατηρήστε αν η γάτα σας καταφέρνει να βγάλει τριχόμπαλα ή όχι, γιατί ο βήχας μπορεί να υποδεικνύει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις τριχόμπαλες;

Οι τριχόμπαλες μπορεί να είναι αηδιαστικές και η εμφάνισή τους να σας χαλάει τη μέρα, αλλά ευτυχώς η αντιμετώπιση και η πρόληψή τους είναι αρκετά εύκολη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας η κατανάλωση κάποιου ειδικού τζελ που μπορεί να βρείτε στο κτηνιατρείο και προορίζεται για τη διευκόλυνση της διέλευσης των τριχών στον πεπτικό σωλήνα. Τα προϊόντα αυτά συνήθως περιέχουν τζελ πετρελαίου που βοηθά τις τρίχες να περάσουν εύκολα μέσα από τον πεπτικό σωλήνα, και έχουν πρόσθετη δελεαστική γεύση που αγαπούν οι γάτες.

Πολλές γάτες λατρεύουν τη γεύση αυτών των σκευασμάτων, και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να τους δώσετε λίγη πάστα για τριχόμπαλες. Μπορείτε να βάλετε λίγη πάνω στο δάχτυλό σας ή, αν η γάτα σας είναι επιφυλακτική, να βάλετε λίγο στην πατούσα της ώστε να αναγκαστεί να τη γλείψει για να την καθαρίσει.

Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε στη γάτα σας ένα τέτοιο σκεύασμα, τόσο για την αντιμετώπιση όσο και για την πρόληψη του φαινομένου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η συσσώρευση τριχών στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή που να προκαλέσει έμφραξη. Πρόκειται για μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή της γάτας και απαιτεί χειρουργείο.

Πώς μπορώ να προλάβω τις τριχόμπαλες;

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε την εμφάνισή τους είναι το συστηματικό βούρτσισμα της γάτας σας. Αν έχετε μακρύτριχη γάτα είναι σημαντικό να τη χτενίζετε καθημερινά για να αφαιρείτε τις ελεύθερες τρίχες από τη γούνα της, ενώ αν είναι κοντότριχη αρκεί μια φορά την εβδομάδα. Αν δυσκολεύεστε να χτενίζετε τη γάτα σας, απευθυνθείτε σε κάποιο κέντρο για grooming.

Επιπλέον, μπορείτε να της δίνετε πάστα για τριχόμπαλες προληπτικά, ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός τους.

Συμπέρασμα: Η δημιουργία και η αποβολή των τριχόμπαλων είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για τις γάτες, εκτός εάν αρχίσει να επαναλαμβάνεται με μεγάλη συχνότητα. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να κρύβει από πίσω κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα που θα πρέπει να διερευνηθεί από κτηνίατρο. Μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τις τριχόμπαλες χτενίζοντας συστηματικά τη γάτα σας και δίνοντάς της κάποιο ειδικό σκεύασμα για τριχόμπαλες.

Σχετικά άρθρα

Πώς να παραμείνει η γάτα σας ήρεμη και χωρίς άγχος με καλεσμένους στο σπίτι

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων