string(0) ""

Οδηγοί βόλτας για σκύλους: Οι διαφορετικές επιλογές

Στέλλα Πανοπούλου

22/05/2024

Photo: Shutterstock

Η καθημερινή βόλτα είναι μια ρουτίνα απαραίτητη για τον σκύλο σας.

Οι σκύλοι δεν χρειάζονται βόλτα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα μόνο για να πάνε τουαλέτα, αλλά και για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους. Η βόλτα είναι απαραίτητη για να παραμένει ο αγαπημένος σας σκυλάκος σε φόρμα, να κοινωνικοποιείται, και να νιώθει χαρούμενος και γεμάτος.

Εκτός, φυσικά, από την εξοικείωση με τη διαδικασία της βόλτας, η οποία έρχεται με την εμπειρία, αυτά που χρειάζεστε για τη συγκεκριμένη ρουτίνα είναι υπομονή, θετική διάθεση, και κάποια αξεσουάρ που περιλαμβάνουν το περιλαίμιο ή σαμαράκι που θα φοράτε στον σκύλο σας, τον οδηγό ή λουρί με το οποίο θα τον καθοδηγείτε και θα τον ελέγχετε, και φυσικά τις απαραίτητες σακούλες για να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του.

Σήμερα, ας δούμε μαζί ποιος οδηγός ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και στον σκύλο σας, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του στη βόλτα.

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξετε οδηγό βόλτας;

Τα πιο σημαντικά κριτήρια για να επιλέξετε οδηγό βόλτας για τον σκύλο σας είναι

1. Το μέγεθος: Τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη μυική δύναμη από τα μικρόσωμα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πιο στέρεο και συμπαγή οδηγό για να τα ελέγξει κανείς.

2. Η ηλικία: Τα κουτάβια και τα νεαρά σκυλιά επίσης χρειάζονται πιο ανθεκτικούς οδηγούς, ανάλογα με το στάδιο της εκπαίδευσής τους. Αυτό συμβαίνει διότι, αν δεν έχουν συνηθίσει να περπατούν με λουρί, πιθανότατα θα τραβάνε περισσότερο από έναν καλά εκπαιδευμένο σκύλο. Ακόμα, τα κουτάβια χρειάζονται ένα λουρί κατάλληλο για εκπαίδευση, το οποίο δεν θα μπορούν εύκολα να διαλύσουν μασώντας το.

3. Το περιβάλλον: Το μέρος όπου μένετε (στην πόλη ή στην επαρχία) θα καθορίσει, μεταξύ άλλων, τι είδος οδηγού χρειάζεται ο σκύλος σας για τη βόλτα του. Οι σκύλοι που ζουν στην επαρχία μπορεί να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας και να παραμένουν ασφαλείς ακόμα και μ’ έναν πτυσσόμενο οδηγό, ενώ οι σκύλοι που ζουν στην πόλη μπορεί να έχουν ανάγκη από έναν πιο κοντό οδηγό ώστε να μπορεί κανείς να τους ελέγξει όταν περπατούν σε πολυσύχναστους δρόμους.

4. Η φυλή: Κάποιες φυλές σκύλων, όπως είναι τα pugs, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αν χρησιμοποιηθεί ο λάθος οδηγός που τα σφίγγει στον λαιμό.

Ποια είναι τα βασικά είδη οδηγών που υπάρχουν στην αγορά;

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη οδηγών στην αγορά, το καθένα από τα οποία εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες.

Οι πιο απλοί και συνηθισμένοι οδηγοί αποτελούνται από έναν ιμάντα, ένα κλιπ για το περιλαίμιο ή το σαμαράκι, και μια θηλιά για τη λαβή του κηδεμόνα. Συνήθως είναι φτιαγμένοι από νάιλον, ή από χοντρό σχοινί που δεν σκίζεται τόσο εύκολα αν ο σκύλος σας τείνει να το δαγκώνει. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε πιο κοντό οδηγό, ιδανικό για τις βόλτες μέσα στην πόλη και για μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεων του σκύλου σας, ή μακρύτερο, για να μπορεί ο σκύλος σας να τρέχει πιο άνετα.

Ακόμα, υπάρχουν και πτυσσόμενοι οδηγοί με λουρί που προεκτείνεται, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί για ενεργητικά σκυλιά που αγαπούν την ελευθερία. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως: οι οδηγοί αυτοί δεν είναι ιδανικοί για περιπτώσεις όπου χρειάζεται να έχετε ικανοποιητικό έλεγχο των κινήσεων του κατοικιδίου σας, όπως για παράδειγμα σε πολυσύχναστους δρόμους, ή όταν ο σκύλος σας είναι μεγαλόσωμος και ιδιαίτερα δυνατός.

Εμείς ψάξαμε στο Pet City και σας προτείνουμε οδηγούς που θα καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες του χνουδωτού σας συντρόφου:

Ferplast Daytona Soft G25/120 Κόκκινος Οδηγός 25mm x 120cm

Επίπεδος οδηγός για σκύλους σε κόκκινο χρώμα με μαλακή χειρολαβή και κλιπ για εφαρμογή στο περιλαίμιο ή στο σαμαράκι.

Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Zooland Οδηγός Neoman Κόκκινος 25mm x 120cm

Επίπεδος οδηγός για σκύλους σε κόκκινο χρώμα με κλιπ για εφαρμογή στο περιλαίμιο ή στο σαμαράκι. Βγαίνει σε μεγέθη S, M και L.

Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Zooland Οδηγός Transformer Multi S Πορτοκαλί 12mm x 180cm

Οδηγός για σκύλους τύπου σχοινί σε πορτοκαλί χρώμα με κλιπ για εφαρμογή στο περιλαίμιο ή στο σαμαράκι και μαλακή χειρολαβή. Βγαίνει σε μεγέθη S και L. Από πολυεστέρα.

Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Dashi Οδηγός Σκύλου Avocado L 2,5x120cm

Οδηγός με σχέδιο αβοκάντο και μαλακή λαβή από νεοπρένιο, για όλους τους σκύλους. Βγαίνει σε μεγέθη S και L. Ο γάντζος του είναι 360º και διαθέτει κλειδαριά ασφαλείας που κλειδώνει εξαιρετικά γρήγορα. 

Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Flexi New Classic L Tape Μαύρο 5M

Πτυσσόμενος οδηγός με λουρί ταινίας μήκους 5m. Σε μαύρο χρώμα. Μπορεί να προσαρμοστεί με το σύστημα φωτισμού LED. Μπορεί, επίσης, να προσαρμοστεί με το Multi Box.

Μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Οι καλοκαιρινές τροφές που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας με ασφάλεια – Ποιες πρέπει να αποφύγετε