string(0) ""

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Οι προσφορές του Pet City σε τροφές για σκύλους και γάτες

Στέλλα Πανοπούλου

02/10/2023

Photo: Shutterstock

Στις 4 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

Οι παγκόσμιες ημέρες δεν είναι διαφορετικές απ’ όλες τις υπόλοιπες ημέρες, απλώς αποτελούν αφορμή για να θυμόμαστε και να ευαισθητοποιούμαστε περαιτέρω σχετικά με σημαντικά θέματα που απαιτούν την προσοχή μας. Δεν είναι, λοιπόν, η μοναδική μέρα κατά την οποία οφείλουμε να προστατεύουμε τα ζώα και να διεκδικούμε τα δικαιώματά τους, αλλά αντίθετα, πρόκειται για μια αφορμή να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος και να συζητηθούν τα πιο φλέγοντα ζητήματα σχετικά με την προστασία και την ευημερία των συγκατοίκων μας στη γη.

Ιστορική αναδρομή

Πώς ξεκίνησε, άραγε, η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ο οποίος έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων.

Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

To κείμενο της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων, η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο του 1977. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.

Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων περιλαμβάνει 14 άρθρα τα οποία κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ζώων ως προς το σεβασμό του ανθρώπου στη ζωή και το θάνατό τους, τη φυσική αναπαραγωγή τους, τη φροντίδα τους, τις σωστές συνθήκες διαβίωσής τους, την προστασία τους, τη μη κακοποίηση ή θανάτωσή τους και τη μη εκμετάλλευσή τους για κερδοσκοπικούς ή πειραματικούς λόγους.

Ζώα συντροφιάς και σχέσεις αμοιβαιότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ας κάνουμε μια αποτίμηση όλων αυτών που μας προσφέρουν καθημερινά τα ζώα συντροφιάς:

– Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ ανθρώπων και ζώων οδηγούν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, των αισθημάτων μοναξιάς, του άγχους, και των συμπτωμάτων συνδρόμου μετατραυματικού στρες.

– Περισσότερες ευκαιρίες για άθληση και δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, αυξημένες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση.

– Βελτιωμένη νοητική δραστηριότητα και καταπολέμηση της μοναξιάς για τους ηλικιωμένους.

– Εξοικείωση με την ανάληψη ευθυνών και ανάπτυξη της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά.

– Βελτίωση της διάθεσης και αίσθηση συναισθηματικής πληρότητας.

Τα ζώα συντροφιάς μας μαθαίνουν καινούριους, ολοκαίνουριους τρόπους να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε – με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση, χωρίς ζήλιες κι εγωισμούς. Οι σχέσεις φροντίδας που αναπτύσσονται μεταξύ ανθρώπων και διαφορετικών ειδών του ζωικού βασιλείου βοηθούν στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της αυτοπεποίθησης.

Φυσικά, οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε εμάς και στα αγαπημένα μας ζώα συντροφιάς είναι αμφίδρομες. Κι εμείς με τη σειρά μας κάνουμε τα πάντα για να τους προσφέρουμε μια καλή ζωή – τα προστατεύουμε από όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί η καθημερινότητα στην άγρια φύση, τους προσφέρουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τους χαρίζουμε συντροφικότητα, τα μεγαλώνουμε με αγάπη. Το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι σίγουρα πολύ τυχερό που σας έχει. Φροντίζετε για την υγεία του πηγαίνοντάς το τακτικά στον/στην κτηνίατρο, το βγάζετε βόλτα, του αγοράζετε παιχνίδια και του παρέχετε μια ολοκληρωμένη διατροφή.

Γι’ αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, και για μία εβδομάδα – από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου – το Pet City ετοίμασε για εσάς αποκλειστικές προσφορές σε τροφές σκύλου και γάτας (εξαιρούνται οι κλινικές δίαιτες):

– 40% φθηνότερα για τις μάρκες Purina Pro Plan, Gourmet, Friskies, Dog & Cat Chow, Dentalife, Felix και Adventuros.

έως -30% σε τροφές Royal Canin

11kg + 3kg δώρο σε τροφές Hill’s

11.4kg + 2kg δώρο σε τροφές ACANA

-15% σε τροφές N & D

έως 30% σε τροφές Pedigree

2 συσκευασίες + 1 δώρο σε τροφές Whiskas

1 συσκευασία + 1 δώρο σε τροφές Perfect Fit

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, χαρίστε στο αγαπημένο σας σκυλάκι ή γατάκι γεύματα υγιεινά και απολαυστικά, και δείξτε του για μια ακόμα φορά πόσα σημαίνει για εσάς.

Σχετικά άρθρα

Τι πρέπει να κάνετε όταν δείτε έναν άγνωστο σκύλο να έρχεται τρέχοντας πάνω σας

Πώς νιώθει κάθε γενιά για τα κατοικίδια; Ερευνητές στην Αμερική απαντούν

Γιατί η γλώσσα της γάτας είναι σαν γυαλόχαρτο