string(0) ""

Η αξία της αποπαρασίτωσης στο κατοικίδιό σας

Αναστασία Σαραφίδου

20/06/2023

Το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί με αυτό, όλο και πιο συχνά, κάνουν την εμφάνισή τους τα παράσιτα στα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Η αποπαρασίτωση είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των παρασίτων από τους μικρούς μας φίλους. Με τα αντιπαρασιτικά εξασφαλίζουμε την προστασία των κατοικίδιων μας, τόσο από τα εξωπαράσιτα, όπως είναι το κουνούπι, η σκνίπα, τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι κ.α., όσο και από τα ενδοπαράσιτα. Τα τελευταία παρασιτούν κυρίως στο πεπτικό σύστημα, όπως είναι τα σκουληκάκια του εντέρου.


Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα παράσιτα είναι φορείς πολύ επικίνδυνων ασθενειών για τα ζώα. Μερικά αρκετά γνωστά από αυτά τα νοσήματα στο σκύλο είναι η λεϊσμανίαση/ καλααζάρ, που μεταφέρεται μέσω της σκνίπας, αλλά και η ερλιχίωση που μεταδίδεται μέσω των τσιμπουριών. Στη γάτα, πολύ συχνά εμφανίζονται νοσήματα όπως η αιμομπαρτονέλλωση, η οποία μεταδίδεται μέσω των ψύλλων και των κουνουπιών. Όλα τα παραπάνω νοσήματα, αλλά και διάφορα άλλα, αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των κατοικίδιων μας. Οι τακτικοί αποπαρασιτισμοί, λοιπόν, είναι σπουδαίο μέτρο προστασίας των αγαπημένων μας φίλων από τέτοιου είδους νοσήματα, καθώς μειώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα προσβολής τους από τα παράσιτα.

Πέρα από τα νοσήματα που μεταφέρουν, τα παράσιτα προκαλούν και τα ίδια σημαντικό πρόβλημα στην υγεία και τη διάθεση των μικρών μας φίλων. Όσον αφορά στα εξωπαράσιτα, αυτά προκαλούν πολύ έντονο κνησμό, ερεθισμό του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις, υποτρίχωση καθώς και στρες, αλλά και νευρικότητα στα κατοικίδια μας. Τα ενδοπαράσιτα, από την άλλη μεριά, αν δεν απομακρυνθούν αποτελεσματικά μπορούν να προκαλέσουν διάρροιες, εμέτους καθώς και απώλεια βάρους. Όλα τα παραπάνω ταλαιπωρούν τα αγαπημένα μας ζωάκια και δεν τα αφήνουν να ευχαριστηθούν τις απολαύσεις της βόλτας ή και της παρέας μας, δημιουργώντας τους συνθήκες στρες. Με την αποπαρασίτωση, εξασφαλίζουμε υγιή αλλά και πιο χαρούμενα κατοικίδια, χωρίς ενοχλήσεις, με όρεξη και διάθεση για παιχνίδι.


Αν και τα παράσιτα λατρεύουν τη φιλοξενία των μικρών μας φίλων, δεν είναι λίγες οι φορές που τους εγκαταλείπουν και μπορεί να τα συναντήσουμε στο περιβάλλον που ζούμε ή ακόμα να προσβάλουν κι εμάς.Συχνά, ένας ψύλλος που έτυχε να παρασιτήσει σε αυτά μπορεί να βρεθεί μέσα στο σπίτι μας και τα τσιμπήματα του, πέρα από το κατοικίδιο μας, να εμφανιστούν και σε εμάς. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα άλλα είδη παρασίτων που προσβάλλουν, πέρα από τους τριχωτούς μας φίλους και τον άνθρωπο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως η εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση των κατοικίδιων μας συμβάλουν στη διατήρηση ενός καθαρότερου σπιτιού, διαφυλάσσουν, την ατομική μας υγεία, της οικογένειας μας, καθώς και άλλων κατοικιδίων που μπορεί να διαβιούν στο ίδιο περιβάλλον.


Η σπουδαιότητα της χρήσης αντιπαρασιτικών, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η εξασφάλιση της υγείας των κατοικίδιων μας, η καλή ποιότητα ζωής τους, η χαρά και η όρεξη τους, καθώς και η υγιεινή του σπιτιού και της οικογένειας, είναι παράγοντες οι οποίοι καθιστούν τις αποπαρασιτώσεις αναγκαία φροντίδα για τους μικρούς μας φίλους. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να παραλείπεται η χορήγηση τους όλο το χρόνο και κυρίως τους θερινούς μήνες, που ο κίνδυνος προσβολής τους είναι υψηλότερος. Ακόμη, είναι σημαντικό να μην αμελούμε την αποπαρασίτωση σε ζώα τα οποία διαβιούν μόνο μέσα στο σπίτι, καθώς δεν μπορεί να αποκλησθεί και πάλι το ενδεχόμενο προσβολής τους από παράσιτα. Τέλος, απαραίτητες είναι οι αποπαρασιτώσεις και στα κουτάβια και στα μωρά γατάκια, δεδομένου ότι ο κίνδυνος προσβολής τους από ενδοπαράσιτα τους πρώτους 6 μήνες της ηλικίας τους είναι πολύ υψηλός.

Σχετικά άρθρα

Πόσο εύκολα χαλάει η τροφή του σκύλου σας το καλοκαίρι; Πώς να την αποθηκεύσετε σωστά

Αυτά τα ζώα μπορούν να εντοπίσουν σοβαρές ασθένειες

Scottish Folds: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτές τις γάτες με την παράξενη εμφάνιση