string(0) ""

10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε αν σέβεστε τον σκύλο σας

Μυρτώ Τζώρτζου

17/11/2023

Photo: Shutterstock

Συχνά, λόγω έλλειψης γνώσεων και εμπειριών, είναι στιγμές που μπορεί να μη φερθούμε και με τον καλύτερο τρόπο στον σκύλο μας.

Ακόμα και αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, λάθη μπορούμε να κάνουμε. Και ας νομίζουμε ότι τον αγαπάμε πολύ. Γιατί αγάπη δεν είναι μόνο τα χάδια και οι αγκαλιές.

Αν θέλετε λοιπόν να του προσφέρετε όλα όσα χρειάζεται και να γίνετε ο καλύτερος κηδεμόνας στον κόσμο, αποφεύγοντας κάποια λάθη, σας προτείνουμε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο όπου σας λέμε ποια πράγματα δεν πρέπει να κάνετε αν σέβεστε το κατοικίδιό σας.

Τι να αποφύγετε αν σέβεστε τον σκύλο σας

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των σκύλων και των κηδεμόνων τους. Ξεκινά με την πρώτη επαφή. Και τελειώνει με την τελευταία τους ανάσα. Οι σκύλοι γίνονται οι καλύτεροι φίλοι μας. Και μας προσφέρουν την άνευ όρων αγάπη τους.

Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να ανταποδώσουν αυτή την αγάπη. Αντιθέτως, ενεργούν με γνώμονα τη δική τους ευημερία. Και αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να βλάψουν το ζώο.

Δώστε προσοχή σε αυτές τις συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη στον καλύτερό σας φίλο. Και μην τις κάνετε αν πραγματικά τον σέβεστε.

1. Τον ντύνουμε σαν άνθρωπο

Ο εξανθρωπισμός των κατοικίδιων ζώων είναι όλο και πιο συνηθισμένος. Στο εξωτερικό είναι μια μόδα που αγγίζει τα όρια της μανίας. Σαν μανιτάρια μάλιστα φυτρώνουν τα καταστήματα που πωλούν ρούχα για σκύλους.

Το να του βάζετε ένα πουλόβερ, όταν κάνει κρύο, είναι καλό ως ένα βαθμό. Αλλά, ένας καλός κηδεμόνας δεν ντύνει με διάφορα τον σκύλο του. Το ζώο αισθάνεται άβολα και συχνά σαν “φυλακισμένο” μέσα σε αυτό το ρούχο. Αφήστε που έχει και ως αποτέλεσμα και τη γελοιοποίησή του.

2. Τον ταράζουμε στις αγκαλιές και τα φιλιά

Μελέτες αναφέρουν ότι στους σκύλους δεν πολυαρέσουν οι αγκαλιές και τα φιλιά. Δεν είναι ότι δεν θέλουν ή δεν τους αρέσει η σωματική επαφή με εμάς, η στοργή και τα χάδια. Το πραγματικό πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι προτιμούν να δέχονται την οικειότητα αυτή με άλλες μορφές και όχι με τις αγκαλιές και τα φιλιά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αγκαλιά τα αφήνει να αισθάνονται συγκρατημένα και ανίκανα να τρέξουν μακριά, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς τους σε περίπτωση άγχους ή επίθεσης. Αν θέλετε να δείξετε ότι αγαπάτε τον σκύλο σας, αναζητήστε άλλον τρόπο.

3. Θεωρούμε ότι δεν έχει αισθήματα

Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σκύλο και πιστεύουν κάτι τέτοιο. Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει την υποτιμητική έκφραση “ζώο” είναι αυτό;

Και όμως είναι τελείως λάθος. Ακόμη και αν δεν μιλούν την ίδια γλώσσα με εσάς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βιώνουν συναισθήματα όπως και οι άνθρωποι. Έτσι μπορούν να νιώσουν αγάπη, απογοήτευση, θυμό, ντροπή, ζήλια και πολλά άλλα. Και επίσης οι σκύλοι διαβάζουν τα συναισθήματα των κηδεμόνων τους με βάση τις εκφράσεις του προσώπου τους. Καταλαβαίνουν δηλαδή τι σας συμβαίνει!

4. Τον χτυπάμε

Αρκετοί πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος διαπαιδαγώγησης που θα τον κάνει να σέβεται την ανθρώπινη εξουσία. Ωστόσο, ένα χτύπημα, όσο ελαφρύ κι αν είναι, βλάπτει κάθε σχέση που μπορείτε να έχετε με το κατοικίδιό σας και οδηγεί σε κακή επικοινωνία. Επίσης, αν τον χτυπήσετε, θα υποκινήσετε επιθετικότητα και δυσαρέσκεια. Σε όλες τις περιπτώσεις το ξύλο απαγορεύεται εντελώς.

5. Τον αναγκάζουμε να κοινωνικοποιηθεί

Είναι αλήθεια ότι τα κατοικίδια ζώα αλλάζουν την ιδιοσυγκρασία τους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα του είδους τους (ή οποιουδήποτε άλλου), αλλά αυτό συμβαίνει όταν είναι κουτάβια. Μέχρι να φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία, αν δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί, είναι δύσκολο να τους αρέσει η ιδέα παρέας με άλλους σκύλους. Αν στο πάρκο παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας είναι νευρικός ή φοβάται να βλέπει άλλους σκύλους γύρω του, μην τον αναγκάσετε να αλληλεπιδράσει μαζί τους.

6. Τον παίρνουμε μαζί μας παντού

Παρόλο που δεν θέλετε να το αφήσετε μόνο του στο σπίτι και πιστεύετε ότι το ζώο θα περάσει καλά, η αλήθεια είναι ότι πολλά μέρη δεν είναι κατάλληλα για κατοικίδια ζώα. Και δεν αναφερόμαστε σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία που δεν επιτρέπεται από το νόμο να μπουν μέσα, αλλά σε περιβάλλοντα που μπορεί να μην είναι της αρεσκείας του σκύλου σας: το δάσος, η παραλία ή τα βουνά, για παράδειγμα. Δεν είναι αξεσουάρ ούτε μωρό να τον έχουμε πάντα και παντού μαζί μας.

7. Τον ταΐζουμε λάθος

Τα σκυλιά έχουν διαφορετικό πεπτικό σύστημα από το δικό σας. Πρέπει να το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Ως εκ τούτου, υπάρχουν τροφές που δεν μπορούν να επεξεργαστούν καλά και που, αν καταναλωθούν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή, δηλητηρίαση και ακόμη και θάνατο. Μην τους δίνετε σοκολάτα, λίπη, σάλτσες ή καρυκεύματα. Να σέβεστε τη διατροφή τους και να τους προσφέρετε μόνο τροφή για σκύλους (ή τροφή κατάλληλη για αυτούς).

Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι τα κόκαλα. Ναι, αρέσουν στους σκύλους τα κόκαλα. Και εμείς χαιρόμαστε που τους δίνουμε. Τα κόκαλα μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο για αυτό σε καμία περίπτωση, όσο και αν αυτά αρέσουν στον σκύλο σας, δεν τα δίνουμε.

8. Τον αφήνουμε ώρα δεμένο

Οι αλυσίδες αρχικά όχι μόνο προκαλούν τραυματισμούς στο λαιμό του και του στερούν την κίνηση, αλλά μπορούν επίσης να αρρωστήσουν τον σκύλο σας εάν περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους (χωρίς προστασία από τη βροχή, τον άνεμο, το χιόνι, τον ήλιο ή το κρύο). Επιπλέον, το να αλυσοδέσεις ένα ζώο αλλάζει πολύ την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του, όπως ακριβώς όταν το χτυπάς. Το ίδιο ισχύει και για το μόνιμο ή πολλές ώρες δέσιμο με άλλα πράγματα, σχοινιά, λουριά και τα σχετικά. Ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς επιτρέπει μόνο για δυο συνεχόμενες ώρες το δέσιμο.

9. Τον εκπαιδεύουμε με βία

Τα κατοικίδια ζώα δεν καταλαβαίνουν από κραυγές ή χτυπήματα, αλλά από στοργή και πολλή υπομονή. Λάβετε υπόψη σας ότι ένας σκύλος έχει τη νοημοσύνη ενός μικρού παιδιού και χρειάζεται χρόνο για να μάθει. Δείξτε του εμπιστοσύνη και δώστε του λιχουδιές και θα δείτε πώς βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Οι παλιές πρακτικές έχουν αποδειχτεί εντελώς λάθος. Θετική εκπαίδευση και μόνο.

10. Τον αφήνουμε μέσα στο αυτοκίνητο

Αν πάτε στο κάπου όπου δεν επιτρέπονται οι σκύλοι, καλύτερα να αφήσετε τον σκύλο σας στο σπίτι παρά να τον κλειδώσετε στο αυτοκίνητο. Ακόμη και αν είναι μόνο για 5 λεπτά, το ζώο θα βιώσει έλλειψη αέρα, υψηλές θερμοκρασίες και πολύ άγχος. Και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα πάθει ασφυξία και θα πεθάνει. Μην τον αφήνετε στο αυτοκίνητο ούτε με λίγο ανοιχτό το παράθυρο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και έτσι.

Αγαπήστε πραγματικά το ζώο σας και σεβαστείτε το. Θα δείτε ότι θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι.

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων