string(0) ""

10 πράγματα που λέγονται για τα Greyhounds και δεν ισχύουν

Μυρτώ Τζώρτζου

29/03/2024

Photo: Shutterstock

Ονομάζονται αθλητές (αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 64 χιλιομέτρων σε αγώνες ταχύτητας), αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα και συχνά τρομάζουν τον κόσμο που δεν τα γνωρίζει με τα μεγάλα φίμωτρα που φορούν.

Και όμως στην πραγματικότητα οι σκύλοι ράτσας Greyhound είναι ήρεμοι, κοινωνικοί, ευγενείς από τη φύση τους και στοργικοί με τις οικογένειές τους. Τα υπέροχα αυτά πλάσματα δεν γεννιούνται μόνο για να αγωνίζονται ή να κυνηγούν. Γεννιούνται για πολύ περισσότερα.

Ας δούμε 10 μύθους που πολλοί πιστεύουν αλλά δεν ισχύουν για αυτούς τους ευγενικούς απίθανους γίγαντες.

1. ΜΥΘΟΣ: Τα Greyhounds χρειάζονται πολλή άσκηση

Αν και πρόκειται για την πιο αθλητική φυλή, εντούτοις δυο βόλτες 20 λεπτών και λίγο παιχνίδι την ημέρα συνήθως αρκούν για να είναι ευτυχισμένα και υγιή.

Τα σκυλιά αυτά λατρεύουν τον ύπνο και κοιμούνται με την πρώτη ευκαιρία. Και όταν ξυπνούν θα προτιμούσαν να φάνε ή να παίξουν παρά να σας ακολουθήσουν σε μια μεγάλη πεζοπορία ή ένα τρέξιμο πολλών χιλιομέτρων. Τα Greyhounds είναι φτιαγμένα για ταχύτητα – όχι για αντοχή. Είναι σπρίντερ και όχι μαραθωνοδρόμοι.

2. ΜΥΘΟΣ: Τα Greyhounds είναι υπερκινητικά

Τα Greyhounds θεωρούνται στοργικά και τεμπέλικα, ωστόσο, όπως κάθε σκύλος, αγαπούν να παίζουν. Ένα Greyhound θα ”φωνάξει” για να ενημερώσει τους ανθρώπους ή τα ζώα φίλους του πότε είναι έτοιμο να παίξει. Και το παιχνίδι συνήθως τελειώνει με αυτό που είναι γνωστό ως «zoomies» – τρέξιμο σε κύκλους-, μια ξεκαρδιστική επίδειξη χαράς που μπορεί να διαρκέσει μόνο 10 λεπτά πριν έρθει η ώρα να κοιμηθεί και πάλι.

3. ΜΥΘΟΣ: Τα Greyhounds είναι επικίνδυνα για γάτες και μικρά ζώα

Τα Greyhounds είναι από τη φύση τους ευγενικά σκυλιά, αλλά ως κυνηγόσκυλα μπορούν εύκολα να υποκινηθούν να κυνηγήσουν κινούμενα πράγματα. Και φυσικά και εδώ τα πάντα εξαρτώνται από το είδος εκπαίδευσης που θα πάρουν- συχνά η εκπαίδευση αυτή είναι σκληρή και βάρβαρη.

Από την άλλη πολλά σκυλιά αυτής της ράτσας απορρίπτονται από τους αγώνες επειδή απλά αρνούνται να κυνηγήσουν. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, όπως όλα τα σκυλιά, έτσι και κάθε Greyhound έχει το χαρακτήρα του- σε μερικά από αυτά μπορεί να μην τους αρέσουν οι γάτες και άλλα μικρά ζώα, ενώ άλλα να τα βλέπουν ως καλούς φίλους.

4. ΜΥΘΟΣ: Τα Greyhounds είναι επιθετικά επειδή φορούν φίμωτρα

Μπορεί οι σκύλοι αυτής της ράτσας να μην είναι πολύ συνηθισμένοι στη χώρα μας, όμως αυτό δεν συμβαίνει αλλού. Τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά που θα δείτε σε άλλες χώρες φορούν φίμωτρο όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Αυτό είναι συνήθως απλώς ένα προληπτικό μέτρο λόγω των φυσικών ενστίκτων καταδίωξης. Όπως όμως γνωρίζουν οι λάτρεις των συγκεκριμένων σκύλων, ένα φίμωτρο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος είναι με οποιονδήποτε τρόπο επιθετικός ή απειλή για εσάς ή άλλα ζώα. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλους τους σκύλους, ανεξαρτήτως ράτσας.

5. ΜΥΘΟΣ: Τα Greyhounds είναι για να ζουν έξω

Με σχεδόν καθόλου σωματικό λίπος, λεπτό δέρμα και πολύ λεπτό τρίχωμα, τα σκυλιά αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο. Η παραμονή τους σε ένα ζεστό περιβάλλον, όπως αυτό του σπιτιού, είναι ζωτικής σημασίας. Συχνά μάλιστα τους χειμερινούς μήνες που έχει κρύο είναι απαραίτητο να φοράνε και ένα πουλόβερ.

6. ΜΥΘΟΣ: Τα Greyhounds λατρεύουν να αγωνίζονται

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα Greyhounds μπορεί να είναι οι γρηγορότεροι σκύλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευτυχισμένοι στη βιομηχανία αγώνων. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά σκυλιά ζουν μια ζωή στέρησης σε κυνοτροφεία– κρατούνται σε κλουβιά ή άλλα περιορισμένα μέρη έως και 23 ώρες την ημέρα. Για να μην αναφέρουμε εκείνα που τραυματίστηκαν ή / και σκοτώθηκαν σε κάποιον αγώνα. Τα Greyhounds λατρεύουν να τρέχουν, όχι να αγωνίζονται. Τους αρέσει επίσης, όπως είπαμε, να παίζουν, να κοιμούνται, να αγκαλιάζονται και να αγαπιούνται για αυτό που είναι– όπως και κάθε άλλος σκύλος βέβαια.

7. ΜΥΘΟΣ: Τα Greyhounds είναι μεγαλόσωμα και ως εκ τούτου χρειάζονται πολύ χώρο για να ζήσουν

Τα Greyhounds έχουν ψηφιστεί ως μία από τις καλύτερες φυλές για διαβίωση σε διαμέρισμα. Εφόσον έχουν αυτά που πρέπει, χρόνο παιχνιδιού, βόλτες και αλληλεπίδραση με ανθρώπους και ζώα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά το χώρο καθώς γίνονται οι τέλειοι σύντροφοι σε ένα σπίτι.

8. ΜΥΘΟΣ: Η φυλή έχει προβλήματα υγείας

Ως φυλή, τα Greyhounds είναι από τα πιο υγιή σκυλιά καθώς δεν έχουν γενετικά φυσικά προβλήματα. Μπορεί βέβαια να είναι επιρρεπή σε κατάγματα οστών, αλλά αυτό δεν είναι εγγενές χαρακτηριστικό. Επίσης μπορεί να υπάρξουν και κάποιες παθήσεις των ματιών.

Ένα όμως Greyhound που έχει χρησιμοποιηθεί σε αγώνες μπορεί να έχει αποσυρθεί για διάφορους λόγους. Εκτός από το ότι πιθανόν να μην ήταν καλός δρομέας, ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι λόγω τραυματισμού. Η ζημιά μπορεί να προκληθεί από συγκρούσεις αλλά και από απότομες στροφές, όπου ασκείται τεράστια πίεση στις αρθρώσεις και τα δάχτυλα των ποδιών του. Τα περισσότερα Greyhounds έχουν κοινά προβλήματα, με την εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων να είναι η πιο κοινή.

9. ΜΥΘΟΣ: Η φυλή είναι δύσκολο να περπατήσει με λουρί

Τα περισσότερα Greyhounds έχουν εκπαιδευτεί να περπατούν με λουρί. Προτιμούν να περπατούν χαλαρά και παρά το μέγεθός τους ανταποκρίνονται πολύ καλά σε απαλές κινήσεις και σταθερές φωνητικές εντολές.

10. ΜΥΘΟΣ: Μόνο ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν έναν τέτοιον σκύλο

Ως φυλή, τα Greyhounds είναι στοργικά και εξαιρετικά ήρεμα. Και αποτελούν ιδανικούς συντρόφους για όλους- και για τους ηλικιωμένους. Είναι πολύ ήσυχα στο σπίτι και δεν βιάζονται. Πολλά Greyhounds είναι σκύλοι θεραπείας, που κρατούν συντροφιά και δίνουν αγάπη σε άτομα σε γηροκομεία ή σε άτομα με αναπηρίες.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε