3 εύκολες συνταγές για απίθανες φθινοπωρινές σκυλο-λιχουδιές
Στέλλα Πανοπούλου
07/09/2025

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή γεμάτη νόστιμες λιχουδιές: πίτες και γλυκά με καρυκεύματα, αποξηραμένα φρούτα, καφέδες και αρωματικά τσάγια, γεμίζουν την κουζίνα μας μυρωδιές που μας αγκαλιάζουν με τη ζεστασιά τους. Δεν θα ήταν ωραία να μπορούμε να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με το αγαπημένο μας σκυλάκι;
Δυστυχώς, οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε γλυκά, εκτός αν είναι ειδικά παρασκευασμένα για εκείνους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε λαχταριστές φθινοπωρινές λιχουδιές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια.
Σκυλομπισκότα με βρώμη και cranberries
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Βγάζει 48 μπισκότα
Υλικά
– 4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
– 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
– 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αποξηραμένα cranberries. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αντικαταστήσετε τα cranberries με σταφίδες, καθώς είναι εξαιρετικά τοξικές για τους σκύλους
– 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
– 1 αυγό
– 1/4 φλιτζανιού μελάσα χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά
– 1/4 φλιτζανιού λάδι καρύδας, λιωμένο που έχει κρυώσει λίγο
– 1/2 φλιτζάνι νερό, ή όσο χρειάζεται
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Ψεκάστε δύο φύλλα ψησίματος με αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, τη βρώμη, τα cranberries, και το baking powder. Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε, προσθέτοντας σταδιακά νερό, μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη.
3. Σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, πλάστε τη ζύμη ώστε να έχει πάχος περίπου 6 χιλιοστά. Χρησιμοποιώντας μια φόρμα για μπισκότα, κόψτε τη ζύμη σε μπισκοτάκια. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, κάντε 4 τρυπίτσες στο κέντρο κάθε μπισκότου. Τοποθετήστε τα στο ταψί με το χαρτί ψησίματος, αφήνοντας περίπου 2,5 κενό εκατοστά μεταξύ τους.
4. Ψήστε τα για 30 λεπτά. Σβήστε τον φούρνο και αφήστε τα μέσα να κρυώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα (έτσι θα γίνουν πιο τραγανά). Αφήστε τα να καθίσουν για 15 λεπτά.
5. Τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακούλα, και αποθηκεύστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για μέχρι 2 εβδομάδες ή καταψύξτε τα για μέχρι 3 μήνες. Σερβίρετέ τα αφού τα ξεπαγώσετε.

Cupcakes με κολοκύθα και καρότο
Προετοιμασία: 25 λεπτά
Ψήσιμο: 16 λεπτά
Βγάζει 24 cupcakes
Υλικά
– 2/3 φλιτζανιού αλεύρι ολικής αλέσεως
– 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
– 1/2 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
– 3/4 φλιτζανιού γιαούρτι χωρίς λιπαρά
– 1 αυγό
– 2 κουταλιές της σούπας μέλι
– 5 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά
– 2 καρότα
Βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο δεν περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Η ξυλιτόλη είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους, οπότε ελέγχετε προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων.
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Βουτυρώστε και αλευρώστε 24 μικρές φόρμες για μάφιν.
2. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι και το baking powder. Σε ένα άλλο μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπήστε μαζί την κολοκύθα, 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι, το αυγό, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, και 1 κουταλιά φυστικοβούτυρο. Ανακατέψτε τα δύο μείγματα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τρίψτε από πάνω τα καρότα.
3. Γεμίστε κάθε φόρμα για μάφιν μέχρι τα 2/3. Ψήστε τα μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει μέσα από τα κέικ στεγνή. Αφήστε τα να κρυώσουν.
4. Χτυπήστε σε ένα μπολ το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι, το υπόλοιπο φυστικοβούτυρο, και το υπόλοιπο μέλι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέστε από πάνω την κρέμα αφού κρυώσουν τα μάφιν.
5. Τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για μέχρι μία εβδομάδα.
Νόστιμες λιχουδιές χωρίς σιτηρά
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 25 λεπτά
Βγάζει 75 μικρές λιχουδιές
Υλικά
– 3/4 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
– 3/4 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
– 3 ώριμες μπανάνες, λιωμένες
– 1/3 φλιτζάνι κρεμώδες φυστικοβούτυρο χωρίς ξυλιτόλη
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τα αλεύρια. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε μαζί τις μπανάνες και το φυστικοβούτυρο μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέστε μισό από το αλεύρι και ανακατέψτε. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και, χρησιμοποιώντας τα χέρια αν χρειάζεται, πλάστε τη ζύμη. Σκεπάστε τη και αφήστε τη να καθίσει για 20 λεπτά.
2. Σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε τη ζύμη ώστε να έχει πάχος περίπου 6 χιλιοστά. Χρησιμοποιώντας μια μικρή φόρμα για μπισκότα κόψτε τη ζύμη και τοποθετήστε τα μπισκότα σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, κάντε 4 τρυπούλες στο κέντρο κάθε λιχουδιάς.
3. Ψήστε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά και το κάτω μέρος των μπισκότων να έχει μια χρυσαφί απόχρωση. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.