string(0) ""

3 κίνδυνοι που απειλούν τον σκύλο σας στην εξοχή

Team Petmou

11/08/2024

Photo: Pexels

Ποιες καταστάσεις μπορεί να βάλουν την υγεία του σε κίνδυνο

Κάθε εξόρμηση στην φύση κρύβει κινδύνους για τους σκύλους, ειδικά για εκείνους που έχουν ζήσει την περισσότερη ζωή τους σε αστικό περιβάλλον. Είτε επιλέξετε την βόλτα στη θάλασσα ή έναν περίπατο στο βουνό, πρέπει να γνωρίζετε τι μπορεί να συμβεί. Ακόμα και σε μέρη που γνωρίζετε και έχετε βρεθεί ξανά, η εμπειρία μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστη για εσάς όσο για τον σκύλο σας.

1. Τσιμπήματα

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε πολλά χιλιόμετρα για να συναντήσετε μέλισσες και σφήκες, ακόμα και φίδια, σκορπιούς και αράχνες. Από τα πολύ κοινά τσιμπήματα είναι αυτά της μέλισσας που μπορεί να συμβούν ακόμα και στην πρωινή βόλτα σε ένα παρκάκι. Όσο απομακρύνεστε από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, τόσο πιο συχνά θα συναντάτε έντομα και τρωκτικά, ακόμα και σε αυλές εξοχικών σπιτιών. Υπάρχουν διάφορες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον τετράποδο φίλο σας:

Αν πηγαίνετε σε δικό σας σπίτι, ψεκάστε τους χώρους έξω από το σπίτι με σκευάσματα που απομακρύνουν ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως σκορπιούς και φίδια. Φροντίστε να το κάνετε σε σημεία όπου δεν θα έχει πρόσβαση ο σκύλος. Αν αυτό είναι αδύνατο, περιορίστε την πρόσβαση του σκύλου σας σε εξωτερικούς χώρους.

Μην τον αφήνετε στις βόλτες χωρίς λουρί, γιατί στην προσπάθειά του να εξερευνήσει μπορεί να βρεθεί σε μέρη που δεν έχετε προλάβει να δείτε εσείς, άρα δεν γνωρίζετε και αν είναι ασφαλή. Ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να είναι ένα έλος. Καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας ένα πιο μακρύ λουρί που θα επιτρέπει στον σκύλο σας να κάνει λίγο πιο μακρινές βόλτες υπό την επίβλεψή σας.
Αν δεν γνωρίζετε πρώτες βοήθειες, μόλις αντιληφθείτε ότι κάτι τσίμπησε τον σκύλο, απευθυνθείτε στον κτηνίατρο για να σας δώσει οδηγίες.

left arrow
right arrow

2. Θερμοπληξία

Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν έναν σκύλο στην θερμοπληξία. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να γίνει στην παραλία, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, ακόμα και με το ταξίδι με το αυτοκίνητο σε ώρες όπου ο ήλιος καίει. Ας μην ξεχνάμε πως η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο ή στον δρόμο, είναι αρκετά μεγαλύτερη από ότι μέσα στο σπίτι. Επιπλέον, το οδόστρωμα δημιουργεί εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου, ενώ ένα κλειστό όχημα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ασφυξία. Ιδανικά ο σκύλος πρέπει να μένει σε σκιερό μέρος από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7-8 το απόγευμα. Επιπλέον, κάθε κηδεμόνας γνωρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνει μόνο τον σκύλο στο αυτοκίνητο.

Μερικά από τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σκύλος σας υποφέρει από θερμοπληξία είναι το ασταμάτητο λαχάνιασμα, οι στομαχικές διαταραχές, ο λήθαργος και η ανορεξία.

3. Δηλητηρίαση

Μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των σκύλων είναι να τρώνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, επειδή τους μύρισε ελκυστικά. Άμεσο ρίσκο από αυτό είναι να μην προλάβουμε να το πάρουμε από το στόμα του, να μην το δούμε καν και να το καταπιεί. Παράλληλα, προβλήματα θα αντιμετωπίσει και αν πιει θαλασσινό νερό, αφού μπορεί να του προκαλέσει από εμετούς μέχρι και σπασμούς. Ίσως μερικές γουλιές να μην είναι πρόβλημα, για να είστε όμως σίγουροι, μην του επιτρέψετε καθόλου και δώστε του να πιει κανονικό νερό.

Επίσης, ικανό για να προκαλέσει δηλητηρίαση είναι το γκαζόν, αλλά και διάφορα άλλα δέντρα και φυτά όπως η αλόη και οι φοίνικες.

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε με τον σκύλο σας στην εξοχή, πρέπει να τον προετοιμάσετε για αυτή τη νέα δραστηριότητα. Είτε πρόκειται για κολύμβηση, είτε για πεζοπορία, ένας σκύλος που το κάνει για πρώτη φορά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα του αρέσει ή ότι θα μπορέσει να σας ακολουθήσει σε όλη τη διαδρομή. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, ακόμα και κάθε μέρα του μπορεί να διαφέρει από τις άλλες σε θέμα διάθεσης και δύναμης. Δεν χρειάζεται πίεση από εσάς, αλλά χρόνο και υπομονή για να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον. Αν συνδέσει τη νέα δραστηριότητα με άγχος, πολύ δύσκολα θα την αγαπήσει.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πού βρίσκεται ο πλησιέστερος κτηνίατρος και ένα εφημερεύον φαρμακείο, ώστε να μην ψάχνετε σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά, ρωτήστε αν θα είναι ανοιχτά τις ημέρες που θα πάτε, φτιάξτε από πριν ένα φαρμακείο για ώρα ανάγκης και μιλήστε με τον κτηνίατρο ώστε να σας δώσει συμβουλές που θα σας βοηθήσουν. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, φροντίστε να του έχετε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, να του έχετε βάλει την μηνιαία αμπούλα, να φοράει το κολάρο αποπαρασίτωσης και να έχετε μαζί σας σπρέι σιτρονέλας.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι