string(0) ""

3 λόγοι για να μη ζεσταίνετε το φαγητό του σκύλου σας στο φούρνο μικροκυμάτων

Μυρτώ Τζώρτζου

25/03/2024

Photo: Shutterstock

Σύμφωνα με μια έρευνα του American Kennel Club σχεδόν το ένα τέταρτο των κηδεμόνων σκύλων ζεσταίνει το φαγητό του ζώου του πριν του το δώσει να το φάει.

Από την άλλη οι εταιρείες τροφών για κατοικίδια προτείνουν τα προϊόντα τους να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε, όπως λέει η Purina, «ο σκύλος σας να μπορεί να το δοκιμάσει και να το μυρίσει σωστά». Όμως εδώ προκύπτει ένα πρόβλημα καθώς ένα δοχείο φαγητού από το ψυγείο μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου τοποθετώντας το στον πάγκο της κουζίνας.

Έτσι κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου ζεσταίνουμε το παγωμένο φαγητό του ζώου μας για να το επαναφέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Και φυσικά ένα μεγάλο μέρος από εμάς χρησιμοποιούμε το φούρνο μικροκυμάτων που είναι, όπως ξέρουμε, γρήγορος. Για το φούρνο μικροκυμάτων έχουν γραφτεί πολλά άσχημα και για αυτό, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, καλό θα είναι να μην τον χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα.

Ο φούρνος μικροκυμάτων

Τον Οκτώβριο του 1945, ο αυτοδίδακτος ηλεκτρολόγος μηχανικός Percy Spencer κατέθεσε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φούρνου μικροκυμάτων. Ο ίδιος εργαζόταν για την εταιρεία Raytheon, διάσημη για τη δουλειά της στα πρωτότυπα συστήματα ραντάρ μάχης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Percy έμαθε τυχαία ότι τα μικροκύματα θα μπορούσαν να ζεστάνουν το φαγητό όταν μια καραμέλα έλιωσε στην τσέπη του κατά τη διάρκεια ενός άσχετου πειράματος. Το 1967, ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων ήταν διαθέσιμος για περίπου 495 δολάρια.

Σήμερα οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μια αγορά 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και περισσότερο από το 90% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτει έναν.

Τι συμβαίνει όταν βάζετε τροφή για σκύλους στο φούρνο μικροκυμάτων

Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν κύματα υψηλής συχνότητας που ονομάζονται μη ιοντίζουσα ακτινοβολία. Αυτή η ενέργεια δονεί τα μόρια του νερού στα τρόφιμα με ρυθμό 2,5 εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Έτσι θα ζεσταθεί γρήγορα το φαγητό του σκύλου σας. Το συμβατικό μαγείρεμα σε μια εστία μαγειρέματος λειτουργεί πολύ πιο αργά. Λειτουργεί με θέρμανση του εξωτερικού υλικού, το οποίο μεταφέρει θερμότητα στο εσωτερικό του φαγητού.

Κάθε φορά που βάζετε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων αλλάζετε τη μοριακή δομή του. Το υπερβολικό μαγείρεμα των τροφίμων με οποιαδήποτε μέθοδο μπορεί να στερήσει τα τρόφιμα από ένζυμα και θρεπτικά συστατικά. Το ερώτημα είναι, πόσο γρήγορα συμβαίνουν αυτές οι διαδικασίες μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων; Και ποιες άλλες επιπτώσεις έχουν τα μικροκύματα στα τρόφιμα;

Το φαινόμενο μικροκυμάτων

Το «φαινόμενο μικροκυμάτων» προέρχεται από το πεδίο της επιστήμης που ονομάζεται χημεία μικροκυμάτων. Αυτό αναγνωρίζει δύο πράγματα.

Οι οργανικές αντιδράσεις συμβαίνουν πιο γρήγορα με θέρμανση μικροκυμάτων από ό, τι με συμβατική θέρμανση και αρκετές αντιδράσεις που συμβαίνουν με τα μικροκύματα δεν συμβαίνουν καθόλου με τη συμβατική θέρμανση.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα μικροκύματα είναι ασφαλή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των μικροκυμάτων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων.

3 λόγοι για να επανεξετάσετε τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων

Εδώ είναι 3 από τους κύριους λόγους για τους οποίους καλό θα ήταν να επανεξετάσετε τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων σας για να θερμάνετε το φαγητό του σκύλου σας.

1. Πλαστικά και χημική έκπλυση

Η έκπλυση αναφέρεται συνήθως στην εκχύλιση ενός διαλυτού συστατικού από ένα στερεό µε τη χρήση ενός διαλύτη. Τα πλαστικά περιέχουν πάρα πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως:

Ξυλόλιο
Τολουόλιο
Βενζόλιο
Φθαλικές ενώσεις
Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET)
Δισφαινόλη Α (BPA)

Όταν θερμαίνονται, τα πλαστικά εκπέμπουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον ή διαρρέουν χημικές ουσίες στις τροφές. Το 2004, ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησαν κατά των φθαλικών ενώσεων και της θέρμανσης των πλαστικών.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που προέρχονται από το πετρέλαιο και χρησιμοποιούνται κυρίως για να προσδώσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα πλαστικά. Συχνά αναφέρονται και ως πλαστικοποιητές.

Εάν θερμαίνετε πλαστικά, θα μπορούσατε να αυξήσετε την έκπλυση (μετατόπιση) φθαλικών ενώσεων από τα δοχεία σε νερό και τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές, κάθε φορά που θερμαίνετε κάτι, αυξάνετε την πιθανότητα να ”τραβήξετε” χημικές ουσίες έξω.

Αλλά τι γίνεται με τα πλαστικά πιάτα που θεωρούνται ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων;

Τα λεγόμενα ασφαλή πιάτα για φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να έχουν μια ετικέτα που να λέει “έκπλυση χημικών ουσιών στο φαγητό σας με βραδύτερο ρυθμό”. Ο Frederick Von Saal, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δηλαδή ασφαλές πλαστικό για φούρνο μικροκυμάτων».

Έτσι, εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων για να θερμάνετε την τροφή του σκύλου σας, μη χρησιμοποιείτε ποτέ κανένα είδος πλαστικού. Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία που είναι ασφαλή για αυτή την περίπτωση.

2. Θρεπτικά συστατικά σε κίνδυνο

Σύμφωνα πάντα με έρευνες ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά, ένζυμα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, της τροφής του σκύλου σας γρηγορότερα από το συμβατικό μαγείρεμα.

Η ταχεία ή παρατεταμένη θερμότητα καταστρέφει τα ένζυμα στα περισσότερα τρόφιμα, καθιστώντας δύσκολη την πέψη τους. Αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στο πάγκρεας και οδηγεί σε βραδύτερους χρόνους πέψης.

Το 2003, μια ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι το μπρόκολο έχασε το 97% των αντιοξειδωτικών του όταν μαγειρεύτηκε σε φούρνο μικροκυμάτων. Συγκριτικά, το μπρόκολο στον ατμό έχασε το 11% ή λιγότερο των αντιοξειδωτικών του.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο φούρνος μικροκυμάτων προκαλεί 5 έως 40% μείωση σε ορισμένα μέταλλα στα φρέσκα προϊόντα καθώς και στις πηγές πρωτεϊνών. Ακόμη και το μητρικό γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να χάσει μερικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά του. Και να αναπτύξει παθογόνα βακτήρια.

3. Οξείδωση και καταστροφή των πρωτεϊνών

Τα μικροκύματα επιταχύνουν το μαγείρεμα και θερμαίνουν άνισα το φαγητό του σκύλου σας. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν αποψύχετε απλά τα τρόφιμα. Όταν το κρέας θερμαίνεται πολύ γρήγορα, μπορεί να σχηματιστεί η καρκινογόνος οργανική ένωση που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται όταν το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κυρίως σε άμυλο και υπόκειται σε θερμική επεξεργασία, όπως τηγάνισμα ή ψήσιμο σε θερμοκρασία άνω των 140ο C. Για αυτό μην ξεπαγώνετε το κρέας του σκύλου σας στο φούρνο μικροκυμάτων!

Η οξείδωση των λιπών μπορεί να είναι άλλο ένα ζήτημα όταν χρησιμοποιούμε το φούρνο μικροκυμάτων για τρόφιμα που περιέχουν λίπη και έλαια, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος. Όταν τα έλαια οξειδώνονται, ταγγίζουν και γίνονται τοξικά.

Για αυτό το Πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας έκανε μια μελέτη για το ελαιόλαδο, η οποία έδειξε ότι όταν βρισκόταν σε φούρνο μικροκυμάτων, είχε υψηλότερο και ταχύτερο ρυθμό οξείδωσης από το συμβατικά θερμαινόμενο λάδι.

Το κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης για τους σκύλους. Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για τη θέρμανση ωμής τροφής για σκύλους για οποιονδήποτε λόγο ”αναιρεί” εντελώς τα διατροφικά οφέλη της ωμής διατροφής.

Τέλος μη βάζετε ούτε κροκέτες στο φούρνο μικροκυμάτων ακόμα κι αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας θα ήθελε ένα ζεστό γεύμα για αλλαγή! Ο φούρνος μικροκυμάτων μειώνει περαιτέρω την ήδη χαμηλή θρεπτική αξία της κροκέτας.

Όπως και να έχει οι έρευνες για τους φούρνους μικροκυμάτων και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα τρόφιμα συνεχίζονται. Το γεγονός είναι ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά πολλά για τυχόν επιβλαβείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το ότι δεν γνωρίζουμε πολλά δημιουργεί μια επιτακτική ανάγκη για προσοχή. Καλό λοιπόν θα ήταν να αποφεύγουμε το φούρνο μικροκυμάτων όσο και αν σε πολλές περιπτώσεις μας λύνει τα χέρια.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

Όσα έγιναν στην 16η Ημέρα Υιοθεσίας των Pet City – Μουσούδες, αγάπη και 10 υιοθεσίες