string(0) ""

4 πράγματα που τρελαίνονται να γλείφουν οι σκύλοι- Και υπάρχουν λόγοι για αυτό

Μυρτώ Τζώρτζου

19/04/2024

Photo: Shutterstock

Από πολλές απόψεις, οι σκύλοι είναι σαν μωρά. Χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και ενδιαφέρονται για τα πάντα.

Η γεύση είναι κάτι βασικό για αυτούς. Από μικρά κουταβάκια αρχίζουν σιγά σιγά να γλείφουν διάφορα πράγματα. Και μετά, αν τα αφήσεις ανεξέλεγκτα, πάνε το όλο θέμα στο επόμενο επίπεδο. Γλείφουν ό,τι βλέπουν. Τοίχους, πατώματα, άλλα κατοικίδια, έπιπλα, ανθρώπους – ό,τι θέλετε, το έχουν δοκιμάσει. Έχουν όμως κάποιες προτιμήσεις. Κάποια πράγματα που δεν μπορούν με τίποτα να αντισταθούν σε αυτά. Δείτε ποια είναι αυτά και μάθετε τους λόγους που τα προτιμάνε.

1. Τα δάπεδα

Όχι, δεν προσπαθεί ο σκύλος σας γλείφοντας τα πατώματα να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού. Ο λόγος που γλείφει το χαλί ή τα πατώματα είναι γιατί κάποιος μπορεί να έχει φέρει κάποια μυρωδιά με τα παπούτσια του- ακόμα και ίχνη από περιττώματα, τα οποία ο σκύλος μας δεν τα βρίσκει και τόσο αποκρουστικά όπως εμείς.

Το πρόβλημα όμως με το συγκεκριμένο γλείψιμο είναι ότι μπορεί να φάει πράγματα που δεν θα έπρεπε, όπως: ίνες χαλιού, μαλλιά, μικρά αντικείμενα όπως μπίλιες, καρφίτσες και τα συναφή, χημικές ουσίες και άλλα απαγορευτικά πράγματα.

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν, στην καλύτερη περίπτωση, προβλήματα στο στομάχι και στο πεπτικό του σύστημα. Για αυτό εκτός από το να προτιμάτε τα μη τοξικά καθαριστικά για να κάνετε τα πατώματά σας να λάμπουν, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του σκύλου σας από το να γλείφει πολύ τα πατώματα. Ακόμα και αν το πάτωμα μυρίζει κάτι ενδιαφέρον, είναι σίγουρο ότι θα βρει τη λιχουδιά στο χέρι σας πολύ πιο συναρπαστική.

2. Άλλα ζώα

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι συχνά γλείφουν τον εαυτό τους ή άλλα κατοικίδια ζώα – ακόμα και τους ανθρώπους τους.

Στο βιβλίο ”Why Dogs Do That: A Collection of Curious Canine Behaviors”, ο συγγραφέας Tom Davis εξηγεί ότι “οι μητέρες γλείφουν τα κουτάβια τους για να τα καθαρίσουν (απομακρύνοντας έτσι τη μυρωδιά που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα αρπακτικά) και για να διεγείρουν την αναπνοή. Τα σκυλιά γλείφουν το ένα το άλλο από στοργή, παιχνιδιάρικη διάθεση, σεβασμό και συχνά για τον απλό λόγο ότι υπάρχει κάτι καλό για να φάνε, το οποίο τυχαίνει να είναι κολλημένο στο τρίχωμα του άλλου σκύλου”.

3. Νέα βαφή

Περιστασιακά τα σκυλιά έχουν εμμονή με το να γλείφουν το νέο χρώμα ή τον σοβά από τους τοίχους. Η μυρωδιά που έχει τα εξιτάρει και τα προσελκύει. Σίγουρα η συμπεριφορά αυτή σας νευριάζει. Αλλά αυτό δεν είναι το ανησυχητικό της υπόθεσης. Το ανησυχητικό είναι ότι το συγκεκριμένο γλείψιμο είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Και αυτό θα πρέπει να προσέξετε.

Στο βιβλίο ”The Dog’s Drugstore”, οι συγγραφείς Richard W. Redding, Myrna L. Papurt και Lisa Makarchuk προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν προληφθεί: “Τα πετρελαιοειδή, όπως η βενζίνη, η μπογιά, το διαλυτικό χρώματος και οι οργανικοί διαλύτες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και βλάβη στο δέρμα. Εάν ο σκύλος γλείφει την ουσία, θα προκαλέσει ερεθισμό στο εσωτερικό του στόματος. Σε περίπτωση κατάποσης, τα προϊόντα αυτά μπορεί να του προκαλέσουν δηλητηρίαση. Τα σημάδια περιλαμβάνουν: ερεθισμό του δέρματος, επίμονο γλείψιμο της γούνας, σιελόρροια και έλλειψη συντονισμού”.

Η πρόληψη λοιπόν είναι η καλύτερη θεραπεία. Εάν βάφετε κάτι στο σπίτι σας, κρατήστε τον σκύλο σας μακριά από την περιοχή αυτή μέχρι να στεγνώσουν εντελώς όλα τα υλικά.

left arrow
right arrow

4. Τραύματα

Τα σκυλιά συχνά γλείφουν τον εαυτό τους ή άλλα ζώα σε σημεία που υπάρχει τραύμα. Αυτή η συμπεριφορά είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει απλά και μόνο επειδή είναι ενστικτώδης.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι σκύλοι γλείφουν πληγές είναι ότι η υγρασία στο σημείο αυτό περιέχει τη γλυκιά γεύση του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Το γλείψιμο είναι επουλωτικό καθώς η τραχιά γλώσσα του σκύλου χρησιμεύει για την απομάκρυνση των νεκρών ιστών και τον καθαρισμό (απομάκρυνση βρωμιάς, τριχών και άλλων ρύπων) της πληγής. Το γλείψιμο μπορεί επίσης να διεγείρει την κυκλοφορία, η οποία επιταχύνει την επούλωση. Υπάρχει λοιπόν λόγος που ο σκύλος σας γλείφει τις πληγές του, αλλά με την αποτελεσματικότητα των σημερινών φαρμάκων, είναι καλύτερα να φοράει το ελισαβετιανό κολάρο, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί.

Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα πράγματα που τα σκυλιά βρίσκουν ελκυστικά για να γλείφουν. Αλλά αυτό έχει και ένα όριο. Αν ο δικός σας σκύλος γλείφει συνεχώς και ανησυχείτε, ποτέ δεν είναι αργά να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

Σχετικά άρθρα

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο