string(0) ""

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Στέλλα Πανοπούλου

11/12/2023

Photo: Shutterstock

Όταν ένα καινούριο κουτάβι έρχεται στο σπίτι, φέρνει μαζί του πολλή χαρά και ενθουσιασμό, αλλά και αρκετά άγχη.

Ένα απ’ αυτά σχετίζεται με τις συνήθειες του ύπνου του. Ας πούμε την αλήθεια: οι πρώτες εβδομάδες στο σπίτι με ένα μωρό σκυλάκι μπορεί να κάνουν το πρόγραμμα του ύπνου σας άνω κάτω. Το ζωάκι βιώνει πολλές απότομες αλλαγές, φεύγοντας από την μαμά και τα αδερφάκια του για να έρθει σε έναν καινούριο χώρο, και είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα του κατάσταση – ειδικά όσον αφορά στον ύπνο.

Ταυτόχρονα, ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία και την ανάπτυξη ενός κουταβιού. Σε αυτή τη νεαρή ηλικία, κάθε όργανο του σώματος του κουταβιού σας έχει ανάγκη από ξεκούραση ούτως ώστε η ενέργεια του σώματος να εστιάσει στο “χτίσιμο” ενός υγιούς συστήματος. Το κουτάβι σας χρειάζεται 18-20 ώρες ύπνο την ημέρα, κάτι που καθιστά απαραίτητη την σχετική εκπαίδευση.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να προετοιμάσετε το σκυλάκι σας για το κρεβάτι όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές και βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

● Κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρέχετε επαρκή νοητικά και σωματικά ερεθίσματα στο κουτάβι σας. Παίξτε μαζί του, περάστε χρόνο κάνοντας αγκαλιές, προσφέρετέ του όσο νερό και φαγητό χρειάζεται, και βγείτε βόλτα. Έχοντας όλες τις καθημερινές ανάγκες του καλυμμένες, και ταυτόχρονα έχοντας κουραστεί από αρκετό παιχνίδι και άσκηση, το κουτάβι σας θα νιώθει πιο έτοιμο να πάει για ύπνο, και να σας επιτρέψει να κοιμηθείτε ανενόχλητα.

● Περίπου μία ώρα μετά το βραδινό φαγητό, δώστε στο κουτάβι σας να απασχοληθεί με κάτι διαδραστικό. Για παράδειγμα, βάλτε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο σε ένα kong toy και αφήστε το να παίξει, ώστε να εκτονωθεί και να κουραστεί πριν τον ύπνο.

● Διαμορφώστε κατάλληλα τον χώρο του ύπνου. Κάντε τον αναπαυτικό, ζεστό, κλείστε τα φώτα, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία συμβάλει στη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος. Μπορείτε, ακόμα, να δοκιμάσετε τη χρήση “λευκού ήχου” (π.χ. ήχους φύσης) για να δείτε αν θα χαλαρώσει το σκυλάκι σας. Η εκπαίδευση για τη χρήση crate μπορεί να βοηθήσει το κουτάβι να νιώσει περισσότερη άνεση και ασφάλεια. Προμηθευτείτε ένα στρωματάκι και μια κουβερτούλα για να αισθάνεται πιο βολικά.

● Αποφύγετε να ενδώσετε στο παιχνίδι μετά το διάλειμμα για τουαλέτα. Αν το σκυλάκι σας ξυπνήσει και χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του, προτιμήστε να το πάρετε αγκαλιά και να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε μέχρι να το ξαναπάρει ο ύπνος.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι η προσδοκία να κοιμάται ένα κουτάβι όλη τη νύχτα με το που θα έρθει σε ένα νέο σπίτι, είναι μη ρεαλιστική. Τα κουτάβια έχουν μικρές ουροδόχους κύστες και χρειάζεται να πηγαίνουν τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι πρώτες ημέρες ή εβδομάδες με το κουτάβι σας θα σας δυσκολέψουν ως προς τον ύπνο, αλλά να ξέρετε ότι η κατάσταση αυτή πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους