string(0) ""

5 διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τον σκύλο σας

Στέλλα Πανοπούλου

09/04/2024

Photo: Unsplash

Υπάρχει ένα πράγμα που οριακά μπορεί να αρέσει στον σκυλάκο σας περισσότερο κι από τις λιχουδιές, κι αυτό είναι το παιχνίδι μαζί σας.

Είτε του πετάτε το μπαλάκι για να το πιάσει, είτε τραβάει με τα δόντια του ένα παιχνίδι που κρατάτε, ή ακόμα και αν απλώς τον κυνηγάτε πάνω-κάτω στην αυλή, είναι σίγουρο ότι του έχετε φτιάξει τη μέρα. Για να μη βαρεθείτε ποτέ εσείς κι ο σκύλος σας να παίζετε τα ίδια παιχνίδια, μπορείτε να δοκιμάζετε παραλλαγές τους ή καινούριες ιδέες. Η λίστα με τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τον σκύλο σας είναι απλά ατελείωτη!

Υπάρχουν πολλά είδη παιχνιδιών που μπορείτε να παίξετε με τον αγαπημένο σας σύντροφο, να μοιραστείτε τον ενθουσιασμό του, και να βιώσετε τη μεταδοτική ξενοιασιά του: παιχνίδια με λιχουδιές, παιχνίδια άσκησης για όλες τις ηλικίες, παιχνίδια προσομοίωσης κυνηγιού, παιχνίδια εκπαίδευσης, ακόμα και παιχνίδια από την παιδική μας ηλικία, όπως είναι το κρυφτό.

Ακολουθούν 5 πρωτότυπες ιδέες για να διασκεδάσετε παίζοντας παιχνίδια με τον σκύλο σας:

1. Λιχουδιές σε χάρτινο κύλινδρο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εσωτερικό ενός ρολού από χαρτί υγείας ή κουζίνας για να φτιάξετε σκυλοπαιχνίδια. Γεμίστε τον κύλινδρο με λιχουδιές για σκύλους και δώστε το στον σκύλο σας για να το γλείψει. Μπορείτε ακόμα και να το καταψύξετε τους καλοκαιρινούς μήνες, για να κρατήσετε τον μικρό σας φίλο απασχολημένο.

Μια άλλη ιδέα είναι να γεμίσετε ένα κουτί παπουτσιών με όρθιους χάρτινους κυλίνδρους με ίδιο ύψος. Ρίξτε λιχουδιές μέσα στους κυλίνδρους και δώστε το παιχνίδι στον σκύλο σας για να προσπαθήσει να βγάλει τις λιχουδιές.

2. Κρυφτό

Ποιος είπε ότι το αγαπημένο παιδικό παιχνίδι είναι μόνο για τους ανθρώπους; Για να παίξετε κρυφτό με τον σκύλο σας, πείτε του να καθίσει και να μείνει στο ίδιο σημείο όσο εσείς τρέχετε να κρυφτείτε. Αφού έχετε κρυφτεί, φωνάξτε του να έρθει σε εσάς, και αφού σας εντοπίσει επιβραβεύστε τον με νόστιμες λιχουδιές.

3. Σταμάτα-ξεκίνα

Αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να ενισχύσετε τις δεξιότητες που αποκομίζει ο σκύλος σας από την εκπαίδευση. Είναι σημαντικό να εξασκείτε με το χνουδωτό παιδί σας εντολές όπως είναι το “έλα” και το “μείνε”, η υπακοή στις οποίες τον βοηθά να ελέγχει τον εαυτό του.

left arrow
right arrow

Τραβήξτε την προσοχή του σκύλου σας και δείξτε του με ενθουσιασμό ότι πρόκειται να παίξετε. Μετά, μετακινηθείτε και αφήστε λίγο χώρο ανάμεσά σας. Πείτε στον σκύλο σας “έλα”, αλλά πριν φτάσει σε εσάς, πείτε του “μείνε”. Αν τα καταφέρει και σταματήσει επιτόπου, επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Παίξτε αρκετές φορές αυτό το παιχνίδι επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.

4. Λέξεις, λέξεις, λέξεις

Ένας σκύλος μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει μέχρι και 165 διαφορετικές λέξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε σκυλάκι καταλαβαίνει τόσες λέξεις. Μπορείτε, όμως, να βοηθήσετε το φιλαράκι σας να γίνει ξεφτέρι της γλώσσας και αν αναγνωρίζει λέξεις που αναφέρονται στους αγαπημένους του ανθρώπους, παιχνίδια, και δραστηριότητες. Επαναλαμβάνετε το όνομα ενός παιχνιδιού όποτε το δίνετε στο σκυλάκι σας να παίξει ή όποτε το παίρνετε πίσω, ή τη λέξη “βόλτα” όποτε ετοιμάζεστε να του φορέσετε το λουρί του. Μπορείτε να προκαλέσετε τον σκύλο σας σε μια δοκιμασία παρουσιάζοντας κάποια παιχνίδια, και ζητώντας του να σας φέρει ένα χρησιμοποιώντας το όνομα που του έχετε δώσει.

5. Πιάσε το μπαλάκι για ηλικιωμένους σκύλους

Είναι σημαντικό για τον ηλικιωμένο σκύλο σας να περνά καλά αλλά και να ασκείται. Η πιθανότητα να είναι πιο αργός στις κινήσεις του, να μη βλέπει καλά ή να πονάει, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προσαρμόσετε το αγαπημένο αυτό παιχνίδι στις ανάγκες του. Προτιμήστε ομαλό έδαφος με γκαζόν αντί για πάτωμα που γλιστράει ή τσιμέντο. Αντί να πετάξετε τη μπάλα για τον σκύλο σας, προκαλώντας τον να πηδήξει και να κάνει απότομες κινήσεις, προτιμήστε να κυλίσετε την μπάλα στο έδαφος προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κοιτάει ο σκύλος σας.

Αν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να θυμηθεί να σας επιστρέψει την μπάλα, παίξτε αυτό το παιχνίδι σε μικρές αποστάσεις, φορώντας στον σκύλο σας σαμαράκι κι ένα μακρύ λουρί εκπαίδευσης. Όταν ξεχνά να φέρει πίσω τη μπάλα, ενθαρρύνετέ τον τραβώντας τον απαλά με το λουρί και δείχνοντάς την.

Αποφύγετε να προκαλέσετε στον σκύλο σας υπερδιέγερση

Παρότι είναι δεδομένο ότι ο σκύλος σας περνάει τέλεια όταν παθιάζεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μην τον αφήνετε να γίνεται επιθετικός. Μην του επιτρέπετε να δαγκώνει, καθώς πρέπει να μάθει ότι το δάγκωμα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Είναι σημαντικό να περνάτε κι οι δύο καλά – ευτυχώς, το να έχει κανείς σκύλο αποτελεί εγγύηση διασκέδασης.

Ασφαλίστε την υγεία του σκύλου σας

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, μπορείτε να έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι ο αγαπημένος σας φίλος θα συνεχίζει να μεγαλώνει και να παίζει χαρούμενος. Το πρόγραμμα ασφάλισης My Happy Pet απευθύνεται σε κηδεμόνες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και σας προσφέρει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επιπροσθέτως, σας παρέχει υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού).

Έτσι, μπορείτε να καλύψετε τόσο μέρος των πάγιων εξόδων που αφορούν τη φροντίδα του κατοικιδίου σας όσο και έκτακτα έξοδα που μπορεί να προκύψουν. Το πρόγραμμα έχει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως. Tο My Happy Pet παρέχει άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο. Έτσι, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε εδώ το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές.

Με το My Happy Pet μπορείτε εξασφαλίζετε ακόμα πιο ολοκληρωμένη φροντίδα για την υγεία των κατοικιδίων σας. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων εδώ.

Σχετικά άρθρα

Πώς να παραμείνει ασφαλής η γάτα σας στο μπαλκόνι

Φλαμίνγκο που ήταν “άτυχο στην αγάπη” έκανε το πρώτο του αυγό στην ηλικία των 70

Τι συμβαίνει όταν ο σκύλος σας δεν θέλει να παίζει μαζί σας- Πώς θα τον κάνετε να αγαπήσει το παιχνίδι