string(0) ""

5 λάθη που κάνουμε και πληρώνουμε περισσότερα στους κτηνίατρους

Μυρτώ Τζώρτζου

02/04/2024

Photo: Shutterstock

Η εξέλιξη της κτηνιατρικής τα τελευταία χρόνια γίνεται με απίστευτους ρυθμούς που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Οι ασθένειες που κάποτε θεωρούνταν θανατηφόρες για τα κατοικίδια ζώα μας μπορούν τώρα να θεραπευτούν με τη βοήθεια της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Στην πραγματικότητα, μπορούμε όχι μόνο να θεραπεύσουμε τέτοιες ασθένειες, να τις εντοπίσουμε αλλά και να τις προλάβουμε πριν εμφανιστούν.

Τι γίνεται όμως με το κόστος; Αυτό έχει κατακόρυφα εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε για την περίθαλψη του ζώου μας περισσότερα χρήματα από ποτέ. Το κόστος επίσης αποτρέπει πολλούς πλέον από το να υιοθετήσουν ένα ζώο.

Και όμως υπάρχουν τρόποι να πληρώνουμε λιγότερα στους κτηνίατρους. Γιατί, για να λέμε την αλήθεια, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουμε στη διαχείριση ορισμένων καταστάσεων που αφορούν το κατοικίδιό μας, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε συχνά υπέρογκα ποσά, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να πληρώσουμε πολύ λιγότερα- ή και καθόλου.

Δείτε λοιπόν 5 από αυτά τα κοινά λάθη που όλοι λίγο πολύ κάνουμε και αυξάνουν τους λογαριασμούς του κτηνιάτρου μας.

1. Έλλειψη προληπτικής φροντίδας. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κηδεμόνες ζώων. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο για τακτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς μπορεί να βοηθήσει το ζώο σας μακροπρόθεσμα προλαμβάνοντας πολλές ασθένειες.

Για παράδειγμα, η διροφιλαρίωση -το σκουλήκι της καρδιάς- είναι επικίνδυνη καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και είναι εν δυνάμει θανατηφόρα. Η διροφιλαρίωση μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Η θεραπεία μπορεί να έχει αυξημένο κόστος και να συνοδεύεται από επιπλοκές. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί με τη χορήγηση προληπτικής θεραπείας που είναι τα γνωστά αντιπαρασιτικά σκευάσματα.

2. Αγνοούμε την οδοντιατρική περίθαλψη. Ένα άλλο πράγμα που οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων συχνά παραμελούν είναι η οδοντιατρική περίθαλψη. Ακριβώς όπως εμείς χρειαζόμαστε τακτική οδοντιατρική φροντίδα, έτσι και τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται την ανάλογη φροντίδα για παρόμοιους λόγους που είναι η πρόληψη ασθενειών των ούλων.

Μόλις το ζώο σας τελειώσει το φαγητό του, σχηματίζεται πλάκα στο κάτω μέρος των δοντιών. Αν δεν του παρέχουμε την κατάλληλη φροντίδα, αυτή θα συνεχίσει να συσσωρεύεται, οδηγώντας σε φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα αυτού, το ζώο θα χάσει τελικά τα δόντια του. Το κακό είναι ότι μπορεί να μην παρατηρήσετε καν ότι το ζώο σας πονάει καθώς μπορεί να κρύψει καλά τη δυσφορία που μπορεί να έχει αλλά και τον πόνο.

3. Χορηγούμε λάθος φάρμακα. Πολλοί κηδεμόνες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να δώσουν στο ζώο τους κάποιο ανθρώπινο φάρμακο. Ωστόσο, πολλά ανθρώπινα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα καθώς είναι τοξικά. Ακόμη και φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (η οποία προορίζεται για αντιφλεγμονώδεις σκοπούς), μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μικρές δόσεις. Η χορήγηση λάθος φαρμάκων μας οδηγεί στον κτηνίατρο και σε περιττά έξοδα. Για αυτό για οποιοδήποτε πρόβλημα απευθυνθείτε από την αρχή σε αυτόν και μην παίζετε με την υγεία του σκύλου ή της γάτας σας.

4. Είμαστε αναβλητικοί. Κάτι πραγματικά πολύ συνηθισμένο. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε τι περνάει το κατοικίδιό μας, εντούτοις έχουμε την τάση να περιμένουμε λίγο καθώς νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να περάσει. Πόσες φορές δεν έχουμε πει: ”Ας το αφήσουμε λίγες μέρες να δούμε μήπως περάσει”. Και τις περισσότερες φορές δεν περνάει. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα, κάτι που σημαίνει περισσότερα προβλήματα και περισσότερα έξοδα.

5. Δεν σταματάμε να δίνουμε λιχουδιές. Όλοι αγαπάμε το ζώο μας και θέλουμε πάντα να το ευχαριστούμε. Τι είναι το πρώτο που κάνουμε για να του δείξουμε την αγάπη μας; Να του δώσουμε λιχουδιές. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα το ζώο να πάρει κιλά και να γίνει παχύσαρκο. Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Και εκεί που δίνοντάς του συνέχεια λιχουδιές νομίζουμε ότι του κάνουμε καλό, τελικά πετυχαίνουμε το αντίθετο. Το αρρωσταίνουμε.

Προληπτικά μέτρα φροντίδας για εξοικονόμηση χρημάτων

Καταλαβαίνουμε ότι ένας από τους λόγους που είμαστε αναβλητικοί σε πολλά θέματα ή κάνουμε λάθος επιλογές είναι ο οικονομικός. Όμως να ξέρετε ότι αν από την αρχή δεν προσέξετε, πιθανότατα στο μέλλον θα πληρώσετε πολλά. Για αυτό η σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι επένδυση. Δείτε το έτσι. Οπότε:

Επενδύστε σε μια καλής ποιότητας τροφή – Η επιλογή μιας καλής ποιότητας τροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη υγεία του ζώου σας. Η καλή τροφή είναι ασπίδα για πολλές ασθένειες. Ναι, θα ξοδεύετε τώρα περισσότερα για τη διατροφή του, όμως αυτό θα σας στείλει λιγότερες φορές στον κτηνίατρο στο μέλλον.

Αποφύγετε να κάνετε το ζώο σας παχύσαρκο – Τα παχύσαρκα ζώα υποφέρουν από πολλές ασθένειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, διαβήτη και νεφρικά προβλήματα. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε το κατοικίδιό σας τη σωστή ποσότητα τροφής εάν θέλετε να μην πάρει περιττά κιλά. Έτσι θα κρατήσετε μακριά τον κτηνίατρο. Και πάλι, οι καλές ποιοτικές τροφές που είναι κατάλληλες για το δικό σας ζώο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο εδώ.

Ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη της παχυσαρκίας είναι να κάνετε διάφορα πράγματα για να κρατήσετε το κατοικίδιό σας δραστήριο, όπως να παίξετε μαζί του, να το πάρετε για βόλτες, ακόμη και να πάτε μαζί πεζοπορίες.

Αποφύγετε τις επικίνδυνες λιχουδιές – Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε λιχουδιές όπως μασώμενα ακατέργαστα δέρματα και άλλα σκληρά μασώμενα που δεν διαλύονται σωστά. Οι λιχουδιές για σκύλους ή γάτες που δίνετε πρέπει να είναι για αυτά κάτι εύκολο να καταπιούν και να χωνέψουν. Πρέπει να είναι μαλακές, ώστε να μην κολλήσουν στο πεπτικό σύστημα και οδηγήσουν σε δυσφορία για το κατοικίδιο ζώο σας. Τέλος να ξέρετε ότι οι λιχουδιές δεν είναι για…χόρταση. Λίγες και καλές.

Βουρτσίζετε τα δόντια του – Τα κατοικίδια τείνουν να υποφέρουν από πολλά οδοντικά προβλήματα. Για αυτό πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια τους καθημερινά για να αποφύγουμε μια δαπανηρή επίσκεψη στον κτηνίατρο στο μέλλον. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα με καλής ποιότητας οδοντόκρεμα, ειδική για κατοικίδια. Η ασθένεια των ούλων και των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, απώλεια δοντιών, πόνο και βλάβη οργάνων.

Φροντίστε τα μάτια και τα αυτιά του – Κρατώντας τα μάτια και τα αυτιά του ζώου σας καθαρά είναι κάτι που θα συμβάλει στην ευεξία και την υγεία του, αποτρέποντας μολύνσεις, ερεθισμούς, που μπορεί να είναι επώδυνοι και να προκαλέσουν απώλεια όρασης. Ο επιμελής καθαρισμός μία φορά την εβδομάδα θα ανοίξει τους φραγμένους αγωγούς στο αυτί και θα αποτρέψει τις λοιμώξεις.

Εάν εντοπίσετε οποιαδήποτε λοίμωξη στο αυτί του ζώου σας, πηγαίνετε κατευθείαν σε έναν κτηνίατρο, καθώς μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για το σκυλί σας.

Ελέγχετε για ψύλλους – Οι ψύλλοι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα και οξεία υγρή δερματίτιδα. Τα ζώα σας μπορούν επίσης να μολυνθούν από ενδοπαράσιτα. Πολλά προϊόντα ψύλλων που εφαρμόζετε τοπικά είναι εξαιρετικά ώστε να απαλλαγεί το κατοικίδιό σας από τους ψύλλους. Υπάρχουν και διάφοροι φυσικοί τρόποι εξόντωσης των ψύλλων αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι χημικό.

Φροντίστε για την καθημερινή άσκησή του – Τα κατοικίδια έχουν τα ίδια οφέλη με τους ανθρώπους από την τακτική άσκηση. Δοκιμάστε να ασκηθείτε μαζί με το ζώο σας. Θα είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα και για τους δυο σας. Πηγαίνετε τον σκύλο σας καθημερινές βόλτες και επισκέψεις σε πάρκα σκύλων. Αυτά είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμελείτε. Το να κάθεται όλη την ώρα ο σκύλος στο σπίτι χωρίς να κάνει τίποτα αυτό θα τον οδηγήσει σε παχυσαρκία και όλα τα άλλα που είπαμε πιο πάνω. Ακόμα και αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, βρείτε λίγο για να πάτε μια βόλτα και να παίξετε μαζί του.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε