string(0) ""

6 μύθοι για τα Pitbull που καταρρίπτονται

Μυρτώ Τζώρτζου

06/09/2023

Photo: Shutterstock

Λίγες είναι οι φυλές σκύλων που έχουν παρεξηγηθεί τόσο πολύ όσο τα Pitbull.

Τα σκυλιά αυτά χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ως «επιθετικά», «άγρια», «επικίνδυνα» και με άλλα παρόμοια επίθετα. Έχουν μάλιστα σε διάφορα μέρη απαγορευτεί από πάρκα σκύλων, δημόσιους χώρους, ακόμη και από ολόκληρες πόλεις και κομητείες. Στα δε καταφύγια, κυρίως της Αμερικής, τα Pitbull αλλά και τα ημίαιμα Pitbull είναι τα πρώτα που οδηγούνται σε ευθανασία, μόνο και μόνο επειδή θεωρείται η φυλή αυτή επιθετική.

Τα Pitbull εκτρέφονταν αρχικά για το κυνήγι ταύρων και τις κυνομαχίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν από τη φύση τους την τάση να είναι επιθετικά προς τους ανθρώπους ή τα άλλα ζώα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά είναι στοργικά, ευγενικά και γίνονται εξαιρετικά μέλη οικογενειών. Ας δούμε κάποιους μύθους για αυτά τα σκυλιά που καταρρίπτονται από τους ειδικούς:

Μύθος 1: Τα Pitbull είναι πιο επιθετικά από άλλες φυλές σκύλων

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα Pitbull είναι πιο επιθετικά από άλλες ράτσες σκύλων. Mελέτες μάλιστα δείχνουν το αντίθετο. Τα τεστ ιδιοσυγκρασίας της Αμερικανικής Εταιρείας Δοκιμών Ιδιοσυγκρασίας μετρούν την ικανότητα κάθε φυλής να αλληλεπιδρά θετικά με τον άνθρωπο σε διάφορες καταστάσεις. Τα Pitbull σημείωσαν βαθμολογία 85%, και σε κάποιες περιπτώσεις πιο πάνω, βαθμολογία που είναι καλύτερη από το γενικό πληθυσμό σκύλων.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Veterinary Behavior συνέκρινε την επιθετικότητα των σκύλων Golden Retriever, που είναι γνωστά για το ότι είναι γλυκά, υπάκουα και τρυφερά, με τα Pitbull και δεν βρήκε καμία απολύτως διαφορά.

Μύθος 2: Έχουν σαγόνια που κλειδώνουν και το πιο δυνατό δάγκωμα

Αν και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος μέτρησης της δύναμης της δαγκωματιάς των σκύλων, τα PitBull συνήθως δεν εμφανίζονται στην κορυφή οποιασδήποτε λίστας με τα ισχυρότερα σαγόνια, έχοντας συχνά πιο αδύναμα σαγόνια από αρκετές άλλες φυλές, όπως τα Mastiffs, τα αμερικανικά Bulldog, τους γερμανικούς ποιμενικούς και τα Rottweiler.

Όσο για το μύθο της «κλειδωμένης» σιαγόνας; Καμία μελέτη δεν έχει βρει ποτέ στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε ράτσα σκύλου μπορεί να κλειδώσει το σαγόνι της, πόσο μάλλον ένα Pitbull. Αυτές οι φυλές μοιράζονται την ίδια δομή κρανίου, κάτω γνάθου και δοντιών με όλες τις άλλες φυλές σκύλων και δεν διαφέρουν σε κάτι.

Το «κλείδωμα της σιαγόνας» είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν η σιαγόνα δεν μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει πλήρως ή όταν η άρθρωση της σιαγόνας κολλήσει όταν ανοίγετε και κλείνετε το στόμα σας.

Μύθος 3: Στις περισσότερες επιθέσεις σκύλων εμπλέκονται Pitbull

Mια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι το 72% των θανάτων από δαγκώματα σκύλων προέρχονται από ράτσες που δεν είναι Pitbull. Από τη δεκαετία του 1980 φοβόμαστε τα Pitbull, και επειδή ο φόβος δημιουργεί καλή τηλεθέαση, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι πιο πιθανό να καλύψουν περιστατικά που σχετίζονται με αυτή τη ράτσα παρά εκείνα που αφορούν άλλες φυλές.

Μύθος 4: Όλα τα Pitbull εκτρέφονται για κυνομαχίες

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι ιστορικά τα Pitbull εκτρέφονταν για να πολεμούν, και υπάρχουν και ορισμένοι εκτροφείς που εξακολουθούν να το κάνουν ακόμη και σήμερα. Αλλά η πλειοψηφία των εκτροφέων Pitbull αγαπούν τη ράτσα για τη γλυκιά και ευγενική φύση τους.

Μύθος 5: Τα Pitbull από τα καταφύγια είναι επικίνδυνα για τις οικογένειες

Αν η οικογένειά σας ψάχνει για ένα νέο τετράποδο φίλο, μην το σκεφτείτε. Μπορεί να δείτε κάποιο με δαγκώματα ή γρατζουνιές όμως μην κάνετε πίσω. Υπάρχει πάντα μια θλιβερή ιστορία πίσω από αυτά. Είναι πολύ πιθανό αυτό το σκυλί να κακοποιήθηκε από τους κηδεμόνες του, να χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ή να δέχτηκε επίθεση ενώ κυκλοφορούσε ελεύθερο στο δρόμο. Και να ονειρεύεται μια οικογένεια που θα το αγαπάει και θα του παρέχει ένα ασφαλές σπίτι.

Μύθος 6: Τα Pitbull δε μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα ζώα.

Όπως όλα τα σκυλιά, έτσι και τα Pitbull μπορούν να ζήσουν με άλλα ζώα, αρκεί να υπάρχει η σωστή διαχείριση και εποπτεία μέχρι να δημιουργηθεί μια αρμονική σχέση μεταξύ τους. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις Pitbull που συγκατοικούν χρόνια με γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Λίγα λόγια για το τέλος

Τα Pitbull είχαν κάποτε πολύ καλή φήμη. Μερικά από τα πιο διάσημα σκυλιά στην ιστορία της Αμερικής ήταν Pitbull. Ένα Pitbull ονόματι Στάμπι, ήρωας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε αρκετά μετάλλια και πήρε μέχρι και τιμητική διάκριση στο Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια του καθήκοντος ειδοποίησε πολλές φορές τους στρατιώτες για χημικές επιθέσεις, ανακάλυψε τραυματισμένους που χρειάζονταν βοήθεια και άκουγε από μακριά επιθέσεις πυροβολικού.

Τα Pitbull έχουν πρωταγωνιστήσει σε διάσημες διαφημιστικές καμπάνιες εταιρειών όπως οι Levis, BusterBrownShoes και WellsFargo. Η εικόνα ενός Pitbull, που θεωρείται σύμβολο ακούραστης γενναιότητας και αξιοπιστίας, εκπροσωπούσε τις Η.Π.Α. σε αφίσες με εκστρατείες στρατολόγησης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλές διασημότητες της Αμερικής, όπως η Hellen Keller, ο Πρόεδρος Theodore Roosevelt, ο στρατηγός George Patton, ο Πρόεδρος Woodrow Wilson, ο Fred Astaire και ο Humphrey Bogart μοιράστηκαν τη ζωή τους και το σπίτι τους με Pitbull.

Αυτό που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά. Ανεύθυνοι και κακοί κηδεμόνες υπάρχουν.

Σχετικά άρθρα

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

10 ζώα που θεωρούνται ζωντανά απολιθώματα

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου