string(0) ""

8 ενδιαφέρουσες αλήθειες για τους Γερμανικούς Ποιμενικούς

Στέλλα Πανοπούλου

12/11/2023

Photo: Shutterstock

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι η αγαπημένη φυλή πολλών σκυλόφιλων, και δικαιολογημένα.

Πρόκειται για εξαιρετικούς σκύλους που μπορούν να γίνουν αποτελεσματικοί φύλακες και υπέροχοι σύντροφοι. Ας δούμε, λοιπόν, 8 ενδιαφέρουσες αλήθειες για αυτούς τους πανέξυπνους, μεγαλόσωμους σκύλους:

1. Οι Γερμανικοί ποιμενικοί “γεννήθηκαν” στη Γερμανία

Ο πρώτος Γερμανικός Ποιμενικός λεγόταν Hektor Linksrhein. Ήταν ο σκύλος που είχε δει σε ένα σόου σκύλων στη Δυτική Γερμανία ο εκτροφέας Max von Stephanitz, ο οποίος τον ερωτεύτηκε κατευθείαν. Εκτός από την εμφάνιση, ο von Stephanitz εντυπωσιάστηκε από την εξυπνάδα και την πειθαρχεία του σκύλου αυτού. Τον αγόρασε και καθιέρωσε οδηγίες για την εκτροφή της συγκεκριμένης φυλής, οι οποίες όμως άλλαξαν στην πορεία.

2. Πρόκειται για μια τροποποιημένη φυλή

Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες φυλές, οι αρχικές οδηγίες για την εκτροφή των Γερμανικών Ποιμενικών τροποποιήθηκαν στην πορεία, κυρίως για να οδηγήσουν σε πιο ανταγωνιστικά αισθητικά αποτελέσματα με σκοπό τη διάκριση σε σόου με σκύλους. Αυτές οι νέες οδηγίες έχουν καθιερωθεί από την Αμερικάνικη Κυνολογική Λέσχη (American Kennel Club). Στην Ευρώπη, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί πρέπει να περάσουν από συγκεκριμένα τεστ για να αποδειχθεί ότι εμπίπτουν στις οδηγίες εκτροφής, ενώ για τους Αμερικάνους εκτροφείς δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί.

Ενδιαφέρον, ακόμα, παρουσιάζει το γεγονός ότι κάποιοι εκτροφείς στην Ευρώπη εξακολουθούν να ακολουθούν της οδηγίες του Max, αλλά δεν αναγνωρίζονται από τη Λέσχη Γερμανικών Ποιμενικών της Γερμανίας.

3. Είναι ιδιαίτερα έξυπνοι και εργατικοί σκύλοι

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι σκύλοι εργασίας. Παλαιότερα, η φυλή αυτή καθοδηγούσε και φύλασσε τα κοπάδια, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται συχνά ως αστυνομικοί σκύλοι, λόγω της αίσθησης της όσφρησής τους, της εξυπνάδας και της μυικής τους δύναμης.

Ακόμα, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ο τρίτος εξυπνότερος σκύλος του κόσμου, καθώς χρειάζεται μόνο πέντε επαναλήψεις για να μάθει κάτι, και τείνει να ανταποκρίνεται σωστά σε μια δουλειά το 95% του χρόνου. Οι μόνες φυλές σκύλων που θεωρούνται εξυπνότερες από τους Γερμανικούς Ποιμενικούς, είναι τα Poodles και τα Border Collies.

4. Είναι ιδιαίτερα ενεργητικοί

Το γεγονός ότι οι Γερμανικοί Ποιμενικοί θεωρούνταν σκύλοι κοπαδιών, σε συνδυασμό με τη σωματοδομή τους, τους καθιστά εξαιρετικά ενεργητικούς σκύλους. Μπορούν να τρέξουν μέχρι 50 χλμ. την ώρα! Γι’ αυτό τον λόγο, χρειάζονται έντονη καθημερινή άσκηση και πολλαπλά νοητικά ερεθίσματα. Αποφύγετε να πάρετε Γερμανικό Ποιμενικό αν δεν είστε πολύ ενεργητικός άνθρωπος, καθώς αν στερηθεί την εκτόνωσή του μπορεί να γίνει αγχώδης ή/και καταστροφικός.

5. Μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι διάσημοι για το πανέμορφο καφέ και μαύρο τρίχωμά τους. Παρόλα αυτά, τα χρώματα που έχουν μπορεί να ποικίλουν. Μόνο συγκεκριμένοι χρωματισμοί αναγνωρίζονται από την Αμερικάνικη Κυνολογική Λέσχη, και οι σκύλοι που τους φέρουν μπορούν να συμμετάσχουν σε σόου και διαγωνισμούς.

Τα χρώματα που μπορεί να έχει ένας Γερμανικός Ποιμενικός είναι τα παρακάτω:

● Μαύρο και καφέ
● Σκούρο Καφέ
● Δίχρωμο
● Μαύρο
● Μαύρο και κόκκινο
● Μαύρο και κρεμ
● Μεταλλικό μπλε
● Γκρι
● Χρωματισμός του πάντα
● Λευκό

6. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μαδάνε πολύ

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί διαθέτουν διπλό τρίχωμα. Αυτό σημαίνει ότι κάτω από το τρίχωμά τους υπάρχει άλλο ένα στρώμα εσωτερικού τριχώματος που τους προστατεύει από τις εξωτερικές συνθήκες. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί μαδάνε πολύ τις αντίστοιχες εποχές. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να βρίσκετε τρίχες παντού μέσα στο σπίτι σας!

7. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και αγαπησιάρηδες

Πρόκειται για μια φυλή που λατρεύει τους ανθρώπους, και περνάει τέλεια όταν κάνει παρέα μαζί τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι πάντα κοινωνικοί με ανθρώπους που έχουν μόλις γνωρίσει. Αφού γνωρίσουν κάποιον, παρόλα αυτά, γίνονται εξαιρετικά πιστοί και αφοσιωμένοι. Επίσης, τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά. Τέλος, μπορεί να είναι δύσκολο να συστήσετε τον Γερμανικό Ποιμενικό σας σε μια γάτα, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

8. Μπορεί να παρουσιάσουν κάποια προβλήματα υγείας

Δυστυχώς, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, όπως και άλλες φυλές, μπορεί να παρουσιάσουν κάποια γενετικά προβλήματα υγείας:

● Εκφυλιστική μυελοπάθεια – αδυναμία των πίσω ποδιών
● Νόσος Von Willebrand – μια αιμορραγική νόσος
● Εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια – νόσος του παγκρέατος
● Δυσπλασία του γοφού και του αγκώνα – πόνος στις αρθρώσεις
● Φούσκωμα του στομάχου

Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί ζουν 8-13 χρόνια και είναι απίθανοι, πιστοί σύντροφοι, τόσο για μεγάλους, όσο και για παιδιά.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους