string(0) ""

8 ξεκάθαρα σημάδια ότι ο σκύλος σας δεν σας εμπιστεύεται

Μυρτώ Τζώρτζου

29/12/2023

Photo: Shutterstock

Η οικοδόμηση ενός ισχυρού δεσμού με τον σκύλο μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για μια αρμονική σχέση χωρίς προβλήματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκύλος εμπιστεύεται τον κηδεμόνα του. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει. Εκεί υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και είναι στο χέρι του κάθε κηδεμόνα να κάνει τον σκύλο του να τον εμπιστευτεί και να τον φέρει πιο κοντά του. Η αναγνώριση των ενδείξεων ότι ο σκύλος σας μπορεί να μην σας εμπιστεύεται πλήρως είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε να σταματήσει αυτό να συμβαίνει.

Υπάρχουν 8 σχεδόν αλάνθαστα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να μην σας εμπιστεύεται. Δείτε τα και κάντε τις σωστές κινήσεις ώστε να αλλάξετε αυτή την κατάσταση.

1. Σας αποφεύγει συνεχώς

Όταν ο σκύλος σας σάς αποφεύγει, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι μπορεί να έχει προβλήματα εμπιστοσύνης.

Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους κοινωνικά ζώα και μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά τους δείχνει κάποιο πρόβλημα, το οποίο εσείς πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε.

Επίσης, αυτή η συμπεριφορά τού να σας αποφεύγει δείχνει ότι σκύλος σας μπορεί να μην αισθάνεται άνετα ή ασφαλής γύρω σας, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για προσεκτική παρατήρηση και θετικές παρεμβάσεις από μέρους σας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

2. Η γλώσσα του σώματός του δείχνει διστακτικότητα

Η γλώσσα του σώματος ενός σκύλου είναι βασική για την επικοινωνία του με τα άλλα ζώα αλλά και με εμάς τους ανθρώπους και δείχνει πολλά, τα οποία μπορούν να αποκαλύψουν πράγματα για τη συναισθηματική του κατάσταση.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε διστακτικές κινήσεις, όπως κατεβασμένη ουρά, τεντωμένα αυτιά ή σφιγμένη στάση του σώματος. Τα σημάδια αυτά δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να μην αισθάνεται απόλυτα άνετα με την παρουσία σας.

Η αναγνώριση και η κατανόηση αυτών των ενδείξεων είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της δυσφορίας του ζώου σας.

3. Αρνείται να σας κοιτάξει στα μάτια

Η οπτική επαφή είναι ένας ισχυρός δείκτης εμπιστοσύνης στον κόσμο των σκύλων. Αν ο σκύλος σας αποφεύγει συστηματικά να σας κοιτάξει στα μάτια, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν σας εμπιστεύεται. Μπορεί να δείχνει και φόβο.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας σημαίνει θετική, τρυφερή και γλυκιά οπτική επαφή.

Για αυτό εσείς πρέπει να δημιουργήστε ένας ασφαλές περιβάλλον για αυτόν ώστε να αισθάνεται ασφαλής. Έτσι σταδιακά θα αρχίσει να σας εμπιστεύεται, κάτι που θα είναι ένα μεγάλο βήμα.

4. Παρουσιάζει συνεχώς μια ανεξήγητη επιθετικότητα

Η αχαρακτήριστη επιθετικότητα δείχνει ότι ο σκύλος σας μπορεί να αισθάνεται απειλή.

Επιπλέον, συμπεριφορές όπως το γρύλισμα, το χτύπημα ή το να δείχνει τα δόντια του δείχνουν δυσφορία. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν αυτά τα σημάδια αμέσως.

Το να εντοπίσετε τους λόγους που προκαλούν την επιθετικότητα και να εφαρμόσετε θετικές μεθόδους εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν στο να φύγει το άγχος του σκύλου σας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του σε εσάς.

5. Αρνείται να παίξει ή να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μαζί σας

Η απροθυμία να παίξει ή να συμμετάσχει σε δραστηριότητες μαζί σας μπορεί να δείχνουν ζητήματα εμπιστοσύνης.

Οι σκύλοι γενικά μέσω του παιχνιδιού δείχνουν ότι είναι κοντά σας και σας αγαπούν. Η συνεχής όμως άρνηση να παίξει μαζί σας ή η παντελής αδιαφορία του για παιχνίδια είναι σημάδια ότι δεν αισθάνεται ασφαλής στη σχέση σας.

Η υπομονή, η θετική ενίσχυση και η δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητα για να χτιστεί η μεταξύ σας εμπιστοσύνη.

6. Βλέπετε να περιποιείται συνέχεια τον εαυτό του

Το στρες και το άγχος μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορα ψυχοσωματικά. Η εμμονική περιποίηση ή το συνεχές ξύσιμο μπορεί να είναι σημάδια ότι ο σκύλος σας βιώνει συναισθηματική δυσφορία, που ενδεχομένως συνδέεται με θέματα εμπιστοσύνης.

7. Εμφανίζει αυξημένο άγχος όταν είναι κοντά σας

Ένας σκύλος που τρομάζει εύκολα με την παραμικρή κίνηση ή με τον παραμικρό θόρυβο μπορεί να εμφανίζει αυξημένο άγχος, το οποίο μπορεί να συνδέεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σας.

Για αυτό χρειάζεται, όπως είπαμε, μια δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα αισθάνεται ασφαλής, ευτυχισμένος και χωρίς στρες. Ένα περιβάλλον με θετικές εμπειρίες. Χωρίς τιμωρία και χωρίς επιθετική συμπεριφορά από μέρους σας. Με αυτόν τον τρόπο θα σας συνδέσει με κάτι καλό και είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσει να σας εμπιστεύεται.

8. Δυσκολεύεται στο να ακολουθήσει τις εντολές σας

Η εμπιστοσύνη είναι κάτι πολύ σημαντικό για να νιώσει καλά ο σκύλος σας ώστε να σας υπακούει. Αν όμως δυσκολεύεται συνεχώς να ακολουθήσει τις βασικές εντολές ή φαίνεται να διστάζει να ανταποκριθεί, μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα θεμέλια της εμπιστοσύνης ανάμεσά σας δεν είναι τόσο ισχυρά όσο θα έπρεπε.

Η θετική ενίσχυση, η συνεπής εκπαίδευση και η δημιουργία μιας προβλέψιμης και θετικής ρουτίνας μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας. Όλα αυτά φυσικά θα γίνουν αν εντοπίσετε τα προβλήματα που έχει το ζώο σας και αντιδράει με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή στο να μην σας εμπιστεύεται. Έτσι χτίζεται μια ουσιαστική σχέση.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί κατανόηση, ενσυναίσθηση και δέσμευση για τη δημιουργία ενός θετικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τον σκύλο σας. Τότε μόνο τα πράγματα θα πάνε καλά.

Σχετικά άρθρα

Φοβάται η γάτα σας τους καλεσμένους σας; Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι ήρεμη

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

10 ζώα που θεωρούνται ζωντανά απολιθώματα