string(0) ""

Αυτές είναι οι 4 βασικές εντολές που πρέπει να μάθετε στον σκύλο σας -Μπορούν να του σώσουν τη ζωή

Κωνσταντίνα Μάλλιου

12/09/2023

Photo: Shutterstock

Είναι πολλά τα οφέλη του να εκπαιδεύσετε τον αγαπημένο σας σκύλο, τόσο για εσάς όσο και για εκείνον.

Για εσάς είναι καλό αφού θα μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι το κουτάβι σας δεν θα κάνει κάτι που δεν πρέπει και θα είναι ασφαλές.

Και για εκείνο είναι καλό να είναι υπάκουο γιατί θα αποφύγει κινδύνους και θα εξασκηθεί σωματικά και πνευματικά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, οι βασικές εντολές που θα μάθει ο σκύλος σας, μπορεί πραγματικά να του σώσουν την ζωή.

Είτε είτε έμπειρος σκυλογονιός είτε είναι η πρώτη φορά που υιοθετείτε σκυλάκι, καλό είναι να το εκπαιδεύσετε ώστε να ακούει τις παρακάτω εντολές.

1. Να μάθει να σας προσέχει και να ακούει το όνομά του

Ίσως έχετε παρατηρήσει τον φουντωτό σας κατοικίδιο την ώρα που του μιλάτε να φαίνεται αφηρημένο. Αυτή είναι η πρώτη συμπεριφορά που πρέπει να προσπαθήσετε να διορθώσετε. Όταν λοιπόν του μιλάτε και λέτε το όνομά του, πρέπει να είναι σε θέση να σας προσέχει, ώστε να μπορεί να εκτελεί τις εντολές που του δίνετε. Αυτό θα το πετύχετε με πολλές λιχουδιές και θετική ενίσχυση συμπεριφοράς. Μπορείτε να ξεκινήσετε λέγοντας το όνομα του σκύλου σας και όταν σας κοιτάξει να του δώσετε μια λιχουδιά. Αν δεν σας κοιτάξει, προσπαθήστε να κρατήσετε την λιχουδιά κοντά στο πρόσωπό σας και όταν τελικά σας κοιτάξει, επαινέστε τον και δώστε του ένα μικρό κομματάκι από το αγαπημένο του σνακ. Δεν χρειάζεται να κρατάτε τη λιχουδιά κοντά στο πρόσωπό σας για πάντα. Μόλις καταλάβει ότι το να σας κοιτάζει είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, απλά πείτε το όνομά του, επαινέστε τον και προσφέρετέ του τη λιχουδιά.

2. Να έρχεται κοντά όταν τον φωνάζετε

Είναι πραγματικά μια εντολή που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να του σώσει την ζωή. Μια ακόμα συμπεριφορά που θα επιτύχετε με λιχουδιές. Απομακρυνθείτε από το κουτάβι σας και κρατήστε μια λιχουδιά που δεν θα μπορούσε ποτέ να αντισταθεί. Πείτε το όνομά του μαζί με την εντολή, για παράδειγμα «έλα», με χαρούμενο τόνο. Όταν έρθει κοντά σας πείτε του «μπράβο» που ήρθε κοντά σας και δώστε τρεις τέσσερις λιχουδιές. Όταν το μάθει, μπορείτε να συνεχίσετε την εξάσκηση χωρίς λιχουδιές, αλλά με πολλά χάδια και επαίνους στο τέλος της εκτέλεσης της εντολής. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε, είναι όταν τελικά έρθει κοντά ο σκύλος σας, να κάνετε κάτι που δεν θα του αρέσει, όπως για παράδειγμα να του κόψετε τα νύχια. Το πιο πιθανό είναι την επόμενη φορά να διστάσει ή να μην σας πλησιάσει και καθόλου.

3. Να μάθει να κάθεται και να ξαπλώνει

Αυτές οι εντολές μπορούν να λύσουν ορισμένα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως είναι για παράδειγμα να πηδάει ο σκύλος πάνω σας ή σε άλλους. Ή μπορεί να είστε σε ένα καφέ ή εστιατόριο και ο σκύλος σας θα πρέπει να μείνει ήρεμος για λίγες ώρες και να είναι ξαπλωμένος ώστε να μην ενοχλεί. Ή μπορεί να πρέπει να περάσετε τον δρόμο και το φανάρι για τους πεζούς να είναι κόκκινο. Με το να μάθει να κάθεται και να μην τραβάει στις βόλτες είναι κάτι που θα σας διευκολύνει πολύ. Για ακόμη μία φορά χρησιμοποιήστε λιχουδιές και φέρτε το χέρι σας πάνω από την μουσούδα του. Μετακινήστε την αργά αργά προς τα πίσω μέχρι να αναγκαστεί να κάτσει, ενώ παράλληλα θα του δίνετε την εντολή αυτή. Αν πηδήξει για τη λιχουδιά, μάλλον την κρατάτε πολύ ψηλά, είναι πολύ ενθουσιασμένος οπότε θα χρειαστεί να το κάνετε πάλι από την αρχή. Είναι αρκετά εύκολο και τα περισσότερα σκυλάκια δε δυσκολεύονται να μάθουν αυτή την εντολή. Όσον αφορά την εντολή να ξαπλώνει θα πρέπει να κάνετε παρόμοια βήματα αλλά αντί να κρατάτε την λιχουδιά πάνω από την μουσούδα του, θα πρέπει να την κρατάτε μπροστά του και περίπου 3 4 εκατοστά πιο μακριά. Όταν ξαπλώσει τον επιβραβεύεται τόσο με λόγια όσο και με το αγαπημένο του σνακ.

4. Να μάθει την εντολή «άφησέ το»

Άλλη μια εντολή που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, ειδικά όταν είστε βόλτα με τον σκύλο σας. Βέβαια αυτή η εντολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εντός του σπιτιού, όταν ο σκύλος σας αποφασίσει για παράδειγμα να φάει το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Για να μάθετε στον σκύλο σας αυτή την εντολή, θα πρέπει να κρατήστε μια λιχουδιά πάνω από την μύτη του, με κλειστή γροθιά, να του πείτε να αφήσει οτιδήποτε έχει στο στόμα του και να είστε υπομονετικοί. Όταν το αφήσει, επιβραβεύστε τον. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να μάθει αυτή την εντολή ο σκύλος σας, ειδικά αν είναι και λίγο ξεροκέφαλος, αλλά θα πρέπει γιατί μπορεί πραγματικά σε ορισμένες περιπτώσεις να του σώσει τη ζωή. Μην προσπαθήστε να ανοίξετε με το ζόρι το στόμα του σκύλου σας γιατί μπορεί να γίνει επιθετικός.

Συμπερασματικά

Με το να μάθει το αγαπημένο σας σκυλάκι τις παραπάνω εντολές, θα μπορέσετε να πετύχετε μια ομαλή συμβίωση μαζί του αλλά και αυτό θα είναι πιο χαρούμενο και θα μπορέσει να αποφύγει τους κινδύνους που καραδοκούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε και κλίκερ το οποίο είναι αρκετά αποτελεσματικό σαν μέθοδος εκπαίδευσης. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή και αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας, μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια και τις συμβουλές κάποιου έμπειρου εκπαιδευτή.

Σχετικά άρθρα

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο