string(0) ""

Αυτές οι ανθρώπινες τροφές κάνουν τον σκύλο σας υπέρβαρο

Στέλλα Πανοπούλου

15/05/2024

Photo: Shutterstock

Μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το Αγγλικό online pet shop Pet Range, έδειξε ποια είναι τα 10 πιο δημοφιλή ανθρώπινα φαγητά που επηρεάζουν αρνητικά το βάρος του σκύλου μας.

Τα σκυλάκια λατρεύουν να τρώνε ανθρώπινες τροφές. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι το να μοιραζόμαστε το φαγητό μας μαζί με τον χνουδωτό μας σύντροφο είναι πάντα μια καλή και ασφαλής ιδέα. Σύμφωνα με το Pet Range, αν αρχίσουμε να δίνουμε στο αγαπημένο μας κατοικίδιο νόστιμες λιχουδιές που προορίζονται για ανθρώπους, τότε η συνήθεια αυτή λειτουργεί αθροιστικά και τα αποτελέσματά της συσσωρεύονται με αποτέλεσμα ο σκύλος μας να κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Όπως εξήγησε το Pet Range: “Ένας από τους πιθανούς λόγους για τα υψηλά επίπεδα σκυλίσιας παχυσαρκίας είναι ότι οι κηδεμόνες σκύλων κερνούν τα κατοικίδιά τους ανθρώπινες τροφές χωρίς να ξέρουν πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές τους συνήθειες. Παρότι δεν είναι όλες οι ανθρώπινες τροφές υποχρεωτικά κακές ή επικίνδυνες για τα κατοικίδιά μας, συχνά δεν τις παρέχουμε με μέτρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα κατοικίδιά μας να λαμβάνουν πολλές επιπλέον θερμίδες χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε”.

Τα 10 πιο δημοφιλή ανθρώπινα φαγητά που κάνουν τους σκύλους μας υπέρβαρους είναι:

1. Το μπέικον

2. Τα λουκάνικα

3. Το ψητό κοτόπουλο

4. Ο ψητός σολομός

5. Η ψητή γαλοπούλα

6. Τα χτυπημένα αυγά σκραμπλ

7. Το ρύζι

8. Το φυστικοβούτυρο

9. Το τυρί τσένταρ

10. Η σαντιγί που σερβίρεται σε σκυλάκια στο εξωτερικό σε μορφή “Pup Cup” δηλ. ως συνοδευτικό του καφέ που παραγγέλνει ο κηδεμόνας

Σύμφωνα με το Pet Range, το κρέας αποτελεί τις περισσότερες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι αφήνουν απομεινάρια φαγητού και στη συνέχεια τα ταΐζουν στον αγαπημένο τους σκυλάκο, χωρίς όμως πρώτα να ενημερώνονται επαρκώς ή να σκέφτονται τους πιθανούς κινδύνους.

Ενδεικτικά, δυο φετούλες μπέικον περιέχουν 144 θερμίδες. Αποτελούν, δηλαδή, το 8,5-13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες για τα μεγαλύτερα σκυλιά, και το σοκαριστικό ποσοστό των 19,5-58,5% για τα μικρότερα σκυλιά. Όσο πιο μικρόσωμο το σκυλάκι, δηλαδή, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των θερμίδων που λαμβάνει ο οργανισμός του μέσα σε μία μέρα αν του δώσετε μια παχυντική τροφή. Επομένως, μπορεί οι δυο φετούλες μπέικον να μοιάζουν σαν μια ασφαλής ποσότητα να ταΐσει κανείς στο σκυλάκι του, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Το κρέας, παρόλα αυτά, δεν είναι η μόνη ανθρώπινη τροφή που κάνει τους σκύλους μας υπέρβαρους. Μόλις ένα χτυπημένο αυγό σκραμπλ μπορεί να συμπληρώσει ακόμα και κατά 31% τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες ενός πολύ μικρόσωμου σκυλιού.

Ακόμα και η τελευταία τροφή στη λίστα, ένα pup cup με 10 γρ. σαντιγί, καταλαμβάνει σχεδόν το ένα δέκατο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης θερμίδων ενός μικρόσωμου σκυλιού.

Εκτός από τις ανθρώπινες τροφές, και το στρες μπορεί να επηρεάσει το βάρος του σκύλου σας. Γι’ αυτόν τον λόγο συνιστάται να παρακολουθείτε όχι μόνο τι τρώει το αγαπημένο σας κατοικίδιο, αλλά και το πώς συμπεριφέρεται.

Το Pet Range συνέστησε, ακόμα, μερικά tips για να παραμένει ο σκύλος σας σε ένα υγιές βάρος:

– Παρέχετέ του χορταστικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα, ειδικά για σκύλους

– Βρείτε τρόπους να τον επιβραβεύετε και χωρίς λιχουδιές π.χ. με παιχνίδια

– Κάντε την άσκηση διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για τον σκύλο σας

– Βεβαιωθείτε ότι απολαμβάνει τα πάντα με μέτρο

Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με το βάρος του σκύλου σας, καθώς κάθε σκύλος έχει διαφορετικό οργανισμό και τις δικές του διατροφικές ανάγκες.

Σχετικά άρθρα

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι