string(0) ""

Αυτός είναι ο λόγος που ο σκύλος σας τρελαίνεται να παίζει με μπάλες

Μυρτώ Τζώρτζου

25/05/2024

Photo: Shutterstock

Αν μπορούσατε να κοιτάξετε μέσα στην καρδιά ενός σκύλου για να μάθετε τα πράγματα που κάνουν τον παλμό του να χτυπάει με ενθουσιασμό, θα δείτε δύο βασικά, την αγάπη του για τον κηδεμόνα του και την αγάπη του για τις μπάλες.

Αν έχετε σκύλο, σίγουρα θα έχετε παίξει μαζί του κάποιο παιχνίδι ανάκτησης. Οπότε θα συμφωνήσετε ότι η θέα μιας μπάλας που τρέχει είναι αρκετή για να κάνει τα μάτια του να λάμπουν από ενθουσιασμό καθώς κυνηγά το στρογγυλό αντικείμενο με τη γλώσσα του να κρέμεται έξω. Για να το θέσουμε απλά, τα σκυλιά τρελαίνονται για τις μπάλες.

Αν λοιπόν έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε. Το άρθρο είναι για εσάς. Θα δούμε λοιπόν τι υπάρχει πίσω από τον τόσο στενό δεσμό μεταξύ των αγαπημένων μας σκύλων και αυτών των στρογγυλών αντικειμένων.

Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν

Οι σκύλοι, όπως ξέρουμε, ζούσαν κάποτε στην άγρια φύση, χωρίς να είναι εξημερωμένοι. Δεν είχαν την άνεση και την πολυτέλεια να είναι αραχτοί στους καναπέδες, να κοιμούνται σε άνετα κρεβάτια ή να τρώνε έτοιμη τροφή για σκύλους. Ήταν κυνηγοί. Βασίζονταν στα φυσικά κυνηγετικά τους ένστικτα για να πιάσουν τη λεία τους.

Στη συνέχεια είχαν κηδεμόνες, εμάς τους ανθρώπους, οι οποίοι κυνηγούσαμε θηράματα για να βιοποριστούμε. Ως εκ τούτου, βασιστήκαμε στα αρπακτικά ένστικτα του σκύλου μας, την αιχμηρή του όραση, την ικανότητά του να καταδιώκει, να κυνηγάει και να αρπάζει, να σκοτώνει και να τεμαχίζει το θήραμά του. Έτσι, το σώμα ενός σκύλου δομήθηκε για το σκοπό αυτό, με μυς, νύχια και καλή όραση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν έναν σκύλο θηρευτή. Η αρπακτική λοιπόν συμπεριφορά έρχεται φυσικά σε έναν σκύλο.

Αποδυνάμωση των ενστίκτων

Αρκετούς αιώνες αργότερα, οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους με τέτοιον τρόπο ώστε τα αρπακτικά ένστικτα που τους ωθούσαν στο να κυνηγούν και να σκοτώνουν θηράματα να έχουν αποδυναμωθεί. Με τη βοήθεια των σύγχρονων μεθόδων εξημέρωσης, της τεχνολογίας και της άνεσης που τους προσφέρουμε, οι περισσότεροι σκύλοι έχουν πλέον λιγότερο έντονα αυτά τα ένστικτα σε σύγκριση με τους προγόνους τους και τα μακρινά ξαδέρφια που εξακολουθούν να ζουν στην άγρια φύση, τους λύκους. Οι περισσότεροι σκύλοι δεν χρειάζεται πλέον να κυνηγούν για τα γεύματά τους, καθώς τους τα σερβίρουμε εμείς τακτικά σε καθαρά μπολ. Για αυτό άλλωστε έγινε και η επιλεκτική αναπαραγωγή, για να μην είναι, όπως είπαμε πιο πάνω, τόσο έντονα τα φυσικά ένστικτα του σκύλου ώστε να ταιριάζουν στις ανθρώπινες ανάγκες. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές φυλές σκύλων που δείχνουν τα αρπακτικά τους ένστικτα κυνηγώντας μικρότερα ζώα.

left arrow
right arrow

Το ένστικτο του κυνηγιού παραμένει

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η φυσική παρόρμηση ενός σκύλου να κυνηγήσει, στη συνέχεια να θανατώσει και τέλος να φάει ένα θήραμα έχει ”ελεγχθεί” μέσα από αυτά τα χρόνια επιλεκτικής αναπαραγωγής από τον άνθρωπο, εντούτοις το ένστικτο του κυνηγιού αυτό καθαυτό παραμένει και είναι ισχυρό. Οι περισσότεροι σημερινοί οικόσιτοι σκύλοι που ζουν σε σπίτια δεν έχουν τη δυνατότητα να κυνηγήσουν. Τι κάνουν λοιπόν; Έχουν τις μπάλες ως θηράματα για τις οποίες τρελαίνονται- ειδικά αυτές που έχουν το μέγεθος αυτών του τένις. Η επιθυμία ενός σκύλου να τρέξει πίσω από αυτά τα μικρά στρογγυλά αντικείμενα είναι ενστικτώδης.

Οι μπάλες μιμούνται την κίνηση των μικρών ζώων, των θηραμάτων που κυνηγούσαν οι σκύλοι. Η απλή θέα μιας κυλιόμενης μπάλας θα πυροδοτήσει το φυσικό ένστικτο κυνηγιού ενός σκύλου. Οι μπάλες είναι τα πλησιέστερο πράγμα στην κίνηση ενός μικρού ζώου. Ο απρόβλεπτος και ξαφνικός τρόπος που πετιούνται, πηγαίνοντας από εδώ και από εκεί, μοιάζει με την κίνηση μικρών θηραμάτων σε κατάσταση πανικού. Αυτό δυναμώνει το φυσικό ένστικτο ενός σκύλου καθώς κυνηγάει την μπάλα, την πιάνει ανάμεσα στα πόδια του, την καρφώνει για να την ασφαλίσει και της δίνει ένα ή δύο πετάγματα πριν τη μαζέψει ανάμεσα στα σαγόνια του.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε τον σκύλο σας να κυνηγάει με τρέλα μπάλες, να παίζει με μια μπάλα, να πιάνει μια μπάλα ή να φέρνει σε εσάς μία, θυμηθείτε ότι δεν κάνει κάτι άλλο παρά αυτό που του υπαγορεύουν τα φυσικά του ένστικτα.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Σε όλα όμως αυτά υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Το γεγονός ότι ένας σκύλος κυνηγάει, πιάνει και δαγκώνει μια μπάλα λόγω των φυσικών ενστίκτων του δεν σημαίνει ότι πρέπει να το δεχτούμε όταν εκδηλώνεται με άσχημο τρόπο. Ως κηδεμόνας έχετε το καθήκον να διασφαλίσετε ότι το φυσικό αυτό ένστικτο του σκύλου σας δεν θα τον βάλει σε μπελάδες. Υπάρχουν λόγοι για αυτό και πρέπει να τους έχετε στο νου σας.

Οι σκύλοι μεγάλων φυλών που έχουν μεγαλύτερα σαγόνια αντιμετωπίζουν πάντα την πιθανότητα πνιγμού με μικρές μπάλες. Επίσης, μερικά σκυλιά μπορεί να καταλήξουν να μασούν τις μπάλες και, έτσι, να καταπιούν τα τοξικά υλικά με τα οποία κατασκευάζονται οι περισσότερες από αυτές- βλέπε μπάλες του τένις. Θα μπορούσαν επίσης να πνιγούν με τέτοια υλικά.

Για αυτό βεβαιωθείτε ότι βάζετε πρώτα από όλα την ασφάλεια του σκύλου σας. Αγοράστε μπάλες φτιαγμένες με ασφαλέστερα και ανθεκτικότερα υλικά και παρακολουθείτε πάντα τον σκύλο σας όταν παίζει ή ασχολείται με αυτές. Έτσι από τη μία θα εκτονώνει τα φυσικά του ένστικτα και από την άλλη θα είναι ασφαλής.

Σχετικά άρθρα

Πώς να παραμείνει ασφαλής η γάτα σας στο μπαλκόνι

Φλαμίνγκο που ήταν “άτυχο στην αγάπη” έκανε το πρώτο του αυγό στην ηλικία των 70

Τι συμβαίνει όταν ο σκύλος σας δεν θέλει να παίζει μαζί σας- Πώς θα τον κάνετε να αγαπήσει το παιχνίδι