string(0) ""

Από την πάνα στη βόλτα: Πώς θα πρέπει να κάνετε τη μετάβαση στις συνήθειες της τουαλέτας του σκύλου σας

Στέλλα Πανοπούλου

28/05/2024

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα – αν όχι το σημαντικότερο – που πρέπει να μάθει ένα κουτάβι από μικρή ηλικία, είναι το να κάνει την ανάγκη του στη βόλτα, ώστε να μην λερώνει το σπίτι ουρώντας και αφοδεύοντας στο παρκέ ή στο χαλί του σαλονιού.

Ας δούμε τι χρειάζεται να κάνετε για να μάθετε στο κουτάβι σας να περιμένει την ώρα της βόλτας του για να πάει τουαλέτα.

Ξεκινώντας με την πάνα

Σύμφωνα με ειδικούς, θα ήταν ιδανικό τα κουτάβια να μαθαίνουν κατευθείαν να κρατιούνται όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι, και να πηγαίνουν τουαλέτα σε συγκεκριμένα σημεία όταν βγαίνουν έξω. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά για πολυάσχολους ανθρώπους που δεν μπορούν εύκολα να βγάζουν το σκυλάκι τους βόλτα πολλές φορές μέσα στη μέρα όταν χρειάζεται να κάνει την ανάγκη του.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η πάνα αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη. Οι πάνες για σκυλάκια είναι επίπεδες με μεγάλη επιφάνεια και τοποθετούνται στο πάτωμα, ώστε να πηγαίνει το κουτάβι και να κάνει την ανάγκη του πάνω στο απορροφητικό υλικό.

Ακόμα, η πάνα μπορεί να σας λύσει τα χέρια αν έχετε στο σπίτι σας ένα σκυλάκι που είναι ακόμα πολύ μικρό για να βγει βόλτα και δεν έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Ακολουθήστε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας για να βγάλετε το κουτάβι βόλτα όταν θεωρείται έτοιμο. Αναγκαστικά, για το πρώτο διάστημα, μέχρι να μπορεί να βγει βόλτα έξω, θα πρέπει να μάθετε το κουτάβι να κάνει την ανάγκη του στο σπίτι.

Είναι βοηθητικό να μεταφέρετε το κουτάβι σας στην πάνα του, και να το εναποθέσετε στο έδαφος. Αποφεύγετε έτσι να συνδέσει την ανάγκη του με κάποιο άλλο, ακατάλληλο μέρος μέσα στο σπίτι. Είναι σημαντικό το κουτάβι σας να έχει ένα ξεκάθαρα προσδιορισμένο μέρος και ωράριο ειδικά για να κάνει την ανάγκη του, έτσι ώστε να αναπτύξει την αίσθηση της σταθερότητας και της ρουτίνας.

Τι γίνεται, όμως, όταν έρθει η ώρα η πάνα να αντικατασταθεί με τη βόλτα; Πώς μπορείτε να κάνετε ομαλά αυτή τη μετάβαση;

left arrow
right arrow

Χρησιμοποιείστε crate

Ένας τρόπος να ελέγξετε, αρχικά, τις συνήθειες της τουαλέτας του σκύλου σας όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι, είναι να τον περιορίζετε όταν δεν μπορείτε να τον επιβλέψετε. Μπορεί η ιδέα του crate να μην φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική σε πολλούς κηδεμόνες κουταβιών, αλλά σύντομα θα καταλάβετε ότι η χρήση του είναι ιδιαίτερα βοηθητική όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε εύκολα τη συμπεριφορά του μικρού σας σίφουνα. Είναι σημαντικό το σκυλάκι σας να συνηθίσει στο crate, καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει πιο εύκολο τον περιορισμό του για τις μετακινήσεις του π.χ. σε ταξίδια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κυνολογική Ένωση, ο λόγος που το crate λειτουργεί τόσο καλά ως εργαλείο περιορισμού της τουαλέτας μέσα στο σπίτι, είναι ότι οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα καθαρά ζώα. Το σκυλάκι σας δεν θα επιθυμεί να περνά χρόνο περιορισμένος σε ένα βρώμικο σημείο του σπιτιού. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι, όταν νιώθει την ανάγκη να πάει τουαλέτα, θα αρχίσει σιγά σιγά να σας ενημερώνει κλαψουρίζοντας, γαβγίζοντας, κάνοντας κύκλους γύρω απ’ τον εαυτό του, μυρίζοντας, πηγαίνοντας πάνω κάτω, ή ξύνοντας κάποια επιφάνεια με τα νύχια του.

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τον σκύλο σας για σημάδια ότι χρειάζεται να πάει έξω. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, αρπάξτε όσο πιο γρήγορα γίνεται το λουρί και το σαμαράκι του, και βγάλτε τον έξω. Μην ξεχάσετε να τον επιβραβεύσετε με μια λιχουδιά αμέσως μόλις κάνει την ανάγκη του έξω απ’ το σπίτι.

Περιορίστε τον σκύλο όταν δεν μπορείτε να τον επιβλέπετε, σε έναν χώρο αρκετά μεγάλο για να μπορεί να στέκεται, να ξαπλώνει, και να γυρνάει άνετα, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά μικρό ώστε να μην επιθυμεί να πάει τουαλέτα εκεί. Να θυμάστε ότι, αν το σκυλάκι σας περάσει κάποιες ώρες στην “απομόνωση”, είναι σημαντικό να το βγάλετε έξω για τουαλέτα κατευθείαν μόλις γυρίσετε στο σπίτι. Το ιδανικότερο αν λείψετε αρκετές ώρες, είναι να κανονίσετε να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να βγάλει μια μικρή βόλτα το σκυλάκι όσο λείπετε, ώστε να μπορέσει να πάει τουαλέτα έξω απ’ το σπίτι.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα

Η επιμονή σε μια ρουτίνα σχετικά με την τουαλέτα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να εκπαιδεύσετε επιτυχώς το κουτάβι σας να κάνει την ανάγκη του έξω απ’ το σπίτι. Όπως εξηγεί η Αμερικάνικη Κυνολογική Ένωση, ένας καλός δείκτης για το κάθε πότε πρέπει να βγαίνει έξω ένα κουτάβι είναι η αντιστοιχία ωρών με ηλικία σε μήνες. Για παράδειγμα, ένα σκυλάκι 6 μηνών μπορεί, τις περισσότερες φορές, να κρατηθεί για 6 ώρες. Αυτό φυσικά παύει να ισχύει όταν το σκυλάκι μεγαλώσει – δεν μπορείτε να περιμένετε από ένα κουτάβι οποιασδήποτε ηλικίας να κρατηθεί για 10-12 ώρες. Να θυμάστε ότι κάθε σκυλάκι είναι διαφορετικό και ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς.

Αν έχετε ένα πολύ μικρό σκυλάκι, ενδείκνυται να το βγάζετε έξω μια φορά το πρωί και μία το βράδυ, μετά το παιχνίδι μέσα στο σπίτι, αφού έχει περάσει χρόνο στο crate ή αφού ξυπνήσει από έναν υπνάκο, καθώς και αφού μασήσει ένα παιχνίδι, φάει, ή πιει. Αν η δουλειά σας δεν σας επιτρέπει να βγάζετε το κουτάβι έξω τόσες πολλές φορές μέσα στη μέρα, συνιστάται να κανονίσετε με κάποιον να σας βοηθήσει να τηρήσετε αυτό το πρόγραμμα.

Η ρουτίνα θα βοηθήσει το σκυλάκι σας να γνωρίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που τρώει, παίζει, κοιμάται, και πηγαίνει τουαλέτα. Προτιμήστε να το καθοδηγείτε σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να τα συνδυάσει με την ώρα της τουαλέτας και να αποφεύγει να κάνει την ανάγκη του αλλού.

Επίσης, είναι καλό να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα ταΐσματος και ποτίσματος. Τα μικρά σε ηλικία σκυλάκια δεν έχουν ώριμα πεπτικά συστήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες ποσότητες φαγητού. Γι’ αυτό, προτιμήστε να “σπάτε” την τροφή που προσλαμβάνει ημερησίως σε αρκετά, μικρά, τακτικά γεύματα. Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε το κουτάβι σας υψηλής ποιότητας τροφή ειδική για την ηλικία, το μέγεθος, και τη φυλή του.

Επιβραβεύετε πάντα το κουτάβι σας

Κάθε φορά που το κουτάβι σας πηγαίνει τουαλέτα έξω, να έχετε έτοιμες λιχουδιές στην τσέπη σας και να το επιβραβεύετε κατευθείαν, ώστε να συνδυάσει την επιθυμητή συμπεριφορά με μια θετική εμπειρία. Δείξτε τη χαρά σας, παινέψτε το και χαϊδέψτε το. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τη σημασία της επιτυχίας του.

Τι να κάνετε στην περίπτωση ατυχήματος

Αν το σκυλάκι σας έχει κάποιο ατύχημα με την τουαλέτα, σε καμία περίπτωση μην του φωνάξετε και μην το τιμωρήσετε, καθώς αυτό θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα το τρομάξει. Καθαρίστε καλά το σημείο με καθαριστικά που αφαιρούν τις οσμές, ώστε να μην ξαναπάει εκεί που μυρίζει για να κάνει την ανάγκη του. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μη τοξικά καθαριστικά που είναι ασφαλή για κατοικίδια, κι ότι η περιοχή ξεπλένεται και στεγνώνει καλά πριν επιτρέψετε στο σκυλάκι να επιστρέψει σε αυτή.

Να θυμάστε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό για το κουτάβι σας να κάνει λάθη, αφού πρόκειται για ένα μωρό ζωάκι που μαθαίνει σιγά-σιγά τον κόσμο.

Αν το πιάσετε να κάνει την ανάγκη του μέσα, αμέσως μετακινείστε το και επιβραβεύστε το κατευθείαν αν καταφέρει να την “τελειώσει” έξω.

Η υγεία του σκύλου σας είναι πάντα προτεραιότητα

Η καλή υγεία του σκύλου μας είναι προϋπόθεση για να μπορεί να μαθαίνει καινούρια καινούργια πράγματα και να συνεχίζει να παίζει χαρούμενος. Το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, σας δίνει τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία του αγαπημένου σας κατοικιδίου θα είναι προστατευμένη.

Το My Happy Pet απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας.

Σας προσφέρει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού). Έτσι, μπορείτε να καλύψετε τόσο μέρος των πάγιων εξόδων που αφορούν τη φροντίδα του κατοικιδίου σας όσο και έκτακτα έξοδα που μπορεί να προκύψουν.

Επιπροσθέτως, έχει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Παράλληλα, το My Happy Pet παρέχει άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο. Έτσι, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε εδώ το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές.

Με το My Happy Pet μπορείτε εξασφαλίζετε ακόμα πιο ολοκληρωμένη φροντίδα για την υγεία των κατοικιδίων σας.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων My Happy Pet εδώ.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Οι καλοκαιρινές τροφές που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας με ασφάλεια – Ποιες πρέπει να αποφύγετε