string(0) ""

Avo-can’t-do: Επιτρέπεται ή όχι να φάει αβοκάντο ο σκύλος σας

Στέλλα Πανοπούλου

11/02/2024

Την τελευταία δεκαετία τα αβοκάντο έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Από πρωταγωνιστές σε αστεία για την άτυχη γενιά των millennials (“Αν δεν βάλω αβοκάντο στο τοστ μου μπορεί να μαζέψω αρκετά λεφτά για να αγοράσω σπίτι”), μέχρι αντικείμενο meme-ο-βίντεο στο Vine (αλήθεια, θυμάστε το Vine; Έχουμε ζήσει αρκετά για να λέμε ιστορίες και στα δισέγγονά μας), η βουτυρένια υφή και η σχεδόν μη-γεύση του καρπού αυτού συνέβαλε, μαζί με τις Μιμόζες, στην καθιέρωση της θρησκείας του brunch.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα χνουδωτά μας φιλαράκια; Επιτρέπεται να μοιραστούμε με τον χίπστερ σκύλο μας μια μπουκιά αβοκάντο;

Μπορεί ο σκύλος να φάει αβοκάντο;

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει για τις ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο – για τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες C, E, και K. Πράγματι, το αβοκάντο είναι πολύ ωφέλιμο για τους ανθρώπους, αυτό όμως δεν ισχύει και για τους σκύλους. Οι σκύλοι μπορούν να φάνε μικρές ποσότητες της σάρκας του. Αν ο σκύλος σας φάει μεγαλύτερη ποσότητα, μπορεί να εμφανίσει εμετούς και διάρροιες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, ή ακόμα χειρότερα, σοβαρές επιπλοκές στα υπόλοιπα όργανά του λόγω μιας τοξικής ουσίας που περιέχει. Στο χειρότερο σενάριο, το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει τέτοια τοξικότητα στον σκύλο, που να οδηγήσει ακόμα και σε βλάβη του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή).

Το αβοκάντο περιέχει μία μυκητοκτόνα ουσία που είναι τοξική για τους σκύλους, και βρίσκεται κυρίως στο φλοιό και στο κουκούτσι. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Κυνολογική Λέσχη, δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο αβοκάντο μπορεί να φάει ένας σκύλος χωρίς να πάθει κάτι.

Ακόμα, το κουκούτσι μπορεί να προκαλέσει πνιγμό στον σκύλο σας. Αν ο σκύλος σας φάει ένα ολόκληρο αβοκάντο, επικοινωνήστε αμέσως με κτηνίατρο.

Πώς να κρατήσετε τα αβοκάντο μακριά από τον σκύλο σας

Αν αγοράζετε συχνά αβοκάντο, είναι σημαντικό να τα τοποθετείτε σε μέρος μη προσβάσιμο για το τετράποδο παιδί σας. Μην παραλείψετε να ενημερώσετε όλα τα μέλη της οικογένειας ή τους συγκατοίκους σας για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου καρπού, ώστε να είστε βέβαιος/η ότι όλοι προσέχουν όσο χρειάζεται. Μπορείτε να τυπώσετε μια λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά που επιτρέπεται να τρώει ένας σκύλος και να την τοποθετήσετε πάνω στο ψυγείο ώστε να τη βλέπετε συνέχεια. Αν ο σκύλος σας αρέσκεται να τρώει απ’ τα σκουπίδια, επιλέξτε έναν κάδο που δεν πέφτει κάτω και δεν ανοίγει εύκολα.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει αβοκάντο

Αν, παρόλα αυτά, ο ταραξίας σκύλος σας καταφέρει να βουτήξει ένα αβοκάντο και να το φάει, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε κατευθείαν τον κτηνίατρό σας. Ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώθηκε, το μέγεθος του σκύλου, και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του, ενδέχεται να πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, ή να παρακολουθήσετε τον σκύλο σας για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

left arrow
right arrow

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, ή αν ο σκύλος σας καταπιεί κουκούτσι από αβοκάντο, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο:

– Διάρροια

– Εμετός

– Υπνηλία

– Πόνος στην κοιλιά

– Απώλεια όρεξης

Τελευταίες σκέψεις: Μια μπουκιά αβοκάντο μπορεί να μην προκαλέσει κανένα πρόβλημα στον σκύλο σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ρισκάρετε. Δεν συνιστάται να δίνετε στον σκύλο σας αβοκάντο, καθώς περιέχει μια τοξική ουσία που μπορεί να του προκαλέσει από ελαφριά μέχρι βαριά συμπτώματα – ακόμα και θάνατο –, και δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς ποσότητα θεωρείται ασφαλής. Προτιμήστε λιχουδιές κατάλληλες για τον σκύλο σας, και επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας σε περίπτωση που καταναλώσει μέρος του καρπού.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους

Χρήσιμα tips για το grooming του σκύλου σας