string(0) ""

Basset Hounds – Fun Facts για τα απίθανα κυνηγόσκυλα με τα μακριά αυτιά

Στέλλα Πανοπούλου

23/03/2024

Photo: Pexels

Τα κυνηγόσκυλα basset είναι απίθανα και ιδιαίτερα σκυλιά για πολλούς λόγους – θα μπορούσε κανείς να μονολογεί ασταμάτητα για τα χαρακτηριστικά τους.

Μοιάζουν με πιο κοντοπόδαρα beagle που κάποιος τους έχει τραβήξει προς τα κάτω τα αυτιά και το δέρμα του προσώπου, αλλά έχουν τις δικές τους προσωπικότητες που αξίζει να γνωρίσει κανείς.

Ας δούμε κάποια fun facts που ίσως δεν γνωρίζατε σχετικά με τα υπέροχα κυνηγόσκυλα basset:

Προέρχονται από τη Γαλλία

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Κυνολογική Ένωση, τα basset κατάγονται από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Θεωρείται ότι οι μοναχοί του Αβαείου του Αγίου Ουμβέρτου ήταν οι πρώτοι που εξέθρεψαν αυτά τα ιδιαίτερα σκυλιά, τα οποία σύντομα έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των Γάλλων αριστοκρατών, ιδίως αυτών που πήγαιναν συστηματικά για κυνήγι.

Τα αγάπησαν πολλές διάσημες προσωπικότητες

Πολλοί άνθρωποι που έμειναν στην ιστορία είχαν basset hounds. Διάφοροι Ευρωπαίοι βασιλιάδες και βασίλισσες ερωτεύτηκαν αυτά τα καταπληκτικά σκυλιά. Η ιστορία των basset στην Αμερική ξεκινά με το κυνηγόσκυλο που έκανε δώρο ο στρατηγός Lafayette στον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο George Washington. Σύμφωνα με το προσωπικό ημερολόγιο του Washington, το basset ήταν ένα δώρο για μετά την επανάσταση. Ακόμα, η Marilyn Monroe με τον σύζυγό της Arthur Miller αγαπούσαν τα basset και είχαν ένα σκυλάκι με το όνομα Hugo κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

Είναι πολύ γενναία

Εκτός από πιστά, κοινωνικά, και πολύ φιλικά, τα basset είναι και εξαιρετικά γενναία. Στην αρχή επρόκειτο για μία φυλή με μακρύτερα πόδια από τα basset που γνωρίζουμε σημερα, και χρησιμοποιούνταν ως κυνηγοί λύκων και αγριόχοιρων. Σήμερα, τα basset κυνηγούν κυρίως μικρότερα ζώα του δάσους, όπως είναι οι λαγοί. Εξακολουθούν, όμως, να παραμένουν ατρόμητα.

Έχουν απίστευτη όσφρηση

Μετά τα bloodhounds, τα basset είναι τα κυνηγόσκυλα με την καλύτερη όσφρηση απ’ όλους τους άλλους σκύλους. Διαθέτουν 220 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, και η περιοχή του εγκεφάλου τους που επεξεργάζεται την όσφρηση είναι πολύ πιο εξελιγμένη από τη δική μας. Εκτός αυτού, τα πολύ μακριά, κρεμάμενα αυτιά τους, “σηκώνουν” τις οσμές από το έδαφος βοηθώντας τα σκυλάκια να μυρίζουν καλύτερα. Τα κοντά τους πόδια που ευθύνονται για το γεγονός ότι η μύτη τους βρίσκεται κοντά στο έδαφος είναι επίσης ιδιαίτερα βοηθητικά σε αυτόν τον τομέα.

Θεωρούνται από τα πιο μελωδικά σκυλιά

Μπορεί τα basset να σας φαίνονται ήρεμα, γλυκούλια, ενίοτε ακόμα και οκνηρά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν δυνατά πνευμόνια και πολύ ιδιαίτερη, βαθιά φωνή κυνηγόσκυλου. Τα σκυλιά αυτά τείνουν να “τραγουδάνε”, για παράδειγμα όταν βιώνουν άγχος αποχωρισμού, ή κατά παραγγελία μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση.

Μαθαίνουν γρήγορα

Τα basset θεωρούνται μία από τις εξυπνότερες φυλές σκύλων. Μαθαίνουν γρήγορα και τους αρέσει πολύ να ολοκληρώνουν διάφορες δουλειές που τους ανατίθενται. Μπορεί να μην είναι τα πιο ενεργητικά σκυλιά, αλλά τα πάνε πολύ καλά με την εκπαίδευση (καθώς είναι πλάσματα της συνήθειας), ειδικά όταν υπάρχει η κατάλληλη επιβράβευση. Μάλιστα, χρειάζονται οπωσδήποτε συστηματική εκπαίδευση από μικρή ηλικία, καθώς θεωρούνται από τα πιο ξεροκέφαλα σκυλιά που υπάρχουν!

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία basset λατρεύουν να υιοθετούν τα μικρότερα

Τα basset αγαπούν τα κουτάβια (σίγουρα τουλάχιστον αυτά που ανήκουν στην ίδια φυλή). Αν έχετε στο σπίτι παραπάνω από ένα basset, είναι πολύ πιθανό το μεγαλύτερο σε ηλικία να αναλάβει τον ρόλο γονέα για το μικρότερο. Είναι εξαιρετικά βοηθητικό για όλους – τόσο για τους κηδεμόνες, όσο και για τα ίδια τα σκυλάκια. Αν το μεγαλύτερο σκυλί είναι καλά εκπαιδευμένο, μπορεί να μεταδώσει τους καλούς του τρόπους στο μικρότερο. Τα basset είναι εξαιρετικά κοινωνικά, οπότε συνιστάται να ζουν σε παρέες.

left arrow
right arrow

Τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά

Τα basset δένονται έντονα με την οικογένειά τους και λατρεύουν τα παιδιά. Είναι πιστά, φιλικά, και αφοσιωμένα. Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η απίστευτη ξεροκεφαλιά τους.

Είναι επιρρεπή σε διάφορα προβλήματα υγείας

Κάθε φυλή σκύλων τείνει να είναι περισσότερο επιρρεπής σε διαφορετικά προβλήματα υγείας. Για τα basset, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι το γλαύκωμα, κάποιες παθήσεις του αίματος, και το φούσκωμα. Αν πρόκειται να πάρετε κυνηγόσκυλο basset, αναζητήστε έναν έμπιστο και υπεύθυνο εκτροφέα ώστε να μειώσετε το ρίσκο εμφάνισης διάφορων κληρονομικών ασθενειών.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα