string(0) ""

Cavalier King Charles Spaniel: Τα αγαπημένα σκυλιά των βασιλιάδων

Στέλλα Πανοπούλου

28/05/2024

Photo: Unsplash

Μια από τις πιο όμορφες και αξιολάτρευτες φυλές σκύλων είναι τα Cavalier King Charles spaniel.

Εκτός από την κομψή και ντελικάτη εμφάνισή τους, με το μεταξένιο τους τρίχωμα και τα μεγάλα, εκφραστικά μάτια τους, τα σκυλιά αυτά έχουν και εξαιρετικό χαρακτήρα, και δένονται πολύ στενά με τους κηδεμόνες τους. Πολλές μεγάλες προσωπικότητες αγάπησαν αυτά τα έξυπνα και φιλικά σκυλιά, τα οποία μέχρι σήμερα εξακολουθούν να κλέβουν τις καρδιές των φιλόζωων.

Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες αλήθειες που ίσως να μην ξέρατε για τα Cavalier King Charles spaniel:

1. Προέρχονται από την εκτροφή των toy spaniels

Τα Cavalier King Charles spaniel θεωρούνται σχετικά καινούρια φυλή. Παρόλα αυτά, οι πρόγονοί τους, τα toy spaniel, ήταν εξαιρετικά δημοφιλή από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για μικρά σκυλιά αγκαλιάς που έφτασαν από τη Γαλλία στη Σκοτία των 16ο αιώνα από την Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα των Σκότων. Εκεί, πήραν τη θέση τους δίπλα στους βασιλιάδες και στις βασίλισσες, τόσο στον καναπέ όσο και στα διάσημα πορτραίτα καλλιτεχνών όπως ο Τιτσιάνο και ο Van Dyck.

2. Πήραν το όνομά τους από τον βασιλιά Κάρολο ΙΙ της Αγγλίας

Τα αξιαγάπητα αυτά σκυλιά πήραν το όνομά τους από τον βασιλιά Κάρολο ΙΙ της Αγγλίας, ο οποίος τα αγαπούσε πολύ. Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙ ήταν γνωστός για το γεγονός ότι δεν πήγαινε πουθενά χωρίς να ακολουθείται από τουλάχιστον τρία spaniel. Μάλιστα, κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι παραμελεί το βασίλειο για να φροντίζει τα σκυλιά του.

3. Είναι από τα πιο αγαπησιάρικα σκυλιά

Αν χρειάζεστε σκύλο-φύλακα, δεν έχει νόημα να σκεφτείτε καν την πιθανότητα να πάρετε ένα Cavalier King Charles Spaniel, καθώς πρόκειται να καλέσει τυχόν κλέφτες σε δείπνο. Αν, όμως, θέλετε ένα πιστό, αφοσιωμένο, χαρούμενο σκυλάκι που θα τα πάει καλά με όλη την οικογένεια, τότε τα Cavalier αποτελούν εξαιρετική λύση.

4. Μπορεί να είναι σκύλοι αγκαλιάς, αλλά είναι και φοβεροί αθλητές

Τα Cavalier διατηρούν το κυνηγετικό ένστικτό τους και μπορεί να αφαιρεθούν τελείως, ακόμα και να χαθούν, αν εντοπίσουν κάποιο μικρό ζωάκι ή κάποια ενδιαφέρουσα μυρωδιά και αποφασίσουν να την κυνηγήσουν. Γι’ αυτό, να έχετε πάντοτε το σκυλάκι σας από το λουρί του και να το επιβλέπετε κατά τη διάρκεια της βόλτας. Επίσης, περιφράξτε καλά τον κήπο ή την αυλή σας ώστε το αγαπημένο σας σκυλάκι να μην μπορεί να το σκάσει επειδή… κάτι του μύρισε.

Επίσης, τα Cavalier εκπαιδεύονται πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να παίρνουν συχνά μέρος σε αθλητικούς αγώνες και αγώνες υπακοής. Χρειάζονται οπωσδήποτε την καθημερινή τους βόλτα παρέα με τον κηδεμόνα τους, και αγαπούν να τρέχουν και να μυρίζουν τα πάντα.

5. Γίνονται εξαιρετικοί σκύλοι θεραπείας

Ο αρχικός σκοπός της εκτροφής τους ήταν η δημιουργία σκύλων συντροφιάς. Επομένως, είναι αναμενόμενο το ότι γίνονται και εξαιρετικοί σκύλοι θεραπείας. Πρόκειται για ήρεμα, αγαπησιάρικα σκυλιά τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, εκπαιδεύονται πολύ εύκολα.

6. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σκυλιά

Από τότε που εισήχθησαν ως η 140η φυλή που αναγνωρίστηκε από την Αμερικάνικη Κυνολογική Λέσχη το 1995, τα Cavalier King Charles Spaniel παραμένουν σταθερά στο top 20 των πιο δημοφιλών φυλών σκύλων. Οι φίλοι της συγκεκριμένης ράτσας εξηγούν ότι η δημοτικότητά της εξηγείται λόγω της ευελιξίας της, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλά διαφορετικά πράγματα στον άνθρωπο.

7. Είναι επιρρεπή σε κάποια προβλήματα υγείας

Δυστυχώς, καθώς τα Cavalier έχουν εκτραφεί κυρίως για την εμφάνισή τους, διατηρούν την τάση να εμφανίζουν κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας που τα ταλαιπωρούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

left arrow
right arrow

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν είναι στην καρδιά. Ακόμα, μπορεί να εμφανίσουν τα εξής:

– Χρόνιος πόνος λόγω παθήσεων όπως είναι η Συριγγομυελία και η Δυσπλασία Chiari. Αν το σκυλάκι σας διαγνωστεί με κάποια από αυτές τις νόσους, ενδέχεται να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για όλη του τη ζωή ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τον πόνο και τα συμπτώματα. Οι παθήσεις αυτές προκύπτουν από το σχήμα του κεφαλιού και του κρανίου, που προκαλεί την ανάπτυξη περιοχών γεμάτων υγρών στη σπονδυλική στήλη.

– Προβλήματα των ματιών, συχνά κληρονομικής φύσεως, όπως είναι το σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

– Προβλήματα στα αυτιά, στα δόντια, και στις αρθρώσεις.

Τα Cavalier που δεν έχουν κληρονομήσει κάποια σοβαρή πάθηση, διατηρούν ένα υγιές βάρος, και αθλούνται συστηματικά, μπορούν να ζήσουν μέχρι 12 χρόνια. Αν ανησυχείτε για οποιοδήποτε σύμπτωμα του χνουδωτού σας συντρόφου, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε πάντα με τον/την κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα