string(0) ""

”Χρωματίζω και Φωνάζω: Όχι άλλα άστεγα ζώα”: Το νέο βιβλίο της Κατερίνας Παπαποστόλου

Μυρτώ Τζώρτζου

14/06/2024

Ένα ακόμα υπέροχο βιβλίο αφιερωμένο στα αδέσποτα ζώα παρουσίασε η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, ζωοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της Α.Μ.Κ.Ε. Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων σε συνεργασία με τις εκδόσεις ”Welldone”. Το βιβλίο, το οποίο έχει ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο, λέγεται ”Χρωματίζω και Φωνάζω: Όχι άλλα άστεγα ζώα”.

Κεντρικοί ήρωες είναι η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος, τρεις πρώην αδέσποτοι σκύλοι, που βρέθηκαν από τη συγγραφέα πολύ κακοποιημένοι, διασώθηκαν από εκείνη και εδώ και χρόνια ως σκύλοι εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης πηγαίνουν στα σχολεία, ”ενημερώνουν” τα παιδιά και γίνονται η φωνή όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή, των αδέσποτων ζώων.

Τα υπέροχα αυτά πλάσματα- η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος, κρυμμένος σε ένα παράθυρο- βρίσκονται μια νύχτα σε μια σκοτεινή πόλη επιθυμώντας να γεμίσουν τους δρόμους με φιλοζωικά συνθήματα. Πιστεύουν πως οι σκέψεις και οι λέξεις μας μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο.

Στο οπισθόφυλλο τους συναντάμε έξω από το Παλάτι τους να μας καλούν να γίνουμε η φωνή για όλους τους άστεγους φίλους τους και να ζωγραφίσουμε φωνές αγάπης και ενσυναίσθησης για τα ζώα ως ζωγράφοι φιλοζωικών συνθημάτων. Μας καλούν να είμαστε πάντα έτοιμοι να φωνάζουμε δυνατά: ”Κανένα ζώο άστεγο ξανά. Κανένα ζώο σε κλουβί. Μπορούμε να τα σώσουμε όλα.”

Στις σελίδες του βιβλίου συναντάμε φιλοζωικά συνθήματα, φράσεις γεμάτες αγάπη και σεβασμό για τα ζώα που είναι έτοιμες να μας γεμίσουν με χρώματα. Αλλά και σελίδες κενές, χώρο για να δημιουργήσουν οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες φιλοζωικά έργα τέχνης, τα δικά τους αριστουργήματα!

”Όλα αυτά τα άστεγα πλάσματα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας δεν μιλούν. Όλοι όμως μπορούμε να ακούσουμε μέσα από τη σιωπή τους τις μεγαλύτερες αλήθειες. Μπορούμε παράλληλα να μπούμε στη θέση τους, να νιώσουμε όπως εκείνα και να ενωθούμε όλοι μαζί για έναν κοινό στόχο που είναι η μείωση όσο γίνεται πιο άμεσα όλης αυτής της θλίψης του δρόμου και των κλουβιών μέσα από τη στείρωση των αδέσποτων ζώων και φυσικά την υιοθεσία. Αν δεν μπορείς να υιοθετήσεις ή να φιλοξενήσεις ένα παρατημένο από άλλους πλάσμα, μπορείς να κάνεις πολλά άλλα για να το βοηθήσεις: να ξεκινήσεις να σιτίζεις και να βάζεις νερό στα αδέσποτα ζωάκια της γειτονιάς σου, να βοηθάς οικονομικά τις φιλοζωικές οργανώσεις ή τους μεμονωμένους εθελοντές που δίνουν έναν καθημερινό τεράστιο αγώνα, να καταγγέλλεις οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά βλέπεις, να κοινοποιείς στο διαδίκτυο περιστατικά που χρειάζονται βοήθεια ή ζητούν φιλοξενίες ή υιοθεσίες ζώων, να γίνεις εθελοντής σε κάποια φιλοζωική οργάνωση ή να επισκεφτείς ένα καταφύγιο. Είναι τόσο σημαντικό να βγάλεις μια βόλτα έναν σκύλο που περνά τη ζωή του πίσω από ένα κλουβί. Ποτέ άλλωστε μια πράξη καλοσύνης δεν πήγε χαμένη”, αναφέρει η συγγραφέας.

Η Κατερίνα Παπαποστόλου έχει εκδώσει μέχρι σήμερα έξι φιλοζωικά βιβλία, πολλά εξ αυτών διακρίθηκαν ή αποτέλεσαν διδακτική πρόταση για σχολεία στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Μέσω μάλιστα της σταθερής συνεργασίας με την εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη, όλα έχουν μετατραπεί σε φιλοζωικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής, μυθοπλασίας και εικονογράφησης και «ταξιδεύουν» σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα εκπαιδεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Τα βιβλία αυτά έφτασαν στα χέρια χιλιάδων αναγνωστών, οι οποίοι με κάθε αγορά τους στήριξαν εκατοντάδες αδέσποτα ζώα στους δρόμους και σε καταφύγια. Παράλληλα συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης πολλών απέναντι στα ζώα, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα θέμα που αποτελεί σημαντική αιτία του υπερπληθυσμού των αδέσποτων και είναι η παράνομη εκτροφή αλλά και η ακατάλληλη κηδεμονία.

left arrow
right arrow

Η κ. Παπαποστόλου προσφέρει σε όλα τα βιβλία της και φυσικά και σε αυτό όλα τα συγγραφικά της δικαιώματα στα άστεγα τετράποδα πλάσματα που υποφέρουν συχνά τόσο πολύ, ενώ οι εκδόσεις Welldone μέσα από την αγορά των βιβλίων από το Ζω.Ε.Σ. δίνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σε φιλοζωικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το βιβλίο ”Χρωματίζω και Φωνάζω: Όχι άλλα άστεγα ζώα” απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που αγαπούν τα ζώα, σε όλη την οικογένεια που θέλει να περάσει ποιοτικό χρόνο αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εντάξουν τη φιλοζωία με δημιουργικό τρόπο στην εκπαίδευση. Τέλος απευθύνεται και σε όλους, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τον κόσμο μας πιο φιλικό προς τα ζώα.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω των Ζωοφιλικών Ενημερώσεων Σχολείων Ζω.Ε.Σ.

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια