string(0) ""

Corgis: Fun facts για τους σκύλους που λάτρευε η Βασίλισσα Ελισάβετ B’

Κωνσταντίνα Μάλλιου

28/11/2023

Photo: Unsplash

Έχετε δει ποτέ αυτά τα φουντωτά, τσαχπίνικα σκυλάκια με τα πολύ κοντά πόδια;

Ναι ναι, αυτά που περπατάνε κουνώντας δεξιά και αριστερά όλο τους το πίσω μέρος και έχοντας τα αυτιά τους όρθια και καμαρωτά σαν κεραίες.

Τα corgis είναι από τα πιο αξιαγάπητα, έξυπνα και όμορφα σκυλιά που υπάρχουν. Καλά, εδώ που τα λέμε, όλα τα σκυλιά είναι αξιαγάπητα, έξυπνα και όμορφα. Απλά τα corgis τυχαίνει να είναι και σούπερ διάσημα, κυρίως λόγω της Βασίλισσας Ελισάβετ η οποία τα λάτρευε.

Ας δούμε, όμως, μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα υπέροχα πλάσματα για να τα γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο.

● Υπάρχουν δύο είδη Corgis, τα Pembroke Welsh Corgi και τα Cardigan Welsh Corgi. Θεωρούνται διαφορετικές φυλές επειδή προέρχονται από διαφορετικούς προγόνους. Η εκπληκτική τους ομοιότητα είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης τους από 19ο αιώνα. Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι ότι τα Pembroke Welsh Corgi έχουν τόσο κοντή ουρά που φαίνεται σα να μην έχουν καθόλου.

● Η λέξη “corgi” στα ουαλικά σημαίνει νάνος. Μάλλον αρκετά ταιριαστό αν σκεφτεί κανείς ότι τα corgis φτάνουν σε ύψος τα 25 με 30 εκατοστά.

● Τα corgis αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως σκύλοι που προστάτευαν τα πρόβατα και τις αγελάδες. Επειδή εκείνη την εποχή στα βοσκοτόπια δεν υπήρχαν φράχτες, τα corgis “τσιμπούσαν” τα πόδια των ζώων για να τα κρατήσουν εντός ορίων και να μη φύγουν. Λόγω του ύψους τους, αυτή η διαδικασία, τους ήταν αρκετά εύκολη και ταυτόχρονα ήταν δύσκολοι στόχοι στο να ποδοπατηθούν.

● Υπάρχει ένας μύθος για αυτούς τους υπέροχους σκύλους. Λέγανε ότι πρόκειται για “μαγεμένους σκύλους” που το βράδυ τραβούσαν τις άμαξες των ξωτικών και των νεράιδων σα να ήταν άλογα. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, τα σημάδια στο τρίχωμά τους υποδηλώνουν ένα αχνό περίγραμμα σέλας και ιμάντα.

● Τα corgis ήταν ιδιαίτερα αγαπητά στη βασιλική οικογένεια. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε περισσότερα από 30 τέτοιους σκύλους κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η βασίλισσα γνώρισε το πρώτο της corgi όταν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ έφερε σπίτι ένα αρσενικό σκυλάκι από ένα κυνοκομείο το 1933, που ονομάστηκε Dookie. Τόσο η βασίλισσα όσο και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, το λάτρεψαν. Ένα ακόμη σκυλάκι υιοθετήθηκε λίγο αργότερα. Ήταν θηλυκό και ονομάστηκε Jane. Η Jane και ο Dookie ζευγάρωσαν, αποκτώντας δύο πανέμορφα κουτάβια τα οποία και κράτησε η βασιλική οικογένεια. Στα 18α γενέθλιά της η βασίλισσα Ελισάβετ έλαβε ως δώρο ένα ακόμη corgi, το οποίο ονόμασε Susan και όπως φαίνεται ήταν μόνο η αρχή, αφού από τότε και ύστερα η οικογένεια των corgi μεγάλωσε, ζευγαρώνοντας και με το dachshund Pipkin της πριγκίπισσα, δημιουργώντας τα Dorgis.

● Την άνοιξη του 2015, όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον περίμεναν τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους, ο κόσμος έβαζε ήδη στοιχήματα για το ποιο θα ήταν το όνομά του. Μια εταιρεία τυχερών παιγνίων, η Ladbrokes, χρησιμοποίησε 10 corgis σε μια διαφήμιση σε μια προσπάθεια να προβλέψει ποιο θα ήταν τελικά το όνομα. Τα σκυλάκια, φορώντας γιλέκα με διαφορετικά ονόματα, έτρεξαν έναν αγώνα δρόμου. Aυτό που κέρδισε φορούσε το γιλέκο με το όνομα Αλεξάνδρα. Τελικά, το όνομα της κόρης του Γουίλιαμ και της Κέιτ είναι Σάρλοτ.

● Έχουν διπλό τρίχωμα, το οποίο τα προστατεύει από τις κακές καιρικές συνθήκες. Τα corgis χάνουν το τρίχωμά τους δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το χρώμα της γούνας τους μπορεί να είναι κανελί, μαύρο, λευκό ή και συνδυασμός αυτών.

● Κάτι που μπορεί να μη μαντεύαμε ποτέ, είναι ότι έχουν κοινή καταγωγή με τα σιβηριανά χάσκι. Μπορεί να μοιάζουν εμφανισιακά αλλά έχουν την ίδια τρομερή αποφασιστικότητα.

● Αν έκλεβες ένα corgi, τότε σύμφωνα με έναν αρχαίο ουαλικό νόμο, θα λάμβανες πρόστιμο. Γενικά, υπήρχαν πολύ αυστηρές ποινές για την απαγωγή ενός τέτοιου σκύλου, γεγονός που δείχνει τον απεριόριστο σεβασμό που τους έτρεφαν οι άνθρωποι.

● Στη Νότια Καλιφόρνια γίνεται μια τεράστια συνάντηση Corgi, η “SoCal Corgi Beach Day”. Ξεκίνησε σε μια παραλία το 2012 και η πρώτη εκδήλωση προσέλκυσε μόλις 15 σκύλος. Πλέον, συμμετέχουν πάνω από 1000 και πραγματοποιείται 3 φορές το χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε