Δείτε αν επιτρέπεται να πάρετε μαζί τον σκύλο σας σε καλοκαιρινά φεστιβάλ
Αγγελική Μακρή
13/07/2025

Από την Σαμοθράκη μέχρι την Κρήτη, οι πόλεις, τα νησιά και οι παραλίες γίνονται σκηνές για να υποδεχτούν φεστιβάλ με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες μάς ταξιδεύουν με τις μουσικές και τις ερμηνευτικές τους ικανότητες, κάτω από τα αστέρια, μακριά από την ένταση της πολύβουης πόλης. Απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, έχουν την ευκαιρία να δουν παραστάσεις που δεν μπορούν μέσα στο χειμώνα λόγω απόστασης. Νησιώτικα φεστιβάλ με μουσικές, φαγητό, παραστάσεις, προβολές, είναι μια ιδανική πρόταση για να βάλετε μερικές πινελιές τέχνης στις διακοπές σας.
Τι γίνεται όμως με την τετράποδη παρέα σας; Πόσο εύκολο και ρεαλιστικό είναι να τους έχετε μαζί σε μια τέτοια εκδήλωση; Αρκετοί κηδεμόνες προβληματίζονται καθώς δεν θέλουν να αφήνουν τον σκύλο μόνο τους για τόσες ώρες, ειδικά αν βρίσκονται εν μέσω διακοπών.
Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε τον σκύλο μαζί σε μια εκδήλωση
Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, θα πρέπει να πάρετε κάποια πράγματα υπόψιν, πριν πάρετε τον σκύλο σας σε μια τέτοια διοργάνωση. Δείτε ποια είναι:

1. Βεβαιωθείτε ότι επιτρέπεται να πάρετε τον σκύλο μαζί. Σε κάποια φεστιβάλ, συναυλίες, ή άλλα events μπορεί να μην αναγράφεται ως όρος, ειδικά σε κάποια που είναι με δωρεάν είσοδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν να περάσετε με το τετράποδό σας. Για να είστε εντελώς σίγουροι, επικοινωνήστε με τη διοργάνωση για να σας δώσουν μια υπεύθυνη απάντηση. Ίσως να σας ζητήσουν να τον έχετε με φίμωτρο, αφού το λουρί είναι υποχρεωτικό. Αν η εκδήλωση γίνεται κοντά στο σπίτι που μένετε ή το εξοχικό σας, μπορείτε να τον αφήσετε εκεί για μερικές ώρες, αφού πρώτα έχετε βγει μια μεγάλη βόλτα. Ακόμη καλύτερο θα είναι αν μπορεί κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο να μείνει μαζί του, ή να περάσει για λίγο από το σπίτι για να δει ότι είναι εντάξει και να του κάνει παρέα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο σκύλος το άτομο αυτό, καθώς μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα σε κάποιον που βλέπει πρώτη φορά.
2. Θα πρέπει ο σκύλος σας να είναι κοινωνικοποιημένος. Αρκετοί δεν νιώθουν άνετα όταν βρίσκονται με κόσμο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μεγάλη πλήθη, από αυτά που υπάρχουν σε συναυλίες και τα φεστιβάλ. Αν το κατοικίδιό σας δεν είναι εξοικειωμένο με το να κυκλοφορεί ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους, αλλά και άλλα ζώα, ίσως νιώσει άγχος, ακόμα και να βγάλει επιθετικότητα. Καλύτερα να έχετε κάνει μια πρόβα πριν, ώστε να δείτε τη συμπεριφορά του, αλλά και να τον αφήσετε να επιλέξει αν περνάει καλά ή όχι σε αυτές τις συνθήκες.
3. Εξερευνήστε τον χώρο πριν πάτε. Δείτε αν είναι διαμορφωμένος ο χώρος ώστε να κάθεστε λίγο πιο πίσω, μακριά από το δυνατό θόρυβο και τον πολύ κόσμο. Μείνετε μακριά από τα ηχεία, αρά και τους διαδρόμους που περνάει ο κόσμος, για να είστε πιο ήσυχα. Αν η εκδήλωση διεξάγεται το μεσημέρι ή σε μέρες με καύσωνα ο σκύλος θα χρειάζεται σκιά, αλλά και αρκετό νερό. Δείτε αν υπάρχουν δέντρα, σκίαστρα, βρύσες ή καντίνες για νερό. Είναι εύκολο να πάθει θερμοπληξία ή κάτι άλλο εξαιτίας της ζέστης. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας, καθώς δεν σημαίνει το εσείς νιώθετε καλά, άρα θα είναι καλά και ο τετράποδος φίλος σας.
4. Μην τον πιέσετε να μείνει αν δεν περνάει καλά. Ένας εκπαιδευμένος, κοινωνικός, ήσυχος σκύλος, δεν σημαίνει πως θα προσαρμοστεί αμέσως σε ένα περιβάλλον με πολύ θόρυβο, σαν αυτό που υπάρχει στις συναυλίες. Από τις δυνατές νότες, μέχρι τα βεγγαλικά που συνήθως πέφτουν στο τέλος της βραδιάς, πολλά μπορεί να τον στρεσάρουν. Ακόμα και η συνύπαρξη με άλλους σκύλους ή ανθρώπους που θα έρθουν να τον χαιρετίσουν. Τη στιγμή που θα αντιληφθείτε ότι δεν περνάει καλά, θα πρέπει να φύγετε. Κούραση μπορεί να δείξει τόσο ένα κουτάβι που κοιμάται την περισσότερη μέρα όσο και ένας ενήλικας ή ηλικιωμένος σκύλος.
5. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα για τον σκύλο. Ενώ συνήθως στις συναυλίες θέλουμε να κρατάμε όσο το δυνατό λιγότερα, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχετε μαζί τα πράγματα που χρειάζεται το κατοικίδιό σας στις εξωτερικές δραστηριότητες. Αυτά είναι: Στρωματάκι για να κάθεται αναπαυτικά, σπρέι με σιτρονέλα για επί τόπου ψέκασμα, φορητό ποτηράκι για νερό, λιχουδιές, σακούλες για περιττώματα, σκίαστρο για να τον βάλετε από κάτω και να προστατεύεται από τον ήλιο. Πριν φύγετε, θα πρέπει να έχετε φροντίσει για την εξωτερική αποπαρασίτωση που θα τον προστατεύσει από τις σκνίπες και τους ψύλλους που συνήθως υπάρχουν σε εξωτερικούς χώρους και απειλούν τα κατοικίδια. Τέλος, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, βάλτε στο περιλαίμιο του σκύλου μια μεταλλική ταυτότητα, ώστε να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας όποιον τον βρει, σε περίπτωση που χαθεί.
Πολλές φορές προσπαθούμε να συνδυάσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, έτσι ώστε και να περνάμε χρόνο με τον σκύλο, αλλά και να διασκεδάζουμε και οι ίδιοι. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές μπορεί να γίνει με επιτυχία, άλλες όμως μπορεί να τα οργανώσουμε και να έχουμε κάποιες προσδοκίες, αλλά στο τέλος να μην πάνε όπως τα θέλουμε. Εδώ εμείς οι ίδιοι μπορεί να νιώσουμε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια μιας παράστασης ή συναυλίας και να φύγουμε νωρίτερα.
Άρα, αν θέλετε να μοιραστείτε ως εμπειρία το να πάτε με τον σκύλο σας σε μια συναυλία ή ένα φεστιβάλ, κάντε το με την κατάλληλη προετοιμασία. Ρωτήστε τον κτηνίατρο, καθώς μπορεί να σας βάλει μια παράμετρο που δεν την είχατε σκεφτεί, πάρτε τα απαραίτητα και περάστε όσο καλύτερα γίνεται.