Δείτε πώς εξηγούνται οι έντονες προσωπικότητες των μικρόσωμων σκύλων
Στέλλα Πανοπούλου
07/12/2024
Τσιουάουα, πομεράνιαν, γιόρκι, πεκινουά: πρόκειται για σκύλους με περισσό μπρίο και τσαχπινιά.
Είναι γνωστό ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι συχνά συμπεριφέρονται σα να μην έχουν επίγνωση του μεγέθους τους, ή των περιορισμών που αυτό επιφέρει. Δεν είναι λίγες οι φορές που περνάμε στον δρόμο δίπλα από ένα μικροσκοπικό σκυλάκι που “βάζει στη θέση του” έναν τεράστιο σκύλο με το φωνακλάδικο ταμπεραμέντο του.
Τα μικρόσωμα σκυλάκια είναι αξιολάτρευτα, και οι έντονες προσωπικότητές τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας τους. Μικρόσωμα θεωρούνται τα σκυλάκια που ζυγίζουν κάτω από 9 κιλά, και υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι είναι και τα πιο αντιδραστικά. Για παράδειγμα, τα dachshund, τα τσιουάουα, και τα Τζακ Ράσελ, φάνηκε ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσπαθήσουν να δαγκώσουν, στα πλαίσια μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό Applied Animal Behaviour Science. Τα μικρόσωμα σκυλιά συχνά εμφανίζουν κι άλλες επιθετικές συμπεριφορές, όπως είναι το γρύλισμα.
Πώς εξηγείται, όμως, αυτό το φαινόμενο; Γιατί τα μικρόσωμα σκυλάκια έχουν τόσο έντονες προσωπικότητες;
Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση
Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά των μικρόσωμων σκύλων. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μικρό μέγεθος κάνει αυτά τα σκυλάκια να φοβούνται περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην επίθεση ως μηχανισμό άμυνας. Όπως λέει ο καθηγητής Ηθικής και Ευημερίας των Ζώων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, James Serpell, οι μικρόσωμες φυλές σκύλων μπορεί να αντιδρούν πιο έντονα επειδή έχουν περισσότερους λόγους να φοβούνται.
Τα κακομαθαίνουμε
Εναλλακτικά, η αντιδραστικότητα των μικρών σκύλων μπορεί να προκύπτει ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των κηδεμόνων τους. “Οι κηδεμόνες τείνουν να φέρονται στις μικρόσωμες φυλές σκύλων σα να είναι παιδάκια, και να τις αντιλαμβάνονται σα να είναι αβοήθητα νήπια”, δήλωσε ο Serpell στο Live Science. Οι κηδεμόνες κατοικιδίων είναι ιδιαίτερα προστατευτικοί απέναντι στα αξιολάτρευτα μικρόσωμα σκυλάκια, με αποτέλεσμα συχνά να μην καταφέρνουν να τα εκπαιδεύσουν και να τα κοινωνικοποιήσουν σωστά, ώστε να μην αντιδρούν προβληματικά σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Εξελικτικοί λόγοι
Οι λόγοι που ευθύνονται για την επιθετικότητα στα μικρόσωμα σκυλάκια μπορεί, ακόμα, να είναι εξελικτικοί. Όπως εξηγεί ο Serpell: “αν εμφανίσει επιθετικότητα ένα τσιουάουα, προφανώς οι συνέπειες θα είναι πολύ λιγότερο σημαντικές απ’ ό,τι αν εμφανίσει επιθετικότητα ένας Μεγάλος Δανός ή ένα Σιβηρικό χάσκι”. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο πέρασμα των αιώνων, οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν εστιάσει ιδιαίτερα στην εξάλειψη της επιθετικής συμπεριφοράς στα πλαίσια της εκτροφής των μικρόσωμων σκύλων, αφού δεν είχε ποτέ τόσο σοβαρές συνέπειες όσο η επιθετικότητα των πιο μεγαλόσωμων.
Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από έρευνες οι οποίες έχουν εντοπίσει σύνδεση μεταξύ της επιθετικής συμπεριφοράς και του γονιδίου του αυξητικού παράγοντα που καθιστά τα σκυλάκια μικρόσωμα. Η σύνδεση αυτή θα μπορούσε να είναι τυχαία, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρόσωμα σκυλιά δεν έχουν μόνο πιο έντονες επιθετικές συμπεριφορές σε σχέση με τα μεγαλόσωμα, αλλά τείνουν να έχουν και πιο έντονο άγχος αποχωρισμού, να γαβγίζουν περισσότερο, και να πηγαίνουν πιο συχνά τουαλέτα σε ακατάλληλα σημεία του σπιτιού. Αυτό συμβαδίζει με τη θεωρία που θέλει τους γενετικούς παράγοντες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά των μικρόσωμων σκύλων.
Η απάντηση είναι στο ύψος
Το μέγεθος του σώματος μπορεί να μην είναι το μόνο χαρακτηριστικό των μικρόσωμων σκύλων που συνδέεται με την επιθετικότητα. Ο παράγοντας που οδηγεί σε περισσότερο φόβο και άγχος, ενδέχεται να είναι το χαμηλό ύψος. Σύμφωνα με μία έρευνα, τα σκυλάκια με κοντά πόδια είναι πιο πιθανό να φοβούνται άγνωστους σκύλους και να επιδεικνύουν επιθετικότητα προς τους κηδεμόνες τους. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό.
Τι συμβαίνει τελικά;
Όπως επισημαίνει ο Serpell, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το ποια θεωρία είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς η ρίζα της συμπεριφοράς των μικρόσωμων σκύλων δεν έχει μελετηθεί ακόμα αρκετά. Όλοι οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να συντελούν στις έντονες προσωπικότητες των αγαπημένων μας λιλιπούτειων φίλων.
Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως τα σκυλάκια Coton de Tulear, τα οποία είναι μικρόσωμα, λευκά, και μοιάζουν με bichon frise. Όπως εξηγεί ο Serpell: “Για κάποιον λόγο, αυτή η φυλή μοιάζει να έχει αρκετά υποτακτική συμπεριφορά, αλλά έχει κι ένα σωρό άλλα προβλήματα υγείας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό συμβαίνει επειδή της λείπει κάποιος κρίσιμος γενετικός παράγοντας. Ή θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι γενικά είναι λιγότερο υγιή και λιγότερο σωματικά ικανά να αντιδράσουν έντονα”.
Τελευταίες σκέψεις: Παρά τις έντονες προσωπικότητές τους – και πολλές φορές εξαιτίας αυτών – τα μικρόσωμα σκυλάκια αποτελούν υπέροχους συντρόφους για κάθε άνθρωπο, κι έχουν πολλή αγάπη και αφοσίωση να μοιραστούν μαζί μας. Αν το μικρόσωμο σκυλάκι σας παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία δεν μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν/μία επαγγελματία στην εκπαίδευση των σκύλων.