string(0) ""

Δείτε πώς η τροφή που δίνετε στον σκύλο σας μπορεί να επηρεάσει το χαρακτήρα του

Μυρτώ Τζώρτζου

28/08/2024

Photo: Shutterstock

Αν δυσκολεύεστε με έναν σκύλο, ο οποίος δεν έχει καλή συμπεριφορά, είναι δύστροπος ή επιθετικός, το πιθανότερο είναι να αποφασίσετε να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή. Και καλά θα κάνετε.

Έχετε όμως σκεφτεί ότι μέρος του προβλήματος θα μπορούσε να είναι αυτό που βάζετε στο μπολ του;

Ακριβώς όπως εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε σωστή διατροφή και σύμφωνα με τις ανάγκες μας για να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σωματικά και ψυχικά, έτσι και ο σκύλος μας έχει ανάγκη και αυτός το ίδιο.

Η ιδιοσυγκρασία και η συμπεριφορά ενός σκύλου επηρεάζονται από τα γονίδιά του, από περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από την εκπαίδευσή του. Αυτά είναι πράγματα που λίγο πολύ γνωρίζουμε. Αυτό όμως που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί είναι ότι και η τροφή που του δίνουμε μπορεί και αυτή να συνδέεται με τη συμπεριφορά και τη διάθεσή του.

Πώς η διατροφή επηρεάζει το χαρακτήρα ενός σκύλου

Η διατροφή, όπως έχει αποδειχτεί, παίζει τεράστιο ρόλο στη συνολική υγεία του ζώου. Επιπλέον βοηθάει σημαντικά και στη διαχείριση πολλών διαφορετικών παθήσεων. Για παράδειγμα, μια ειδικά διαμορφωμένη δίαιτα με MCT (Medium Chain Triglycerids, τριγλυκερίδια μέσης αλύσου), όπου αυξάνονται οι κετόνες στο αίμα, μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο στη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων στους σκύλους που πάσχουν από επιληψία. Τα ζώα επίσης με νεφρική νόσο, ηπατική νόσο ή καρδιακές παθήσεις χρειάζονται δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι για να βοηθηθούν στη διαχείριση της κατάστασής τους.

Η υπερβολική γλυκόζη, ένα άλλο παράδειγμα, δίνει πάρα πολλή ενέργεια, οδηγώντας όμως σε προβλήματα όπως υπερκινητικότητα και απόσπαση της προσοχής. Οι σκύλοι γίνονται απρόσεκτοι και δεν υπακούν.

Σκεφτείτε σε αυτή την περίπτωση το εξής: Αν ταΐζατε ένα παιδί μόνο γλυκά, αυτό θα ήταν στην αρχή χαρούμενο και πολύ ενεργητικό. Όμως στη συνέχεια θα άρχιζε η κούραση. Το παιδί θα είχε δυσφορία, κακή ποιότητα ύπνου, νευρικότητα και επομένως κακή συμπεριφορά. Συχνά και επιθετικότητα. Γιατί γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη μας δίνει στην αρχή ενέργεια αλλά στη συνέχεια δημιουργεί αμέτρητα προβλήματα στον οργανισμό μας.

Ή αν τρώγαμε πρόχειρο φαγητό όλη την ώρα, δεν θα αρχίζαμε κάποια στιγμή να αισθανόμαστε υποτονικοί, χωρίς ενέργεια και χωρίς δυνάμεις; Δεν θα νιώθαμε άσχημα; Σκεφτείτε πόσο αρνητικό αντίκτυπο θα είχε αυτό και στο χαρακτήρα μας. Το ίδιο συμβαίνει και με το έντερο. Τα μικρόβια του εντέρου μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, τη διάθεσή μας. Και του σκύλου μας φυσικά. Η κακή διατροφή επηρεάζει την υγεία του εντέρου. Όταν λοιπόν είμαστε άρρωστοι, πονάμε και έχουμε δυσφορία, δεν φερόμαστε και διαφορετικά;

Τα τεχνητά πρόσθετα τώρα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυσανεξίες ή αλλεργικές αντιδράσεις. Ο σκύλος έχει δυσφορία, πόνο, ανησυχία και άλλα. Τα ζώα που πονάνε συχνά εμφανίζουν προβληματικές συμπεριφορές, μεταξύ αυτών και επιθετικότητα.

Επομένως αυτό μας λέει ότι η κακή υγεία -που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή- επηρεάζει και την ψυχική υγεία και επομένως και τη συμπεριφορά. Μια λάθος διατροφή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ψυχικά- και φυσικά σωματικά προβλήματα– που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρακτήρα ενός ζώου.

Και το αντίθετο. Τα ωμέγα-3, για παράδειγμα, είναι ιδανικά για τις αρθρώσεις και την τόνωση του εγκεφάλου. Ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ, ένας τύπος Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων), είναι ιδιαίτερα καλό για την υγεία του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται μάλιστα συχνά σε μεγαλύτερες ποσότητες στην τροφή για κουτάβια, επειδή βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους αλλά και -όπως έχει βρεθεί – στην εκπαίδευσή τους.

Ορισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα επίσης βοηθάνε στην υγεία του εγκεφάλου, ειδικά στους ηλικιωμένους σκύλους. Η εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών αλλάζει τη συμπεριφορά ενός σκύλου. Έχει λιγότερη ή καθόλου αλληλεπίδραση μαζί μας, προκαλείται σύγχυση, απόσυρση, ξεχνάει και σταματάει να υπακούει σε αυτά που του λέμε.

Η σωστή ποσότητα πρωτεΐνης, ένα άλλο παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ικανότητα αντιμετώπισης του στρες σε σκύλους με ανήσυχο χαρακτήρα.

Όλες έρευνες λοιπόν που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα έχουν καταλήξει σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα. Ότι η κατάλληλη και σωστή διατροφή ενός σκύλου μειώνει τις προβληματικές συμπεριφορές. Μειώνει το άγχος βοηθώντας τον να είναι πιο ήρεμος και πιο χαλαρός. Σε μια μάλιστα από αυτές τις έρευνες σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες που συμμετείχαν ανέφεραν τεράστια βελτίωση στην επιθετικότητα και σε άλλες προβληματικές συμπεριφορές του σκύλου τους, όταν άλλαξαν τη διατροφή του. Και φυσικά, όπως είπαμε, και το αντίθετο.

left arrow
right arrow

Για το τέλος

Το να ξέρετε τα πάντα για τη διατροφή του σκύλου σας είναι αδύνατον. Το να ενημερώνεστε από το διαδίκτυο ή από φίλους είναι λάθος. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε να του δίνετε μια οποιαδήποτε τροφή -δυστυχώς το κάνουν πολλοί κηδεμόνες- και να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αυτός είναι ο πλέον αρμόδιος να σας πει, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του σκύλου σας, ποια είναι η κατάλληλη. Και να είστε σίγουροι ότι θα δείτε βελτίωση τόσο στην υγεία του όσο και στη συμπεριφορά του.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι