string(0) ""

Δείτε τι θα γίνει αν φάει ο σκύλος σας γαλοπούλα

Στέλλα Πανοπούλου

25/12/2023

Photo: Shutterstock

Λίγα πράγματα είναι τόσο φυσικά και αναμενόμενα όσο ένας σκύλος που παρακαλάει για λίγη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ξαφνικά, ο χνουδωτός μας φίλος θυμάται τότε που ήταν κουτάβι, και αντλεί από τις μακρινές εκείνες εμπειρίες ό,τι ταλέντο μπορεί να εργαλειοποιήσει: ολοστρόγγυλα μάτια που γυαλίζουν κοιτώντας βαθιά μέσα στην ψυχή μας, ευθυγραμμισμένα πατούσια αφού κάθεται σαν καλό παιδί, και ουρά που τινάζεται μανιωδώς πέρα δώθε σαν εκκρεμές. Αν μάλιστα αργήσουμε να υπακούσουμε, ο σκύλος μας μπορεί να αρχίσει να γαβγίζει ή να προσπαθεί να μας τραβήξει την προσοχή ξύνοντάς μας με το πόδι του, αναστατωμένος.

Η ερώτηση στην οποία καταλήγουν τα πάντα είναι μία: επιτρέπεται ο σκύλος μας να φάει γαλοπούλα τις γιορτές;

Είναι τοξική ή όχι η γαλοπούλα για τον σκύλο;

Η γαλοπούλα από μόνη της δεν είναι τοξική για τον σκύλο. Κάθε άλλο: αποτελεί κύριο συστατικό πολλών ποιοτικών σκυλοτροφών, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β2, και φώσφορο. Το αν είναι τοξική ή όχι η γαλοπούλα για τον σκύλο σας εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Όταν, λοιπόν, η γαλοπούλα μαγειρεύεται σκέτη, δηλαδή χωρίς πρόσθετο αλάτι, λίπη ή καρυκεύματα, αποτελεί μια εξαιρετική τροφή για τον σκύλο σας. Βέβαια, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντοτε τον/την κτηνίατρό σας πριν δώσετε στον σκύλο σας κάποια νέα τροφή, διαφορετική απ’ αυτή στην οποία έχει συνηθίσει.

Παρότι η γαλοπούλα όταν είναι μαγειρεμένη καλά και σκέτη είναι ασφαλής, ακόμα και ωφέλιμη για τον σκύλο σας, ας μην κοροϊδευόμαστε: τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δεν τρώμε ποτέ νερόβραστη γαλοπούλα. Το γιορτινό πιάτο ετοιμάζεται με βούτυρο ή λάδι, μυρωδικά κάθε είδους, θανατηφόρες σταφίδες, αλάτι, ή άλλα πικάντικα συστατικά. Φυσικά, ο σκύλος σας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να φάει τέτοια γαλοπούλα, ειδικά αν περιέχει σταφίδες, κρεμμύδι ή σκόρδο, που είναι εξαιρετικά τοξικά γι’ αυτόν. Τόσο η γαλοπούλα, όσο και η γέμισή της, δεν θεωρούνται κατάλληλα για τους σκύλους όσο νόστιμα κι αν είναι για εμάς. Ακόμα κι αν μια μαγειρεμένη για ανθρώπους γαλοπούλα δεν περιέχει κρεμμύδι, σκόρδο, σταφίδες, ή άλλα τοξικά συστατικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου σας ή παγκρεατίτιδα.

Πώς να ταΐσετε τον σκύλο σας γαλοπούλα με ασφάλεια

Μπορείτε να ταΐσετε τον χνουδωτό φίλο σας γαλοπούλα μαγειρεύοντας λίγη ξεχωριστά για εκείνον, ή να του δώσετε πολύ μικρή ποσότητα από το γιορτινό φαγητό, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα. Ορίστε πώς θα το κάνετε:

– Βεβαιωθείτε ότι η γαλοπούλα δεν έχει μαγειρευτεί με τοξικά συστατικά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, ή σταφίδες.

Αφαιρέστε το δέρμα της γαλοπούλας, καθώς είναι ιδιαίτερα λιπαρό για τον σκύλο σας και μπορεί να του προκαλέσει παγκρεατίτίδα. Ακόμα, στο δέρμα βρίσκονται όλα τα μυρωδικά και η μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού ή βουτύρου.

Δίνετέ του μικρές ποσότητες κρέατος. Πριν εισάγετε οποιαδήποτε νέα γεύση στη διατροφή του σκύλου σας, να συμβουλεύεστε τον/την κτηνίατρό σας, ειδικά στην περίπτωση που ο σκύλος σας πάσχει από κάποια νόσο όπως είναι ο διαβήτης. Δίνοντάς του λίγες μπουκίτσες, σαν λιχουδιά, είναι πολύ καλύτερο από το να τον ταΐσετε ένα ολόκληρο, καινούριο γεύμα.

Μην του δίνετε ποτέ κόκαλα γαλοπούλας. Όποιο κομμάτι της γαλοπούλας κι αν αποφασίσετε να ταΐσετε στον σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι αποτελείται μόνο από κρέας και δεν περιέχει κόκαλα ή τμήματά τους. Στην πραγματικότητα, απαγορεύεται να δίνετε στον σκύλο σας κόκαλο από οποιοδήποτε κρέας ή ψάρι, καθώς κινδυνεύει να πνιγεί ή να τραυματιστεί στο στόμα ή στο λαιμό του, να υποστεί έμφραξη στο γαστρεντερικό του σύστημα, και να τρυπήσει το στομάχι ή το έντερο. Τα κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν, επίσης, δυσκοιλιότητα και πρωκτική αιμορραγία.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους

Χρήσιμα tips για το grooming του σκύλου σας