string(0) ""

Τρώει πολύ γρήγορα ο σκύλος σας; Tips για να τον βοηθήσετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

01/07/2024

Photo: Shutterstock

Οι σκύλοι λατρεύουν το φαγητό.

Περιμένουν πως και πως εκείνη την ώρα της ημέρας που ο κηδεμόνας τους θα ανοίξει το κουτί της τροφής τους και θα γεμίσει επιτέλους το μπολ τους. Πολλοί σκύλοι θα πέσουν με τα μούτρα και θα καταβροχθίσουν το φαγητό τους σε χρόνο ρεκόρ. Άλλοι πάλι, λίγο πιο εκλεπτυσμένοι και ίσως επιλεκτικοί, θα φάνε αργά, κροκέτα-κροκέτα την τροφή τους για να την απολαύσουν. Άλλοι μπορεί να το παίξουν δύσκολοι και αδιάφοροι και είτε να μην φάνε αμέσως είτε να κοιτάνε τον κηδεμόνα τους στα μάτια σαν να του λένε: “Τι; Μόνο αυτό έχει για σήμερα;”

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την πρώτη κατηγορία σκύλων. Τα αγαπημένα αυτά τετράποδα τρώνε το φαγητό τους μέχρι να πούμε τη λέξη “κύμινο” και αυτό κάποιες φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία τους γιατί μπορεί να πνιγούν, να κάνουν εμετό, να πάθουν συστροφή στομάχου και να νιώσουν δυσφορία.

Αν έχετε και εσείς έναν σκύλο που τρώει γρήγορα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες ελπίζουμε να σας βοηθήσουν και να καταφέρετε να “πείσετε” το κατοικίδιό σας να καταναλώνει την τροφή του με πιο αργό ρυθμό.

● Μπολ αργού ταΐσματος: Στην αγορά υπάρχουν πολλά brand μπολ αργού ταΐσματος με μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, χρώματα και τιμές. Καλό είναι πριν αποφασίσετε ποιο θα πάρετε να κάνετε μια μικρή έρευνα. Επειδή τα περισσότερα μπολ υπάρχουν και στο ίντερνετ, μπορεί να τα ψάξετε και να διαβάσετε κριτικές. Σίγουρα αρκετοί είναι οι κηδεμόνες που μοιράζονται τις εμπειρίες τους και αναφέρουν κατά πόσο βοήθησε το συγκεκριμένο μπολ τον σκύλο τους να τρώει πιο αργά.

● Παζλ-μπολ φαγητού: Το παζλ-μπολ φαγητού για σκύλους ουσιαστικά είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι-ταΐστρα, το οποίο μοιάζει αρκετά με το μπολ αργού ταΐσματος, αλλά αποτελείται από διαφορετικές γωνίες και σχισμές για να χωράει η τροφή, καθιστώντας έτσι αδύνατο για το κατοικίδιό σας να τρώει μεγάλες μπουκιές. Με αυτόν τον τρόπο και επιβραδύνεται ο ρυθμός που καταναλώνει ο σκύλος σας το φαγητό του αλλά ταυτόχρονα διασκεδάσει και εξασκεί το μυαλό του.

● Φόρμες σιλικόνης για μπισκότα: Μια ακόμη έξυπνη λύση για να τρώει ο σκύλος σας πιο αργά είναι οι φόρμες ζαχαροπλαστικής για μπισκότα. Αν θέλετε να κάνετε, λοιπόν, ένα πείραμα για να δείτε αν θα πετύχει και έπειτα να αγοράσετε κάποιο μπολ αργού ταΐσματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συγκεκριμένες φόρμες. Έτσι ο σκύλος σας θα παίρνει μικρότερες ποσότητες τροφής και αναγκαστικά θα τρώει πιο αργά.

● Τάισμα με το χέρι: Αν και αυτή είναι η τελευταία επιλογή, μπορείτε να δοκιμάσετε να ταΐσετε τον σκύλο σας με το χέρι σας για να ελέγχετε την ποσότητα και τον ρυθμό κατανάλωσης της τροφής. Μια καλύτερη επιλογή όμως όσον αφορά αυτόν τον τρόπο ταΐσματος, είναι να χρησιμοποιήσετε το φαγητό του σκύλου σας ως επιβράβευση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Δοκιμάστε διάφορα κόλπα τα οποία τα χωρίζετε σε μικρά βήματα. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας θα διασκεδάζει ενώ θα τρώει με ασφάλεια την ποσότητα φαγητού που πρέπει.

● Μικρότερα και συχνότερα γεύματα: Τέλος, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χωρίσετε τα γεύματα του σκύλου σας σε μικρότερες ποσότητες, τις οποίες θα προσφέρετε συχνότερα. Έτσι θα έχετε τον έλεγχο της κατανάλωσης και δεν θα κινδυνεύει και η υγεία του σκύλου σας.

left arrow
right arrow

Συνοψίζοντας

Ένας σκύλος μπορεί να τρώει πολύ γρήγορα για διάφορους λόγους. Μπορεί, για παράδειγμα, να τον έχουν εγκαταλείψει και να έχει πεινάσει, οπότε κάθε φορά που βλέπει φαγητό να νιώθει ότι πρέπει να το φάει γρήγορα για να μην του το πάρουν. Όποιος και να είναι ο λόγος, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες θα πρέπει προσπαθήσετε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να τρώει πιο αργά για να προστατέψετε την υγεία και τη ζωή του. Αν θεωρείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή.

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας