string(0) ""

Έχει ο σκύλος σας άσχημη αναπνοή; Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

11/10/2023

Photo: Shutterstock

Δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή για κάποιον που ζει με ένα σκύλο όταν τον παίρνει αγκαλιά. Όση κούραση και να έχει, φεύγει στο λεπτό και έρχεται μια όμορφη ηρεμία. Τι γίνεται όμως όταν η αναπνοή του αγαπημένου μας τετράποδου μυρίζει άσχημα; Κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο σε πολλά σκυλιά. Πού οφείλεται αυτό και τι πρέπει να κάνουμε;

Γιατί ο σκύλος έχει κακή αναπνοή;

Το στόμα του σκύλου μας έχει περισσότερες από μία λειτουργίες. Η βασική είναι για να τρώει. Ταυτόχρονα όμως επικοινωνεί με γαβγίσματα, γρυλίσματα, κλαψουρίσματα και επίσης κουβαλάει κάθε είδους πράγματα, από τα αγαπημένα του παιχνίδια μέχρι παλιά κόκαλα. Η υγεία κάθε σκύλου είναι στενά συνδεδεμένη με το στόμα του και με το τι βάζει μέσα σε αυτό. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε προσοχή στο ερώτημα – γιατί ο σκύλος μας έχει κακή αναπνοή;

Το πρόβλημα για αυτό, γιατί πρόκειται για πρόβλημα, έχει διάφορες αιτίες: Οι πιο βασικές είναι:

-Όγκοι της στοματικής κοιλότητας. Είναι πιο συχνοί σε ηλικιωμένα ζώα.

-Αφθώδης στοματίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου του στόματος με πληγές – μπορεί να είναι ουραιμική στοματίτιδα που προκαλείται από συσσώρευση αζώτου ουρίας στο αίμα λόγω νεφρικής νόσου).

-Μη επουλούμενες πληγές της γλώσσας ή/και των επιφανειών του στόματος.

-Νεφρική ανεπάρκεια (νεφρική νόσος τελικού σταδίου, συσσώρευση ουρίας και αζώτου στην κυκλοφορία του αίματος, ουραιμία).

-Ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική νόσος τελικού σταδίου- υπεραμμωνιαιμία).

-Ανοσοδιαμεσολαβούμενη νόσος (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, στοματικά εξανθήματα που προκαλούνται από φάρμακα).

Τέλος αφήσαμε την πιο πιθανή αιτία που είναι η περιοδοντική νόσος των δοντιών και των ούλων. Με την πάροδο του χρόνου η πέτρα συσσωρεύεται στα δόντια του σκύλου λόγω του ότι η τροφή κολλάει ανάμεσα στα δόντια και γύρω από τη βάση στη γραμμή των ούλων. Εκεί αναπτύσσονται βακτηρίδια. Η περιοδοντική νόσος ενδέχεται να βλάψει ανεπανόρθωτα τα ούλα και τις υποστηρικτικές δομές των δοντιών. Σε προχωρημένο στάδιο οδηγεί σε μεγάλη δυσφορία και πόνο, απώλεια περισσότερων δοντιών ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα όργανα του σώματος, όπως καρδιά, συκώτι και νεφρά, τα οποία γίνονται ευάλωτα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από περιοδοντική νόσο περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατανάλωση ξηρών τροφών, πρήξιμο γύρω από τα μάτια και τα χείλη, φτέρνισμα, σάλια, αιμορραγία από το στόμα, άρνηση για παιχνίδι και συνεχές χτύπημα του στόματός του. Αν δείτε αυτά τα σημάδια, θα καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας έχει κακή αναπνοή. Και αυτό επειδή πιθανότατα να έχει προχωρημένη περιοδοντική νόσο. Τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Η πρόληψη αυτού του προβλήματος δεν είναι δύσκολη.

Εάν ταΐζετε τον σκύλο σας μόνο μαλακή κονσερβοποιημένη τροφή, αλλάξτε την σε ξηρή τροφή. Η ξηρή διατροφή όχι μόνο βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών, καθώς ο σκύλος τρώει, αλλά και στο να υπάρξουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει το φαγητό και να εισχωρήσει σε περιοχές του στόματος όπου μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της βακτηριακής μόλυνσης.

Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε μόνο οδοντόκρεμα εγκεκριμένη για σκύλους και μια βούρτσα με μαλακές τρίχες.

Αυτά τα δύο απλά βήματα θα βοηθήσουν πολύ στην πρόληψη πιθανών οργανικών λοιμώξεων. Ωστόσο, εάν αυτά τα βήματα δεν εξαλείψουν το πρόβλημα αρκετά γρήγορα, πηγαίνετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε τι προκαλεί την άσχημη αναπνοή. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων

Τι πρέπει να κάνετε όταν δείτε έναν άγνωστο σκύλο να έρχεται τρέχοντας πάνω σας