string(0) ""

Επιτρέπεται να τρώει ο σκύλος σας ξηρούς καρπούς; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Στέλλα Πανοπούλου

21/02/2024

Photo: Shutterstock

Η ερώτηση που προηγείται του αν επιτρέπεται ο σκύλος σας να φάει ξηρούς καρπούς, είναι: γιατί να θέλει ο σκύλος σας να φάει ξηρούς καρπούς;

Η απάντηση είναι απλή: γιατί είναι σκύλος, και πολλοί σκύλοι θέλουν να βάλουν στο στόμα τους ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Καθώς όλοι έχουμε στα σπίτια μας ξηρούς καρπούς διάφορων ειδών, πολλές φορές εκτεθειμένους σε μπολάκια στο σαλόνι, είναι καλό να γνωρίζουμε αν και ποιοι ξηροί καρποί θεωρούνται ασφαλείς για τον σκύλο μας, ακόμα κι αν δεν σκοπεύουμε να μοιραστούμε μαζί τους ένα πιατάκι κάσιους μαζί με μια κρύα μπίρα.

Επιτρέπεται να φάει ξηρούς καρπούς ο σκύλος μου;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση δεν είναι απλή. Εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως την πιθανή τοξικότητα διαφορετικών ειδών ξηρών καρπών, τον κίνδυνο πνιγμού ή εντερικής έμφραξης, και την υψηλή περιεκτικότητα όλων των ξηρών καρπών σε θερμίδες και λιπαρά.

Αν επιθυμείτε να δώσετε μια λιχουδιά στον σκύλο σας, αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς και προτιμήστε κάτι με λιγότερο αλάτι, λιπαρά και θερμίδες, που να μην εγκυμονεί τους κινδύνους της τοξικότητας, της αλλεργικής αντίδρασης, ή του πνιγμού.

Από την άλλη, οι σκύλοι λατρεύουν το φυστικοβούτυρο, το οποίο επιτρέπεται να φάνε αλλά σε μικρές ποσότητες, και μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει ξυλιτόλη η οποία είναι τοξική για τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Ας δούμε κάποιους από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ξηροί καρποί για τα χνουδωτά μας φιλαράκια:

Υψηλή θερμιδική αξία

Αν το σκυλάκι σας είναι υπέρβαρο ή τείνει να κερδίζει βάρος εύκολα, αποφύγετε να του δίνετε ξηρούς καρπούς, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Προτιμήστε λιχουδιές με λιγότερες θερμίδες, όπως μήλα ή καρότα.

Τα σκυλάκια λατρεύουν το φυστικοβούτυρο. Αν θέλετε να δώσετε λίγο στον σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι οι θερμίδες που περιέχει η ποσότητα που θα τον ταΐσετε δεν υπερβαίνουν το 10% των θερμίδων που προσλαμβάνει ημερησίως.

Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Για εμάς τους ανθρώπους, οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές λιπαρών. Στον σκύλο μας, όμως, η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε λιπαρά μπορεί να τους προκαλέσει ενόχληση στο γαστρεντερικό, ή ακόμα και παγκρεατίτιδα. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως υπνηλία, απώλεια όρεξης, εμετό ή διάρροια αφού ο σκύλος σας φάει ξηρούς καρπούς, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

Επικάλυψη από επικίνδυνα συστατικά

Πολλοί ξηροί καρποί μπορεί να έχουν επικάλυψη από ουσίες όπως είναι το κακάο, το σκόρδο, και συχνότερα το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν ξηροί καρποί που έχουν υποστεί επεξεργασία επικίνδυνοι για το σκυλάκι σας. Αφού βεβαιωθείτε ότι το είδος ξηρού καρπού που θέλετε να δώσετε στον σκύλο σας είναι ασφαλές, προτιμήστε ανάλατους χωρίς επικάλυψη.

Κίνδυνος πνιγμού ή έμφραξης του γαστρεντερικού

Αν ο σκύλος σας καταπιεί ολόκληρους ξηρούς καρπούς, υπάρχει κίνδυνος να κάτσουν στο λαιμό του ή να φράξουν τη γαστρεντερική οδό.

Αλλεργίες

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να είναι αλλεργικοί σε κάποιους ξηρούς καρπούς. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας έχει παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα στο παρελθόν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσει και αλλεργία σε κάποιους ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε να δώσετε ξηρούς καρπούς στον σκύλο σας, εκτός αν γνωρίζετε με σιγουριά ότι δεν έχει αλλεργία σε αυτούς.

Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας στους σκύλους είναι:

● πρησμένο δέρμα και κνησμός
● κοκκινίλες
● αέρια
● εμετός
● διάρροια
● δυσκολία στην αναπνοή
● αναφυλαξία
● βήχας
● τρίψιμο στο πρόσωπο, έντονο γλείψιμο, δάγκωμα των ποδιών

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα σε σκύλο που έχει καταναλώσει ξηρούς καρπούς, επισκεφτείτε αμέσως κτηνίατρο.

Ποιοι ξηροί καρποί είναι ασφαλείς για τον σκύλο;

Φιστίκια και φυστικοβούτυρο

Θεωρητικά, ο σκύλος σας επιτρέπεται να φάει φιστίκια (αραχίδες ή Αιγίνης) χωρίς αλάτι, επικάλυψη, και τσόφλι. Μην του δώσετε τσόφλια που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή γαστρεντερικά προβλήματα. Τα φιστίκια Αιγίνης μπορεί πιο εύκολα να προκαλέσουν πνιγμό, με ή χωρίς το τσόφλι.

Οι σκύλοι λατρεύουν το φυστικοβούτυρο, και μπορείτε να του δίνετε μια στο τόσο, ως λιχουδιά ή για να τον βοηθήσετε να πάρει κάποιο χάπι. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι το φυστικοβούτυρο δεν περιέχει ξυλιτόλη, και μην ξεπερνάτε τα όρια στην ποσότητα που ταΐζετε τον σκύλο σας.

Καρύδια

Τα συνηθισμένα καρύδια θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση από τον σκύλο σας, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τους πιθανούς κινδύνους που αναφέρθηκαν και παραπάνω (τσόφλι, κίνδυνος πνιγμού και έμφραξης, αλλεργίες). Μην δώσετε με τίποτα στον σκύλο σας μαύρα καρύδια (τα οποία γενικά δεν τρώνε ούτε οι άνθρωποι) καθώς είναι τοξικά. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης περιλαμβάνουν εμετό, αδυναμία, τρέμουλο, πυρετό, και κρίσεις.

left arrow
right arrow

Μακαντάμια

Οι καρποί μακαντάμια είναι τοξικοί για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα με τα μαύρα καρύδια. Καθώς, όμως, οι καρποί αυτοί μπορεί να βρεθούν στο σπίτι πιο εύκολα από τα μαύρα καρύδια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην δώσετε ποτέ στον σκύλο σας μακαντάμια.

Κάσιους

Τα κάσιους θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους, αρκεί να προσέξετε τα παραπάνω.

Πεκάν

Τα πεκάν θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους, αρκεί να προσέξετε τα παραπάνω.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα, με ή χωρίς το τσόφλι τους, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού λόγω του μεγέθους και τους σχήματός τους. Μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας μικρή ποσότητα βουτύρου αμυγδάλου, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει επικίνδυνα πρόσθετα.

Τελευταίες σκέψεις

Κάποιοι ξηροί καρποί είναι τοξικοί για τους σκύλους, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούνται ασφαλείς. Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πνιγμού ή αλλεργικής αντίδρασης, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να δίνετε ξηρούς καρπούς στον σκύλο σας. Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί του μια νόστιμη λιχουδιά, προτιμήστε λίγο φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου, πάντοτε φειδωλά.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

Όσα έγιναν στην 16η Ημέρα Υιοθεσίας των Pet City – Μουσούδες, αγάπη και 10 υιοθεσίες