string(0) ""

Επιτρέπεται ο σκύλος σας να φάει στέβια; Δείτε τους κινδύνους

Στέλλα Πανοπούλου

15/10/2024

Όλοι οι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουν καλά ότι τα χνουδωτά τους φιλαράκια δεν επιτρέπεται να τρώνε ζάχαρη.

Προκύπτει, όμως, το εξής εύλογο ερώτημα: μπορούν να καταναλώσουν άλλων ειδών γλυκαντικά, στα οποία καταφεύγουν συχνά οι άνθρωποι όταν καλούνται να μειώσουν τη ζάχαρη; Η απορία αυτή έχει λογική βάση: από τη στιγμή που τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση όταν αποφεύγουμε τη ζάχαρη έχουν λιγότερες θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στον ίδιο βαθμό, μήπως είναι πιο ασφαλή για τους αγαπημένους μας συντρόφους;

Παρότι τα περισσότερα γλυκαντικά, ακόμα κι αυτά που προέρχονται από φυσικές πηγές, δεν θεωρούνται τοξικά για τα αγαπημένα μας σκυλάκια, εξακολουθούν να παρουσιάζουν κινδύνους αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Κάποια γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν μια απλή ενόχληση, ενώ άλλα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα για τον σκύλο σας. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές επιδράσεις κάθε γλυκαντικού, ώστε να αποφεύγετε να μοιράζεστε μαζί του γλυκά και φαγητά που μπορεί να το περιέχουν.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε στέβια;

Το φυσικό γλυκαντικό στέβια προέρχεται από το φυτό Stevia rebaudiana που φυτρώνει στη Νότια Αμερική. Παρότι δεν πρέπει να δίνετε συστηματικά στέβια ή ζάχαρη στον σκύλο σας, αν κατά λάθος καταναλώσει μικρή ποσότητα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η στέβια που κυκλοφορεί στην αγορά δεν θεωρείται τοξική για τους σκύλους.

Η στέβια είναι ένα ανθοφόρο φυτό που φυτρώνει στην Παραγουάη και σε άλλες ζεστές και υγρές χώρες της Νότιας Αμερικής. Η στέβια που χρησιμοποιούμε για να προσθέσουμε γλυκιά γεύση στα ποτά μας, στα γλυκά μας, και σε άλλα φαγητά που καταναλώνουμε καθημερινά, μπορεί να είναι ακόμα και 250-350 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες για να επιτευχθεί η επιθυμητή γλυκιά γεύση. Όσο μικρότερη ποσότητα χρησιμοποιείται τόσο το καλύτερο, καθώς η στέβια μπορεί να αφήσει μια πικρή και μεταλλική επίγευση μετά την κατανάλωσή της.

Κίνδυνοι της στέβια για τους σκύλους

Η στέβια, όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες από έναν σκύλο, μπορεί να του προκαλέσει ελαφριά ενόχληση στο στομάχι. Πολλά γλυκαντικά με βάση τη στέβια εξισορροπούν την έντονη γλυκύτητα χρησιμοποιώντας γλυκόζη και άλλα σάκχαρα, ή σακχαρώδεις αλκοόλες, όπως είναι η ερυθριτόλη. Το γαστρεντερικό σύστημα ενός σκύλου δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα πολλά από αυτά τα συστατικά, με αποτέλεσμα να προκαλείται συχνά ωσμωτική διάρροια λόγω υψηλής συγκέντρωσης νερού. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος σας είναι η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά, ή οι εμετοί.

Η διάρροια συνήθως είναι παροδική και υποχωρεί όταν ο σκύλος αποβάλει τα συστατικά που ερεθίζουν το γαστρεντερικό του. Αν ο σκύλος σας παρουσιάσει συμπτώματα, παρακολουθήστε τον και προσφέρετέ του φρέσκο νερό ώστε να παραμείνει ενυδατωμένος. Ευτυχώς, οι σκύλοι πρέπει να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα από το γλυκαντικό για να εμφανίσουν συμπτώματα, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα αν το χνουδωτό σας φιλαράκι φάει λίγη στέβια.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις αποτελούν πάντα υπαρκτή πιθανότητα, οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε σε κάθε περίπτωση τον σκύλο σας αφού καταναλώσει κάποια τροφή που περιέχει στέβια.

Οφέλη της στέβια

Η στέβια δεν έχει θερμίδες, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί κίνδυνο για τον σκύλο σας όσον αφορά στην παχυσαρκία ή στην οδοντική του υγεία. Στους ανθρώπους, η στέβια παρουσιάζει αντι-διαβητικές, αντιφλεγμονώδεις, και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σε σχέση με άλλα γλυκαντικά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, παχυσαρκίας, οδοντικής νόσου, και άλλων ασθενειών. Στους ανθρώπους και στους σκύλους, έχει φανεί ότι η στέβια έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Παρόλα αυτά, η στέβια δεν παρουσιάζει κλινικά οφέλη για την θεραπεία ασθενειών στους σκύλους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον/την κτηνίατρό σας πριν προσθέσετε στέβια στη διατροφή του σκύλου σας, και γενικά συνιστάται να την αποφεύγετε.

Ποια γλυκαντικά είναι επικίνδυνα για τους σκύλους;

Γενικά, οι σκύλοι ανέχονται σχετικά καλά τεχνητά και φυσικά μη-θερμιδικά γλυκαντικά, όταν αυτά καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Η ασπαρτάμη, η ερυθριτόλη, η ζαχαρίνη και η σουκραλόζη θεωρούνται μη τοξικές για τους σκύλους, αν και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Εξαίρεση αποτελεί η ξυλιτόλη, η οποία είναι άκρως τοξική για τους σκύλους, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Σημάδια δηλητηρίασης από ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη προκαλεί υπερβολική αύξηση στην ινσουλίνη που εκλύεται στο αίμα. Ένας σκύλος που καταναλώνει ξυλιτόλη μπορεί να κάνει εμετό, καθώς τα επίπεδα σακχάρου του πέφτουν σημαντικά μέσα σε 1-2 ώρες μετά την κατάποση. Μπορεί, ακόμα, να εμφανίσει συμπτώματα υπογλυκαιμίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η υπνηλία, η έλλειψη συντονισμού στης κινήσεις, οι επιληπτικές κρίσεις, και η κατάρρευση.

Αν ο σκύλος σας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ξυλιτόλης, μπορεί να εμφανίσει αυξημένη δραστηριότητα των ηπατικών ενζύμων μέσα σε 12-24 ώρες, λόγω βλάβης στο συκώτι. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι σκύλοι που καταναλώνουν ξυλιτόλη μπορεί να αναπτύξουν αιμορραγικές νόσους.

left arrow
right arrow

Ένας σκύλος μπορεί να δηλητηριαστεί από ξυλιτόλη καταναλώνοντας τις αγαπημένες του “ανθρώπινες” λιχουδιές, όπως είναι το γιαούρτι ή το φυστικοβούτυρο. Πάντα να ελέγχετε τα συστατικά οποιουδήποτε προϊόντος που δεν αποτελεί σκυλοτροφή πριν το μοιραστείτε με τον σκύλο σας, ιδίως όταν στη συσκευασία του προϊόντος αναγράφεται ότι είναι “χωρίς ζάχαρη” ή “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολλές φορές, η ξυλιτόλη μπορεί να αναγράφεται στη συσκευασία ως “ζάχαρη συμήδας”.

Τελευταίες σκέψεις: Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να αποφεύγετε να μοιράζεστε γλυκά με τον σκύλο σας. Μπορείτε πάντα να του δώσετε μια γλυκιά γεύση ταΐζοντάς τον λίγο φυστικοβούτυρο χωρίς ξυλιτόλη, ή μικρές ποσότητες φρούτων που θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους. Παρόλα αυτά, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύεστε πρώτα τον/την κτηνίατρό σας, καθώς υπάρχουν σκύλοι π.χ. με διαβήτη οι οποίοι δεν πρέπει να καταναλώνουν ζάχαρη.

Σχετικά άρθρα

Il barboncino day: Η μέρα των toy poodle γιορτάζεται στην Ιταλία με χιλιάδες ζώα στο δρόμο

Εναλλαγή των σημείων βόλτας ή σταθερή διαδρομή; – Τι είναι καλύτερο για τον σκύλο σας

7 Πρόεδροι της Αμερικής και οι σκύλοι τους