string(0) ""

Φοβάται ο σκύλος σας τους άντρες; Δείτε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι

Μυρτώ Τζώρτζου

15/09/2024

Photo: Shutterstock

Μπορεί να συμβαίνει και σε εσάς. Ο υπέροχος και γενικά κοινωνικός σκύλος σας, όταν έρχεται σε επαφή με άντρες ή αν συναντήσει κάποιον άντρα στο δρόμο, βάζει την ουρά στα σκέλια, κλαψουρίζει και κατακλύζεται από έντονο άγχος. Σε κάποιες δε περιπτώσεις γαβγίζει κιόλας.

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε αναρωτηθεί για ποιον λόγο γίνεται όλο αυτό. Μια πρώτη απάντηση που ίσως σας έχει έρθει στο μυαλό είναι ότι πιθανόν να έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν. Όμως δεν είναι μόνο αυτή. Και ίσως όχι και η πιο πιθανή.

Ο φόβος των ανδρών είναι μια κοινή φοβία στους σκύλους. Οι περισσότεροι από εμάς, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υποθέτουμε ότι τα σκυλιά που φοβούνται τους άντρες έχουν κακοποιηθεί ή είχαν τραυματικές εμπειρίες με άντρες στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλά σκυλιά φοβούνται τους άντρες χωρίς να έχουν κάποιο κακό ιστορικό. Για λόγους που ίσως δεν τους φανταζόμαστε.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι ο συγκεκριμένος φόβος του σκύλου σας να προκαλείται από ένα συνδυασμό κοινωνικών και φυσικών παραγόντων.

Δείτε πιο κάτω μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά φοβούνται τους άντρες και τι να κάνετε για να βοηθήσετε το δικό σας ζώο να ξεπεράσει το φόβο του.

Συμπεριφορά και κίνηση

Μερικοί σκύλοι φοβούνται τους άντρες λόγω του τρόπου που συχνά συμπεριφέρονται και κινούνται. Νιώθουν λοιπόν φόβο:

-Στον πιο δυνατό τόνο φωνής
-Στις απότομες κινήσεις
-Στο ότι συχνά πολλοί άντρες περπατούν κατευθείαν προς αυτούς (τους σκύλους)
-Στο ότι σκύβουν πάνω τους

Φυσικά, αυτά δεν είναι αυστηρά ανδρικά χαρακτηριστικά. Όμως είναι πιο συνηθισμένα στους άντρες. Έτσι, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά του ”αρσενικού” και του ”θηλυκού” επηρεάζουν την αντίληψη των σκύλων.

Η συγγραφέας και ειδική στα θέματα συμπεριφορά σκύλων Patricia McConnell, από την Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει: ”Οι φοβισμένοι σκύλοι φοβούνται πάντα περισσότερο όταν κάτι έρχεται προς αυτούς παρά όταν πλησιάζουν κάτι οι ίδιοι. Οι άντρες φαίνεται να πλησιάζουν τους σκύλους με πιο άμεσους ή φαινομενικά απειλητικούς τρόπους, οπότε οι σκύλοι μπορεί να τους φοβούνται περισσότερο από τις γυναίκες.”

Φυσικά χαρακτηριστικά

Τα φυσικά χαρακτηριστικά ορισμένων αντρών μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, ακόμη και απειλή, σε σκύλους που δεν έχουν περάσει πολύ χρόνο μαζί τους. Κάποια από αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά που μπορεί να τρομάξουν έναν σκύλο είναι:

-Τρίχες του προσώπου που συχνά το κάνουν να φαίνεται πιο επιθετικό και πιο μυστηριώδες.
-Μέγεθος. Ψηλότερα, πιο ογκώδη σώματα μπορεί να είναι εκφοβιστικά.
-Βαθύτερος τόνος φωνής.
-Όταν οι άντρες φορούν καπέλα που καλύπτουν κάπως το πρόσωπο και δυσκολεύουν τους σκύλους να διαβάσουν τα σήματα.

Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εύκολο να ”ελεγχθούν”. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από τους επισκέπτες σας να βγάλουν τα καπέλα τους.

Μακροπρόθεσμα βέβαια, η κοινωνικοποίηση και η απευαισθητοποίηση του σκύλου σας είναι οι καλύτεροι τρόποι για να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει το φόβο των πιο πάνω ανδρικών χαρακτηριστικών.

Έκθεση και κοινωνικοποίηση

Ένας άλλος βασικός λόγος που τα σκυλιά μπορεί να φοβούνται τους άντρες είναι ότι δεν έχουν περάσει πολύ χρόνο με αυτούς. Ή έχουν περάσει χρόνο μόνο με έναν συγκεκριμένο άντρα.

Για να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να αναπτύξει τέτοιον φόβο θα πρέπει να τον εκθέσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου κοινωνικοποίησής του, που είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταξύ 3 και 12 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκθέστε τον γενικά σε άντρες αλλά και σε άντρες με γενειάδα, άντρες με καπέλα, άντρες με γυαλιά ηλίου κτλ. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε το εξής: Μην τον αναγκάσετε να πλησιάσει κάποιον. Αφήστε τον να το κάνει μόνος του. Και όταν το κάνει, καλό είναι να πάρει και τις ανάλογες λιχουδιές ή τους ανάλογους επαίνους. Ώστε να συνδυάσει αυτό το πλησίασμα με κάτι καλό.

Όλο αυτό φαίνεται σαν κάτι απλό αλλά η αλήθεια είναι ότι η κοινωνικοποίηση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι ακούγεται. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Μια διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ.

Ωστόσο, οι βασικές αρχές ισχύουν τόσο για τα κουτάβια όσο και για τα ενήλικα σκυλιά: Δώστε τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολλές θετικές εμπειρίες με μια ποικιλία ανθρώπων και σε διάφορα περιβάλλοντα.

left arrow
right arrow

Κακές εμπειρίες σε μια κρίσιμη περίοδο

Οι οδυνηρές ή τρομακτικές εμπειρίες προκαλούν φυσικά φόβο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν κάτι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, συνήθως όταν τα σκυλιά είναι μεταξύ 8-10 εβδομάδων και αργότερα μεταξύ 6 και 14 μηνών (ή έως δύο ετών).

Η κτηνίατρος και επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων Jennifer Summerfield, συγγραφέας του “Train Your Dog Now!”, αναφέρει ότι μια μοναδική τραυματική ή οδυνηρή εμπειρία κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλη τη ζωή του σκύλου μας.

Αν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε, αν αυτό είναι φυσικά δυνατό, να κατανοήσετε το περιστατικό που προκάλεσε το φόβο του σκύλου. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να τον απευαισθητοποιήσετε σε αυτόν το φόβο. Αυτό σημαίνει σταδιακή έκθεση στο αντικείμενο φόβου με ρυθμό που μπορεί να ανεχθεί ο σκύλος. Χωρίς καμία πίεση, χωρίς καμία τιμωρία. Σε αυτό θα βοηθηθείτε πολύ αν ζητήσετε τη συμβουλή ενός εκπαιδευτή.

Αυτό επίσης που πρέπει να γνωρίζετε είναι το εξής: Σε όλη αυτή τη διαδικασία να είστε ήρεμοι και να κάνετε αργά βήματα. Δείξτε στον σκύλο σας ότι όλα είναι εντάξει. Είστε δίπλα του και αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εκείνον.

Σχετικά άρθρα

Ο Έλληνας Garfield υπάρχει και σας τον παρουσιάζουμε

6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε ότι φοβίζουν τη γάτα σας

Topetmou σας περιμένει 5 & 6 Οκτωβρίου στο Vegan Life Festival