string(0) ""

Γιατί ο ηλικιωμένος σκύλος σας σταμάτησε ξαφνικά να γαβγίζει

Μυρτώ Τζώρτζου

12/12/2024

Photo: Shutterstock

Καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει, θα παρατηρείτε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του. Μια από αυτές συχνά έχει να κάνει με το γάβγισμα.

Ένας ηλικιωμένος σκύλος ενδέχεται να αρχίσει να γαβγίζει περισσότερο από πριν, να γαβγίζει λιγότερο ή και να σταματήσει εντελώς. Και μπορεί εσείς να νιώθετε πιο ήρεμοι που σταμάτησε το ενοχλητικό γάβγισμα, όμως τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Για αυτό πρέπει να βρείτε το λόγο που συνέβη και να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας να τον βοηθήσετε.

Αν λοιπόν ο ηλικιωμένος σκύλος σας ήταν από αυτούς που γάβγιζε στο παρελθόν αρκετά και ξαφνικά μεγαλώνοντας σταμάτησε, είναι σημαντικό να βρείτε τις βασικές αιτίες αυτής της αλλαγής.

Ας δούμε 4 από τους πιο πιθανούς λόγους που μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο ώστε να είστε ενημερωμένοι και να πράξετε ανάλογα.

1. Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που παρουσιάζεται στην περιοχή του λάρυγγα, η οποία επηρεάζει τις φωνητικές χορδές. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, ερεθισμό από σκόνη, καπνό ή τραυματισμό από ξένα αντικείμενα. Όταν ένας σκύλος έχει λαρυγγίτιδα, μπορεί το να γαβγίζει να του είναι επώδυνο, οπότε σταματάει να το κάνει.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της λαρυγγίτιδας μπορεί να είναι:

-Βήχας που αποτελεί συχνά το πρώτο αισθητό σύμπτωμα
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Κρίσεις φτερνίσματος και ανάπτυξη ρινίτιδας
-Αντί να γαβγίζει, ο σκύλος σας μπορεί να κάνει άλλους θορύβους ή να έχει βραχνή φωνή

Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

2. Άγχος

Από πολλές απόψεις, τα σκυλιά είναι σαν τους ανθρώπους. Σε αυτόν τον πολυάσχολο κόσμο που όλοι ζούμε, τα σκυλιά μπορεί να είναι αγχωμένα για πολλούς λόγους, όπως η αίσθηση της εγκατάλειψης, ένα θορυβώδες περιβάλλον, ή η παρουσία ξένων και άλλων ζώων στο σπίτι.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πολλές μη φυσιολογικές αλλαγές της συμπεριφοράς ενός ζώου. Μία από αυτές μπορεί να είναι και το σταμάτημα γαβγίσματος. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Κλάμα
-Κρύψιμο, απομόνωση
-Μειωμένη όρεξη
-Καταστροφική συμπεριφορά
-Υπερβολικό γλείψιμο ή περιποίηση

Αν τώρα το άγχος είναι ο λόγος για τον οποίο ο ηλικιωμένος σκύλος σας δεν γαβγίζει πια, μπορείτε να τον βοηθήσετε να δραστηριοποιηθεί κάνοντας διάφορα πράγματα ώστε να χαλαρώσει και να νιώθει καλύτερα.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι, να ξέρετε, απολαμβάνουν τις καθημερινές τους συνήθειες και δραστηριότητες. Και δεν θέλουν αλλαγές στη ζωή τους. Αν υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές ή παράγοντες που τους προκαλούν στρες, μπορεί να γίνουν ανήσυχοι και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, συμπεριλαμβανομένου και του σταματήματος του γαβγίσματος.

left arrow
right arrow

3. Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας Σκύλου (Canine Cognitive Dysfunction Syndrome)

Είναι γνωστό και ως άνοια του σκύλου. Το Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας (Cognitive Dysfunction Syndrome, CDS) μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που συμπεριφέρεται ένας σκύλος, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γαβγίζει. Οι εκφυλιστικές αλλαγές στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε:

-Σύγχυση
-Ατυχήματα στην τουαλέτα
-Να προσκολληθεί πολύ πάνω σας ή να γίνει τελείως ανεξάρτητος
-Να αρχίσει να γαβγίζει περισσότερο ή να σταματήσει εντελώς

Αν δείτε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

5. Καρκίνος

Η εμφάνιση καρκίνου μπορεί επίσης να επηρεάσει πόσο συχνά μπορεί να γαβγίζει ένας σκύλος. Οι όγκοι του λαιμού, του στόματος και του λαιμού μπορεί να έχουν καταστροφική επίδραση στην ικανότητα ενός σκύλου να γαβγίζει. Αυτό μπορεί επίσης να τον δυσκολέψει στην κατάποση φαγητού και νερού. Ένας λοιπόν άλλος λόγος για τον οποίο οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί.

Πότε να δείτε τον κτηνίατρό σας

Οποιαδήποτε στιγμή ανησυχήσετε για αλλαγή στη συμπεριφορά του ηλικιωμένου σκύλου σας είναι η στιγμή για να δείτε τον κτηνίατρό σας. Γιατί εκτός από το σταμάτημα του γαβγίσματος μπορεί να έχει και άλλα σημάδια που να χρειάζονται διερεύνηση. Όπως:

-Δεν τρώει πολύ
-Δεν θέλει να ασκηθεί
-Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του και δείχνει επιθετικότητα, καταστροφική συμπεριφορά, ή έχει γίνει πιο προσκολλημένος σε εσάς.

Άλλα σημάδια πόνου ή ασθένειας είναι: βήχας, ατυχήματα στην τουαλέτα ή ατυχήματα γενικώς μέσα στο σπίτι.

Ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια λεπτομερή εξέταση του ζώου. Θα σας ρωτήσει πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά τη διαφορετική του αυτή συμπεριφορά και τα συμπτώματα. Επομένως, θα πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά το ζώο σας για να είστε σε θέση να δώσετε χρήσιμες πληροφορίες στον κτηνίατρό σας.

Τι γίνεται τώρα αν ο σκύλος μου σταμάτησε να γαβγίζει αλλά συμπεριφέρεται κανονικά και χωρίς να υπάρχουν κάποια σημάδια ασθένειας; Μερικές φορές τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να μειώσουν ή να σταματήσουν τελείως το γάβγισμά τους αλλά να μη δείχνουν άλλα σημάδια προβλήματος. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

Τι μπορείτε να καταλάβετε από την στάση που κοιμάται ο σκύλος σας

«Λουλού» – Μια θεατρική παράσταση μέσα από τα μάτια της σκυλίτσας της Άννας Βαγενά

Οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος τρίζει τα δόντια του – Πώς θα σταματήσει