string(0) ""

Γιατί ο σκύλος σας σταμάτησε ξαφνικά να γαβγίζει – Τι μπορεί να συμβαίνει

Μυρτώ Τζώρτζου

05/03/2024

Photo: Shutterstock

Το συχνό γάβγισμα μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους κηδεμόνες σκύλων, αλλά αν κάποια στιγμή το σκυλάκι σας σταματήσει να “μιλάει”, αυτό καλό είναι να σας προκαλέσει ανησυχία. Οι σκύλοι αρχίζουν και σταματούν να γαβγίζουν για διάφορους λόγους- με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι μπορεί να γίνονται από ομιλητικοί έως ήσυχοι από καιρό σε καιρό.

Υπάρχουν περιπτώσεις-οι περισσότερες- όπου αυτό το ξαφνικό πρόβλημα μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα υγείας. Ας διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να έχει σταματήσει να γαβγίζει- ή γαβγίζει πολύ λιγότερο.

Η ρίζα της συμπεριφοράς

Η ρίζα του γαβγίσματος είναι ένα περίεργο θέμα που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως. Παραδόξως, οι λύκοι συνήθως δεν γαβγίζουν. Το γάβγισμα είναι μια συμπεριφορά που περιορίζεται στα κουτάβια λύκων, αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου και ενήλικοι λύκοι γαβγίζουν, όπως όταν φοβούνται ή όταν επικοινωνούν με μικρά λυκάκια.

Από την άλλη πλευρά, οι εξημερωμένοι σκύλοι γαβγίζουν για διάφορους λόγους, οι οποίοι μπορεί να είναι πείνα, ενθουσιασμός, φόβος και άλλα.

Τι σημαίνει όμως όταν ο σκύλος μας που γάβγιζε αρκετά έως πολύ σταματάει ξαφνικά να γαβγίζει;

Εάν ο σκύλος σας είναι συνήθως πολύ “ομιλητικός” αλλά ξαφνικά σταμάτησε να γαβγίζει ή γαβγίζει λιγότερο από το κανονικό, θα μπορούσε αυτό αρχικά να έχει να κάνει με πόνο στο λαιμό. Ο πόνος στο λαιμό και η καταπόνηση των φωνητικών χορδών είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι σκύλοι σταματούν ξαφνικά να γαβγίζουν. Συνήθως, αυτό είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού γαβγίσματος τις προηγούμενες ημέρες. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά μπορεί να βραχνιάσουν από την υπερβολική “ομιλία” και να σταματήσουν για λίγο να ”μιλούν”.

Ένας άλλος λόγος είναι οι προηγούμενες εμπειρίες που μπορούν επίσης να επηρεάσουν το γιατί ένας σκύλος σταματά να γαβγίζει. Τα ζώα διάσωσης μπορεί να μη γαβγίζουν πολύ συχνά λόγω τραυμάτων του παρελθόντος. Οι σκύλοι που προέρχονται από καταστάσεις κακοποίησης μπορεί να σταματήσουν να γαβγίζουν ως προστατευτικό μέτρο για την αποφυγή των συνεπειών που κάποτε προέκυπταν από το γάβγισμα.

Οι αλλαγές στην ακοή, οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία, μπορούν επίσης να κάνουν τα σκυλιά να σταματήσουν να γαβγίζουν τόσο πολύ όσο κάποτε. Η απώλεια ακοής μπορεί να μειώσει τα εξωτερικά ερεθίσματα που συνήθως οδηγούν σε γαβγίσματα, με αποτέλεσμα ο σκύλος να γαβγίζει λιγότερο ή καθόλου. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ξαφνικούς επισκέπτες αν δεν τους ακούσουν να μπαίνουν.

left arrow
right arrow

Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί να κάνει τον σκύλο ξαφνικά να σταματήσει να γαβγίζει είναι η μυασθένεια gravis, η οποία μπορεί να είναι σπάνια, είναι όμως πολύ σοβαρή πάθηση και ενδέχεται να προκαλέσει ”σιωπή” στους σκύλους. Η μυασθένεια του σκύλου προσβάλλει τα νεύρα που στέλνουν ερεθίσματα στους μυς, με αποτέλεσμα οι μύες του σκύλου να μην μπορούν να συσπαστούν. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει όλους τους μυς στο σώμα ενός σκύλου, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, προκαλώντας στα σκυλιά δυσκολία στο γάβγισμα και στην κατάποση. Άλλα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν λήθαργο, αδυναμία να σταθεί το ζώο, πτώση και εμετό.

Οι όγκοι του λαιμού ή των φωνητικών χορδών μπορεί να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα, προκαλώντας παράλυση των φωνητικών χορδών και αδυναμία γαβγίσματος. Ομοίως, μια βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη, όπως η λαρυγγίτιδα, μπορεί να προκαλέσει φωνητικές αλλαγές ή να κάνει το σκυλί να μην μπορεί να γαβγίσει.

Η μείωση του γαβγίσματος δεν είναι επίσης ασυνήθιστη στα ηλικιωμένα σκυλιά. Η άνοια των σκύλων μπορεί να προκαλέσει την αδιαφορία των σκύλων για ”ομιλία”. Άλλα σημάδια της άνοιας των σκύλων περιλαμβάνουν την ακράτεια, το σταθερό βλέμμα, την απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε τους άρεσαν και την κυκλική κίνηση, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά.

Άγχος ή νέες καταστάσεις

Ορισμένα σκυλιά είναι πολύ λιγότερο ομιλητικά όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια νέα κατάσταση. Οι μεγάλες αλλαγές, όπως η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, μπορεί να είναι αγχωτικές για έναν σκύλο, γι’ αυτό κάντε υπομονή αν στην αρχή φαίνεται να είναι πολύ ήσυχος – μπορεί απλώς να χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί. Αν το πρόβλημα επιμένει, ειδικά αν ο σκύλος σας είναι γνωστός για τη ”φωνή” του, μπορεί να υπάρχει άγχος.

Ακόμη και χωρίς μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα άγχους παρόμοια με τα δικά μας. Ο εντοπισμός της πηγής του άγχους του σκύλου σας είναι το κλειδί για να τον βοηθήσετε να νιώσει πιο άνετα και με αυτοπεποίθηση. Και να θυμάστε ότι ο κτηνίατρός σας είναι πάντα εκεί για να σας βοηθήσει αν δεν είστε σίγουροι. Η θεραπεία μπορεί να αποτελείται από φαρμακευτική αγωγή, εκπαίδευση, προληπτικές στρατηγικές ή συνδυασμό αυτών.

Συμπέρασμα

Όταν ο σκύλος μας δεν γαβγίζει πολύ ή σταματήσει να γαβγίζει συνήθως μας αρέσει γιατί ησυχάζουμε και εμείς και οι γείτονες. Όμως μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχίες. Εάν ο σκύλος σας σταματήσει ξαφνικά να γαβγίζει και συμπεριφέρεται ασυνήθιστα, καλό είναι να τον ελέγξει ένας κτηνίατρος για να είστε σίγουροι.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

Όσα έγιναν στην 16η Ημέρα Υιοθεσίας των Pet City – Μουσούδες, αγάπη και 10 υιοθεσίες