string(0) ""

Γιατί οι μικρόσωμοι σκύλοι ζουν περισσότερο από τους μεγαλόσωμους

Κωνσταντίνα Μάλλιου

25/04/2024

Photo: Unsplash

Η ζωή των σκύλων είναι μικρή.

Τόσο μικρή που ίσα που προλαβαίνουμε να τους χαρούμε και να ζήσουμε όλα όσα θέλουμε μαζί τους. Το μόνο θετικό είναι ότι η αγάπη που μας δίνουν φτάνει και για 10 ζωές, αλλά είναι σίγουρο ότι πάντα θα θέλουμε κι άλλο λίγο χρόνο μαζί τους.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί στους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους είναι ότι αυτοί που ανήκουν σε μικρόσωμες φυλές ζουν περισσότερο από αυτούς που ανήκουν σε μεγαλόσωμες φυλές. Για παράδειγμα ένα κοκόνι μπορεί να ζήσει γύρω στα 15 χρόνια, ενώ ένας Μολοσσός μπορεί να ζήσει μόλις 7-10 χρόνια – πρόκειται για μεγάλη διαφορά, τόσο μεγέθους όσο και προσδόκιμου ζωής.

Γιατί, όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Οι επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, χωρίς όμως να έχουν μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν πολλές θεωρίες αλλά καμία δεν είναι 100% σίγουρη. Προτού όμως συνεχίσουμε, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι μεγαλώνουν διαφορετικά και ότι δεν ισχύει η παλιά πεποίθηση ότι 1 έτος ζωής του σκύλου ισοδυναμεί με 7 ανθρώπινα χρόνια.

Μπορείτε να δείτε τι ηλικία έχει ένας σκύλος σε ανθρώπινα χρόνια εδώ.

● Μέγεθος: Αν και τα μεγάλα θηλαστικά τείνουν να ζουν περισσότερο, το μικρό μέγεθος σώματος ενός είδους συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και πιο αργή διαδικασία γήρανσης. Οι σκύλοι είναι ένα είδος με τεράστια ποικιλία μεγεθών αναλόγως τη φυλή. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι φαίνονται να ζουν τη ζωή σε fast forward, καθώς γερνάνε πιο γρήγορα, οπότε υποκύπτουν και νωρίτερα σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Δυστυχώς, σύμφωνα με μία μελέτη, πεθαίνουν συχνότερα από καρκίνο από ότι οι μικρόσωμες φυλές διότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη των κυττάρων που παρατηρείται στον καρκίνο.

Σύμφωνα με μία ακόμα έρευνα του Δρ. Silvan Urfer του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον, οι σκύλοι που ανήκουν στις μεγάλες φυλές ζουν κατά μέσο όρο 13,38 χρόνια, οι σκύλοι που ανήκουν στις μεσαίες φυλές 13,86 χρόνια και αυτοί που ανήκουν στις μικρές 11,55 χρόνια.

Το συμπέρασμα είναι το μέγεθος είναι η πιο σημαντική μεταβλητή στη διάρκεια ζωής ενός σκύλου, πιο σημαντική ακόμα και από το αν είναι καθαρόαιμος ή όχι.

left arrow
right arrow

Από τι άλλο εξαρτάται το προσδόκιμο ζωής;

● Βιοποικιλότητα: Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι σημαντικό ρόλο στο προσδόκιμο ζωής παίζει και ο πληθυσμός μιας φυλής. Θεωρούν ότι οι φυλές με μεγαλύτερο πληθυσμό έχουν λιγότερες πιθανότητες αιμομιξίας, με αποτέλεσμα να ζουν 3 με 6 μήνες περισσότερο, καθώς αποτρέπεται η γενετική ποικιλομορφία.

Στοματική υγιεινή: Η στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία. Η φροντίδα των δοντιών ενός σκύλου μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από ορισμένες ασθένειες κατά 20% και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Τελικά, μάλλον πρέπει να πάρουμε πιο σοβαρά τους οδοντιάτρους που φωνάζουν να πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα.

Βάρος: Οι υπέρβαροι σκύλοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής απ’ ότι οι σκύλοι με κανονικό βάρος, καθώς μπορεί να υποφέρουν από ασθένειες που συνδέονται άμεσα με το βάρος όπως είναι η αρθρίτιδα ή τα αναπνευστικά προβλήματα. Μια μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε 12 συγκεκριμένες φυλές διαπίστωσε ότι το βάρος έπαιζε σημαντικό τόσο στη διάρκεια ζωής των μικρόσωμων φυλών απ’ ότι στα μεγαλύτερα. Τα υπέρβαρα Yorkshire Terrier ζούσαν κατά μέσο όρο 13,7 χρόνια ενώ τα φυσιολογικά σε βάρος 16,2 χρόνια – αρκετά μεγάλη διαφορά.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην προσπάθεια κατανόησης των παραγόντων που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής ενός σκύλου και γιατί οι μεγαλόσωμες φυλές ζουν λιγότερο από τις μικρότερες. Μακάρι στα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες να φτάσουν σε ένα συμπέρασμα ώστε να βοηθήσουμε όλους τους σκύλους να ζήσουν κι άλλα χρόνια. Γιατί ακόμα και 15, 18 ή 20 χρόνια να ζήσουν, για τον κηδεμόνα τους ποτέ δεν είναι αρκετά.

Σχετικά άρθρα

Εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας -Τα do’s και τα don’ts για να πετύχετε τον στόχο σας

Αυτοί είναι οι πιθανοί λόγοι που η γάτα σας άρχισε να χάνει ξαφνικά βάρος

Φίδια: τα παρεξηγημένα ερπετά και η σημασία τους για το οικοσύστημα