string(0) ""

Η σημασία των φυτικών ινών για τη διατροφή του σκύλου σας

Στέλλα Πανοπούλου

14/07/2023

Photo: Unsplash

Κάθε ζωάκι έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

Αντίθετα με τις σαρκοβόρες γάτες που μπορούν να ζήσουν με μια διατροφή βασισμένη σε ζωική πρωτεΐνη, οι παμφάγοι σκύλοι χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών για να είναι υγιείς και να ευημερούν. Μια απ’ αυτές τις ουσίες είναι και οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα που προέρχεται από τα φυτά και βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η προσθήκη φυτικής ίνας στη διατροφή του σκύλου σας μπορεί να τον βοηθήσει αποτελεσματικά τόσο με τη διάρροια όσο και με τη δυσκοιλιότητα.

Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι σκύλοι χρειάζονται τόσο τις μεν όσο και τις δε. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως λέει και το όνομά τους, διαλύονται στο νερό και βοηθούν στην πέψη δρώντας ως τροφή για τα χρήσιμα βακτήρια που ζουν στο έντερο του σκύλου σας. Επειδή υποβοηθούν στην ανάπτυξη χρήσιμων βακτηρίων, οι διαλυτές φυτικές ίνες ονομάζονται και “προβιοτικά”. Συγκεντρώνουν την περίσσεια νερού, μειώνοντας τον κίνδυνο διάρροιας για το σκύλο σας. Όσο για τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, αυτές δεν διαλύονται στο νερό. Μαζεύονται στα κόπρανα και τα στερεοποιούν, δημιουργώντας μια σταθερότητα στις κενώσεις. Βοηθούν, επίσης, το σκύλο σας να νιώθει “γεμάτος” από το φαγητό του και να μη ζητάει παραπάνω.

Ακόμα, οι φυτικές ίνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν από τον καρκίνο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, “καθαρίζουν” το πεπτικό σύστημα, ρυθμίζουν το βάρος του σκύλου, προστατεύουν από το διαβήτη, και βοηθούν στο “άδειασμα” των πρωκτικών αδένων.

Κάποιες φυτικές ίνες, κυρίως διαλυτές, μπορούν να ζυμωθούν στο πεπτικό σύστημα του σκύλου και να παράξουν μέσω αυτής της διαδικασίας λιπαρά οξέα χρήσιμα για την υγεία του εντέρου του. Η ζύμωση αυτή δεν πρέπει να συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό, γιατί τότε μπορεί να εντείνει προβλήματα όπως το φούσκωμα, τα αέρια, ο εμετός, και η απώλεια βάρους. Επίσης, δεν χρειάζονται όλοι οι σκύλοι πρόσθετες φυτικές ίνες στη διατροφή τους, και η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για κάθε αλλαγή που σκοπεύετε να εισάγετε στη διατροφική ρουτίνα του σκύλου σας.

Τι ποσότητα φυτικών ινών χρειάζεται μια ολοκληρωμένη σκυλίσια διατροφή; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φυτικές ίνες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 5-10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής ενός σκύλου, ποσοστό το οποίο εξαρτάται από τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κάθε τετράποδου. Συχνά είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε την πραγματική ποσότητα φυτικών ινών στις σκυλοτροφές, καθώς αυτή η πληροφορία δεν παρέχεται πάντα ξεκάθαρα στα συστατικά τους.

Εάν θέλετε να προσφέρετε περισσότερες φυτικές ίνες στο σκυλάκι σας, μπορείτε να το ταΐσετε διάφορα θρεπτικά φρούτα και λαχανικά: μπρόκολο, καρότα, ρεβύθια, πράσινα φασολάκια, λαχανάκια Βρυξελλών, πουρέ κολοκύθας ή παντζαριού (χωρίς αλάτι ή άλλα καρυκεύματα), λιναρόσπορο, λάχανο, μήλα, μαύρο ρύζι, φράουλες και μούρα (αλλά ΠΟΤΕ σταφύλια). Εάν ο μαλλιαρός σας φίλος εξακολουθεί να χρειάζεται φυτικές ίνες λόγω προβλημάτων με το πεπτικό του σύστημα, πάντα μετά από συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, μπορείτε να του δώσετε κάποιο ειδικό συμπλήρωμα διατροφής.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους

Χρήσιμα tips για το grooming του σκύλου σας