string(0) ""

Κανόνες καλής συμπεριφοράς για κηδεμόνες σκύλων

Στέλλα Πανοπούλου

14/08/2023

Photo: Shutterstock

Το να είναι κανείς κηδεμόνας ενός ή περισσότερων σκύλων συνοδεύεται από ιδιαίτερες ευθύνες, τόσο απέναντι στον ίδιο τον σκύλο μας, όσο και απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακούγεται, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που συνιστάται να ακολουθούν οι κηδεμόνες σκύλων, με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη όλων των μελών μιας κοινότητας. Άλλωστε, είναι κυρίως στο χέρι σας να προϊδεάσετε τους γείτονες και γνωστούς σας θετικά σε σχέση με τον σκύλο σας. Είναι σημαντικό να υπάρχει αλληλοσεβασμός τόσο μεταξύ κηδεμόνων και σκύλων, όσο και μεταξύ συνανθρώπων με διαφορετικά προβλήματα και ανάγκες. Ας δούμε μερικούς από τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και συνύπαρξης για κηδεμόνες σκύλων:

Στο σπίτι

– Εκπαιδεύστε στον σκύλο σας να μην πηδάει πάνω σε επισκέπτες, καθώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο τόσο για ηλικιωμένους ανθρώπους και παιδιά, όσο και άβολο για ανθρώπους που ενδέχεται να φοβούνται τους σκύλους. Μάθετε στον σκύλο σας να κάθεται όταν έρχονται επισκέπτες στο σπίτι.

– Εάν έχετε επισκέπτες που φοβούνται τους σκύλους, είναι καλύτερο να περιορίσετε τον σκύλο σας σε ένα άλλο δωμάτιο, παρέχοντάς του τροφή, νερό, και παιχνίδια για να απασχολείται.

– Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να μην γαβγίζει σε διανομείς, στον ταχυδρόμο, και σε άλλους επισκέπτες. Είναι σημαντικό να μάθετε στον σκύλο σας να ανέχεται τους ξένους. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας δυσκολεύεται, είναι προτιμότερο να μην του επιτρέπετε την πρόσβαση όταν έρχεται στο σπίτι κάποιος που τον αναστατώνει.

– Περιορίστε τον σκύλο σας στην αυλή ή στον κήπο περιφράσσοντάς τον, και βεβαιώνοντας ότι δεν μπορεί να σκάψει και να περάσει από την άλλη μεριά. Έτσι τον προστατεύετε, και σέβεστε τους γείτονες και τους περαστικούς που μπορεί να μη νιώθουν άνετα παρουσία του.

– Μην αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του για πολλή ώρα έξω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βαρεθεί, και υπάρχει περίπτωση να εκτονωθεί γαβγίζοντας έντονα ή για πολλή ώρα.

Στη γειτονιά

– Όταν κυκλοφορούν άλλοι σκύλοι και άνθρωποι στο δρόμο, είναι σημαντικό να έχετε τον σκύλο σας δεμένο ώστε να μπορείτε να ελέγχετε, όσο γίνεται, τη συμπεριφορά του. Είναι πιθανό ο σκύλος σας να μαλώσει με κάποιον άλλο σκύλο, να ενοχλήσει κάποιον περαστικό, ή να φύγει και να χαθεί αν τον έχετε ελεύθερο. Όση κοινωνικότητα και καλούς τρόπους και να έχει ο σκύλος σας, τα ζώα μπορούν να γίνουν απρόβλεπτα αν φοβηθούν ή αγχωθούν. Επίσης, οι περαστικοί δεν γνωρίζουν εξ’ αρχής τους καλούς του τρόπους, και είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα μέτρα σας ώστε να νιώθουν όλοι/ες ασφαλείς στο δρόμο.

– Μην επιτρέπετε στον σκύλο σας να κάνει την ανάγκη του στην περιουσία κάποιου άλλου.

– Μαζεύετε και πετάτε τα κόπρανα του σκύλου σας. Πάντοτε να είστε εξοπλισμένος/η με αρκετές σακούλες. Θυμηθείτε να επιστρέψετε στον τόπο του εγκλήματος για να καθαρίσετε σε περίπτωση που τις ξεχάσετε.

– Ζητάτε την άδεια όταν ο σκύλος σας θέλει να χαιρετίσει κάποιον περαστικό ή να μυρίσει κάποιον άλλο σκύλο. Δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά ούτε όλα τα ζώα ασφαλή με την παρουσία ενός σκύλου. Όταν πρόκειται για άλλο σκύλο, επιτρέψτε στον δικό σας να τον μυρίσει για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μην τους αφήσετε να παίξουν όσο φορούν το λουρί τους, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αν μπλεχτούν μεταξύ τους τα λουριά.

– Παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για σημάδια φόβου και επιθετικότητας. Αν γρυλίζει, γαβγίζει, ή κοκαλώνει τη στάση του σώματός του, απομακρύνετέ τον αμέσως από την πηγή του άγχους ή του ανταγωνισμού ώστε να αποφύγετε κάποιον πιθανό τραυματισμό ή άλλου είδους επίθεση.

Στην ευρύτερη κοινότητα

– Όταν πρόκειται να πάρετε τον σκύλο σας μαζί σε κάποια δουλειά, σε κάποιον ιδιωτικό χώρο, π.χ. σε μαγαζιά ή σε κάποιο σπίτι, είναι σημαντικό να ρωτήσετε πρώτα αν επιτρέπονται οι σκύλοι ή να ζητήσετε την άδεια.

– Ακολουθείτε τους κανόνες σχετικά με τη μεταφορά σκύλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Να είστε πάντα ειλικρινείς σχετικά με τις ανάγκες και τις δυσκολίες του σκύλου σας όταν πρόκειται να συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία π.χ. κτηνίατρο, εκπαιδευτή/τρια, pet sitter. Αν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας γίνεται επιθετικός όταν φοβάται, πρέπει να ενημερώσετε τα τρίτα πρόσωπα τόσο για να τα προστατεύσετε, όσο και για να βεβαιωθείτε ότι οι ανάγκες του σκύλου σας γίνονται κατανοητές και ότι θα αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

– Πριν από κάποια επίσκεψη ή δουλειά, είναι σημαντικό να συμβάλετε στην εκτόνωση του σκύλου σας μέσω άσκησης και παιχνιδιού, και να τον βγάζετε μια βόλτα που θα διαρκέσει αρκετά ώστε να πάει τουαλέτα και να αποφύγετε τα σχετικά ατυχήματα.

– Αν ο σκύλος σας τρομάξει, ενοχλήσει, ή τραυματίσει κάποιον/α, είναι σημαντικό να ζητήσετε συγνώμη και να αναλάβετε την ευθύνη. Βεβαιωθείτε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί λαμβάνοντας μέτρα για να το προλάβετε

– Σε χώρους όπου επιτρέπονται ελεύθεροι σκύλοι, όπως σε ειδικά πάρκα, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έρχεται μόλις ακούει το όνομά του, και να τον επιβλέπετε διαρκώς για την περίπτωση που χρειάζεται να παρέμβετε.

– Επενδύστε από μικρή ηλικία στην εκπαίδευση και στην κοινωνικοποίηση του σκύλου σας, τόσο με ανθρώπους όσο και με άλλους σκύλους.

Ακολουθώντας αυτούς τους βασικούς κανόνες δείχνετε σεβασμό στους ανθρώπους και στα ζώα που συναναστρέφεστε εσείς και ο σκύλος σας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη συμπεριφορά του.

Σχετικά άρθρα

Αυτές είναι οι 7 φυλές σκύλων που αλλάζουν δραματικά όταν μεγαλώσουν

Η τρυφερή Λελού εγκαταλείφθηκε σε χωριό της Τρίπολης- Ένα σπίτι θέλει γιατί έρχεται χειμώνας

Η συσκευή που αντικαθιστά την σφουγγαρίστρα – Απαραίτητη αν έχετε κατοικίδια