string(0) ""

Καρκίνος στον σκύλο: Βασικά συμπτώματα, μορφές και θεραπεία

Μυρτώ Τζώρτζου

13/07/2023

Photo: Pixabay

Τα αγαπημένα μας ζωάκια είναι αναμφισβήτητα μέλη της οικογένειάς μας. Και από την πρώτη μέρα που τα υιοθετούμε ανησυχούμε για την υγεία τους. Η πιο δύσκολη αρρώστια είναι ο καρκίνος.

Είναι μια ασθένεια που δεν θέλουμε με τίποτα να ακούσουμε από το στόμα του κτηνιάτρου μας.
Ο καρκίνος δυστυχώς είναι συνηθισμένη ασθένεια τόσο στις γάτες όσο και στους σκύλους. Το 50% των σκύλων πάνω από την ηλικία των δέκα ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου. Η ασθένεια είναι πρώτη στη λίστα με τις αιτίες θανάτου των τετράποδων φίλων μας παγκοσμίως.

Τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα αυτής της αρρώστιας μπορεί να είναι τα ίδια με πολλές άλλες καταστάσεις ή ασθένειες. Ωστόσο, όσο νωρίτερα εντοπίσετε τον καρκίνο, τόσο το καλύτερο. Σε πολλές περιπτώσεις μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας να ζήσει πολλά χρόνια.

Τα κυριότερα σημάδια καρκίνου στους σκύλους

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου που έχει ο σκύλος σας, τα γενικά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε μπορεί να περιλαμβάνουν: μειωμένη όρεξη, χρόνια απώλεια σωματικού βάρους, λήθαργο, απώλεια βάρους, εμετό, διάρροια, αλλαγές στην ούρηση και την αφόδευση, όγκοι που παραμένουν, άσχημη μυρωδιά, βήχας, δυσκολία στην κατάποση, αιμορραγία.

Οι πιο κοινές μορφές

Η πιο κοινή και επιθετική μορφή καρκίνου στους σκύλους είναι το οστεοσάρκωμα -αντιστοιχεί περίπου στο 85% των όγκων οι οποίοι ξεκινούν από το σκελετικό σύστημα. Το οστεοσάρκωμα προσβάλλει τα μακρά οστά των μεγαλόσωμων σκυλιών. Ακόμη και αν προχωρήσουμε σε ακρωτηριασμό του ζώου και χημειοθεραπεία,το μέσο ποσοστό επιβίωσης είναι περίπου 1 χρόνος. Ο καρκίνος του στήθους του σκύλου -μαστικός καρκίνος- είναι επίσης συνηθισμένος τόσο σε γάτες όσο και σκύλους. Είναι ο πιο συνηθισμένος όγκος στα θηλυκά σκυλιά. Τέλος το λέμφωμα είναι ένας επίσης συνηθισμένος και δυστυχώς ανίατος καρκίνος.

Σχετικά με τη θεραπεία

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι ίδιες με αυτές που έχουν και οι άνθρωποι, όπως χειρουργική αφαίρεση, ακτινοθεραπεία, ή χημειοθεραπεία. Το τι θα επιλέξει ο γιατρός μας έχει να κάνει με την ηλικία του ζώου μας, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, τη μορφή του καρκίνου και το στάδιο που βρίσκεται. Πάντως ο συνδυασμός έγκαιρης διάγνωσης, επιθετικής αντιμετώπισης, σωστής παρακολούθησης καθώς και σωστής διατροφής, δίνει την ευκαιρία σε πολλά ζωάκια με καρκίνο να ζήσουν περισσότερο από την αρχική εκτίμηση.

Ράτσες με προδιάθεση

Μερικές ράτσες σκύλων έχουν γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, μεταξύ αυτών οι: Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Poodle, Boxer και German Shepherd Dog.

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο είναι η πρόληψη. Πρώτος βασικός παράγοντας είναι η καλή διατροφή. Οι τροφές τόσο για τις γάτες, όσο και για τους σκύλους πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Σε αυτό δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις. Να υπάρχει επίσης ισορροπημένη δίαιτα με χαμηλές ποσότητες απλών υδατανθράκων και υψηλής ποσότητες από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Δεύτερος βασικός παράγοντας είναι η τακτική άσκηση. Είναι λάθος να παραλείπουμε τι βόλτες και τα παιχνίδια του ζώου μας. Και τρίτο η αποφυγή σε έκθεση βιομηχανικών χημικών προϊόντων και καπνού. Ναι, το παθητικό κάπνισμα κάνει κακό και στο σκύλο μας.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε μια με δυο φορές το χρόνο τον σκύλο μας για εξετάσεις και να μην το αμελούμε. Ο κτηνίατρος είναι πιθανόν να εντοπίσει πρώιμα σημάδια της ασθένειας. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό κάποιων προβλημάτων πιο νωρίς.

Σχετικά άρθρα

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση