string(0) ""

Καταλαβαίνει ο σκύλος σας πότε έχετε άγχος; Πώς αντιδράει

Κωνσταντίνα Μάλλιου

10/09/2024

Photo: Shutterstock

Η μύτη των σκύλων είναι ένα μαγικό εργαλείο.

Μπορούν να μυρίσουν τα πάντα, από κάποια ασθένεια όπως ο καρκίνος, μέχρι και τι φαγητό υπάρχει μέσα σε ένα μπολ, το οποίο εμείς ούτε με προσπάθεια δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Τι ισχύει όμως με τα ανθρώπινα συναισθήματα; Μπορεί ένας σκύλος να «μυρίσει» το άγχος του κηδεμόνα του; Καταλαβαίνει τα αρνητικά του συναισθήματα ή απλά έτσι θέλουμε να πιστεύουμε; Και τι ισχύει με τα θετικά συναισθήματα, όπως είναι για παράδειγμα η χαρά;

Μια πρόσφατη έρευνα προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση.

Αρχικά, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ενώ εμείς οι άνθρωποι έχουμε 50 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, οι σκύλοι έχουν 220 εκατομμύρια, γι’ αυτό τον λόγο είναι και οι πρωταθλητές της όσφρησης και μπορούν να μυρίσουν ακόμα και το πότε επιστρέφουμε σπίτι, ενώ είμαστε αρκετά μακριά για να μας δουν ή να μας ακούσουν. Όπως επίσης μπορούν να μυρίσουν τον φόβο μας λόγω των χημικών ουσιών που εκκρίνουμε εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό ίσως να έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι όταν είστε φοβισμένος/η ο σκύλος σας έρχεται και κουρνιάζει κοντά σας, ίσως σας γλείφει και προσπαθεί να σας καθησυχάσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Τι γίνεται όμως με το άγχος;

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι σκύλοι είναι ικανοί να μυρίσουν το άγχος των ανθρώπων. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 36 άνθρωποι, μη καπνιστές, που πριν από τη δοκιμή δεν είχαν φάει και δεν είχαν πιει τίποτα, από τους οποίους οι ερευνητές συνέλλεξαν κάποια δείγματα (ιδρώτα σε μια γάζα από τον αυχένα τους). Έπειτα, αφού είχαν εκπαιδεύσει του σκύλους της έρευνας με clicker, τους έβαλαν να μυρίσουν αυτές τις γάζες, τόσο από άτομα που ήταν αγχωμένα, όσο και από άτομα που δεν ήταν.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Οι σκύλοι αναγνώριζαν τα δείγματα των ανθρώπων που είχαν άγχος και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας 94% στις 720 δοκιμές. Όπως δήλωσε στο NBC News μία από τους ερευνητές της μελέτης, η ψυχολόγος ζώων Clara Wilson, κατάφεραν να δείξουν ότι υπάρχει επιβεβαιωμένη και συγκεκριμένη μυρωδιά που συμβάλλει στην ικανότητα των σκύλων να αντιλαμβάνονται πότε ένας άνθρωπος είναι στρεσαρισμένος, εκτός από άλλες ενδείξεις όπως είναι για παράδειγμα οι κινήσεις του και η γλώσσα του σώματός του.

Τι άλλα συναισθήματα μπορούν να «μυρίσουν» οι σκύλοι;

Η αλήθεια είναι ότι οι σκύλοι έχουν τρομερή ενσυναίσθηση και μπορούν να καταλάβουν πολλά ανθρώπινα συναισθήματα ακόμα και αν δεν είναι σε θέση να τα «μυρίσουν». Αυτό το καταφέρνουν διαβάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου μας και τις κινήσεις του σώματός μας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Learning and Behavior, αναφέρει ότι οι σκύλοι ανταποκρίνονται στα ανθρώπινα πρόσωπα που εκφράζουν έξι βασικά συναισθήματα -θυμό, φόβο, ευτυχία, λύπη, έκπληξη και αποστροφή- με αλλαγές στο βλέμμα και στον καρδιακό τους ρυθμό.

left arrow
right arrow

Τι κάνουν οι σκύλοι όταν καταλάβουν ότι ο κηδεμόνας τους έχει άγχος;

Αυτό εξαρτάται από τον σκύλο. Εξάλλου κάθε σκύλος είναι μοναδικός όπως και οι αντιδράσεις του. Κάποια σκυλάκια είναι πιο ευαίσθητα και μπορεί να παρουσιάσουν και τα ίδια σημάδια άγχους όταν καταλάβουν ότι ο κηδεμόνας τους είναι αγχωμένος. Μερικά από τα σημάδια άγχους τους μπορεί να είναι λαχάνιασμα, κλαψούρισμα, έντονη σιελόρροια, τρέμουλο, επιθετικότητα και άσκοπο βηματισμό. Άλλα σκυλάκια πάλι, μπορεί απλά να καθίσουν δίπλα στον κηδεμόνα τους κάνοντας ησυχία και γλείφοντάς τον προσπαθώντας να τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα. Μπορεί ακόμα και να του φέρουν κάποιο παιχνίδι τους για να παίξουν και να τον κάνουν να ξεχαστεί. Όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του σκύλου.

Συνοψίζοντας

Οι σκύλοι είναι τρομερά πλάσματα με εκπληκτική ενσυναίσθηση, γι’ αυτό και δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν. Μπορούν να καταλάβουν διάφορες ασθένειες αλλά και συναισθήματά μας. Όσον αφορά το άγχος που εξετάσαμε σε αυτό άρθρο, ένας σκύλος είναι σε θέση να καταλάβει πότε ο κηδεμόνας του είναι στρεσαρισμένος και θα προσπαθήσει να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα. Κάποιες φορές μπορεί να κάνει δικό του το άγχος του αγαπημένου του ανθρώπου και αυτό να σωματοποιηθεί. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μην είμαστε στρεσαρισμένοι, αλλά ας προσπαθήσουμε τόσο για εμάς όσο και για το τετράποδο παιδί μας.

Σχετικά άρθρα

Ο Έλληνας Garfield υπάρχει και σας τον παρουσιάζουμε

6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε ότι φοβίζουν τη γάτα σας

Topetmou σας περιμένει 5 & 6 Οκτωβρίου στο Vegan Life Festival